Slime, ciastolina, piankolina i masa solna- domowe przepisy na masę świetnej zabawy!

Ostatnio kiedy odwiedziła mnie moja siostrzenica, po pewnym czasie zaczęła narzekać na nudę. Myślałam w co mogłabym się z nią pobawić, aby to było coś nowego, ciekawego i żeby sprawiło jej niezłą frajdę. Pamiętam jak jeszcze w szkole często lepiliśmy z masy solnej różne figurki i pomyślałam, że spróbuję sobie przypomnieć i pokazać jej ten świeny sposób na chwilę rozrywki i wykazania się artystycznie.

Wstawiam przepis na piankolinę, bo widzę, że coś ucięło przepis i całą końcówkę mojej porady:
Piankolina.
Składniki:
*1 kg mąki ziemniaczanej

• jedno opakowanie pianki do golenia
    *odrobinę płynu do mycia naczyń najlepiej białego lub bezbarwnego bądź żel pod prysznic
    *kolorowe barwniki (opcjonalnie tak jak w poprzednich przypadkach, jeśli chcemy mieć różne kolory masy)
    Wykonanie:
    Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy do niej piankę. Wyrabiamy do połączenia się składników. Następnie dzielimy masę na porcję – do każdej dodajemy kolorowego barwnikia i odrobinę żelu pod prysznic bądź płynu do mycia naczyń. Ponownie łączymy składniki i tworzymy kule.

Ah… zawsze chciałam się pobawić takimi masami! :slight_smile: Planuję uskuteczniać takie zabawy z córką - mam nadzieję, że jej się spodobają :slight_smile:

Świetny artykuł! Pozdrowionka

Świetne pomysły na zabawe z dziećmi. Ja spędzam w ten sposób czas z dziećmi. 3latek i 10miesięczna córeczka uwielbiają takie zabawy. Z pewnością skorzystam z Twoich patentów