Skrzypolen a karmienie piersią

Czy któras z mam wie może czy skrzypolen może brać kobieta karmiąca piersią? Brak informacji o tym na ulotce aptecznej online.

Odradzałabym stosowanie tego preparatu w ciąży. Jest to suplement, więc nie ma żadnych badań, więc z tego wynika brak informacji o możliwości stosowania u ciężarnych. Jednak choćby ze względu na obecność tauryny, radzę nie stosować, aminokwas ten jest przeciwwskazany dla kobiet w ciąży.

Nie ma badań czy dane zioła przechodzą do mleka i jaki mają skutek ja bym skonultowala z lekarzem. Na pewno można olej z wiesiolka przy karmieniu piersią jeśli chce się wzmocnić włosy do tego można też biotyne

Też bym odradzała… jeśli nie ma informacji w ulotce to znaczy że po prostu nie ma przeprowadzonych badań. Tak jak napisała Aiisa, można zażywać biotyne

Ja również nie radziła bym go stosować. Tym bardziej, że to suplement diety i tak na prawdę nie wiadomo czy w ogóle zadziała. Szampon z biotyną, zdrowe odżywianie i witaminy są najbardziej pomocne w temacie zdrowych włosów w czasie karmienia piersią :slight_smile:

A skad informacja ze tauryna jest przeciwwskazana w ciazy?
Warto zwrocic uwage ze nawet mleko modyfikowane zawiera tauryne.

Wydaje mi sie, ze nie ma w tym preparacie nic niekorzystnego w ciazy i pomijajac fakt ze to suplement diety a ja srednio watpie w ich skutecznosc ogolnie, to raczej nie wahalabym sie go przyjmowac. Ale to oczywiscie moje zdanie. A brak informacji wynika z tego o czym juz pisaly dziewczyny - rzadko kto decyduje sie na badania suplementow na ciezarnych.

EDIT: Skomentowalam nizej, okazuje sie ze skrzyp jest przy kp niezalecany.

Chyba najlepiej skonsultować z lekarzem skoro brak informacji

Dziewczyny tylko że tu chodzi o karmienie piersią i ten suplement A nie w ciąży:)
Ja bym skonultowala to z lekarzem 1 kontaktu dla pewności ale skład wygląda ok tyle że nie wszystko może być bezpieczne w czasie kp

Tauryna naturalnie występuje w naszym organiźmie, można jej niedobór uzupełniać naturalnie w diecie. Np. mięso z indyka i ryby zawierają jej sporo. Przyjmowanie tauryny jako suplementacje dodatkową jest niewskazane zarówno dla kobiet w ciąży jak i karmiących. Ogólnie najlepiej powstrzymać się od przyjmowania wszelkich suplementów i leków, nawet ziołowych w trakcie karmienia piersią, chyba, że jest to konieczne.

No prosze, musze sie ukorzyc i zaktualizowac swoja wiedze bo to skrzyp polny ma niezbadane dzialanie na laktacje, moze byc potencjalnie szkodliwy dla dziecka i hafija oraz inne osoby zwiazane z kp odradzaja uzywanie go w ciazy i w czasie laktacji. Ja sie tym tematem nigdy nie interesowalam, wiec napisalam tylko o taurynie a tu prosze - zonk.

Zrodlo: Skrzyp polny w laktacji - Mlekiem Mamy

Napisałam w ciąży odruchowo, kp dla mnie to analogiczna sytuacja w tym przypadku. Tauryna, owszem występuje naturalnie w organizmie, również przyjmujemy ją z produktami spożywczymi, natomiast dodatkowa suplementacja nie jest zalecana ani w ciąży, ani przy karmieniu. Pamiętajmy, że to jest suplement, a co za tym idzie to co mamy na opakowaniu to nie zawartość, ale deklaracja producenta i według badań, to znacząco się różni w wielu preparatach.

Biotynę, jak najbardziej możemy przyjmować, nawet często jesteśmy narażone na jej niedobory. Problemem dla mnie jest to, że preparatem jaki ja jedynie uznaję czyli lekiem z biotyną w obrocie jest zawierający biotynę w dawce 5mg i jest on przeciwwskazany dla ciężarnych i kp.

Ja jak byłam w ciąży to sie nad tym zastanawialam ale w koncu sobie odpuscilam…poprostu bralam tylko wiraniny dla kobiet w ciazy a teraz jestem matka kp i dalej stosuje tylko witaminy…wlosy pieknie mi zaczely rosnac i duzo mam lepsze używam odzywki ktora trzymam po ok. 20min. A wiem ze jest chyba vitapil mama chyba dla mam karmiacych piersią ale nie jestem pewna czy dobrze pamietam ze byl to vitapil, ale raczej tak.

Ja polecam cały czas przyjmować witaminy dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.Jedna z moich fryzjerek poleca brać te witaminy nawet kobietom które nie są w ciąży aby poprawić stan włosów.

Niektóre zioła w składzie nie mają znanego wpływu na dziecko osobiście bym sobie samowolnie nie brała nic takiego tak jak wyżej gdzie s pisałam biotyne mozna olej z wiesiolka też to też poprawia stan włosów i ma dodatkowo inne właściwości i na pewno można przy kp :slight_smile:

Nie wszystkie zioła można stosować przy kp. Mi też fryzjerska zaleciła brać witaminy bo mi strasznie wypadają włosy

Podobno płukanie włosów w piwie też daje świetne efekty

rena, ciaza i kp to nie do konca analogiczna sytuacja, jest wiele substancji czynnych ryzykownych w ciazy, a nawet w wybranych trymestrach, ktore mozna bez zastrzezen przyjmowac gdy karmi sie piersia, to raz. Nie do konca rozumiem co masz na mysli piszac ze sie nie zaleca suplementacji. Nie zaleca sie, czy odradza? Bo owszem, nie ma takich zalecen, ale nie ma tez na dobra sprawe zalecen co do przyjmowania jakichkolwiek suplementow oprocz kwasu foliowego. Co do tauryny zdania sa podzielone, choc wiekszosc zrodel jakie znalazlam raczej nie widzi przeciwwskazan do suplementacji tauryny, bowiem - podobnie jak piszesz o biotynie - jestesmy czesto narazone na niedobory. Ba, znalazlam nawet suplement ktory jest specjalnie przeznaczony dla mam kp, i on takze zawiera tauryne. Jedyne niebezpieczenstwo jakie tauryna ze soba niesie to jej przedawkowanie i wtedy ewentualne skutki dla dziecka, ale nie wydaje mi sie zeby bezpieczne stezenie przyjmujac zalecana dawke preparatu tak latwo bylo przekroczyc. No ale tak jak wyzej, to moje zdanie i ja je tu sobie wyglaszam, a kazda z Was moze miec inne.

Mysle ze generalnie na problemy z wlosami osobiscie postaralabym sie urozmaicic diete i ew. przyjmowac witaminy dla ciezarnych i karmiacych.

Skrzypolen jak pisalam wyzej, po researchu odpada tak czy owak, ze wzgledu na zawartosc skrzypu polnego.

Zgodzę się z Michuni
I rena ciąża I kp to inna bajka przy kp można 90 proc leków brać A w ciąży już nie jest ich dużo mniej można powiedzieć garstka więc to nie są analogiczne sytuacje :slight_smile:

Przecież napisałam, że W TYM WYPADKU, to dla mnie sytuacja analogiczna kp a ciąża. Rozróżniam te dwa pojęcia :wink:
Istnienie suplementu zawierającego taurynę, dla mnie w żadnym wypadku nie oznacza, że można ją stosować. Bo jaka dawka przyjęta jest bezpieczna? Ja ufam jedynie badaniom naukowym, a nie przeprowadzonym przez firmy farmaceutyczne. Jest owszem kilka firm co ze wiem, że spełniają standardy poddają kontroli swoje preparaty, więc niektórym suplementom też ufam, ale to nieliczne wypadki. Miedzy innymi dlatego, jeżeli biotyna to tylko lek Biotebal, a tam dawka jest już za duża.
Są zalecenia WHO odnośnie może nie przyjmowania bezpośrednio, ale najpierw kontroli, a w wypadku niedoboru przyjmowania innych minerałów poza kwasem foliowym. Tylko, ze względu na to, że nie każdego stać i nikt nie zrefunduje nam comiesięcznych badań przyjmujemy je prewencyjnie.

Rena tyle że analogicznie to znaczy że tak samo a w ciąży jest inaczej jeśli chodzi o leki i przy kp inaczej jeśli chodzi o leki .