Tak się zastanawiam… poród przypadnie na październik, pierworodna będzie miała wtedy 1,5 roku. Jak wygląda spacer z takimi maluchami?
Córka zaczyna chodzić więc mam nadzieję, że do porodu zacznie bez problemu pokonywać dłuższe dystanse (ok.20 min w jedną strone) żeby dojść pieszo choćby do marketu. Sama z dwoma wozkami nie dam rady a nie wiem czy opłaca się kupować na chwilę wózek dla dzieci rok po roku, gdzie jest miejsce i na gondole i spacerowke, a wjechac gdziekolwiek takim wózkiem to tez pewnie wyzwanie, jak z nasza spacerówką ledwie mieszczę się w biedronce… na wiosnę w przyszłym roku będzie łatwiej bo córa bedzie mogła jeździć na rowerku, ale myślę jak to będzie teraz tym bardziej ze w październiku robi sie juz zimno…
Jak sobie radzicie? Macie jakieś rady jak to wszystko ogarnąć zeby każde wyjdzie z dwojeczka nie bylo wyzwaniem?
Aniamamaali najlepiej wybrać się z dodatkową osobą na spacer, która będzie miała na oku starsze dziecko. Moja córka niedługo skończy 1,5 roku, grzecznie siedzi w wózku ale jak już wypuszczę ją samą aby pochodziła to biegnie ile sił w nogach i mnie zostawia:) Oczywiście to nie znaczy, że Twoje dziecko będzie takie:) Jakbym była w Twojej sytuacji to pomyślałabym o lekkiej spacerówce a młodsze dziecko włożyłabym do chusty. Jednak w porze zimowej może być z tym problem:/
Są takie dostawki do wózka, którą przypinasz do tylnej osi kół i to starsze może na tym stanąć i jechać
aniam dokładnie sporo widziałam tych dostawek ostatnio, więc chyba są dobrze funkcjonalne.
Aniamamaali są dostawki do wózka różne na których dziecko może siedzieć i nie tylko myślę że u was dostawka to całkiem fajna opcja gdyż mała będzie już duża będzie chodzić a jak coś będzie miała gdzie usiąść. na początku lepiej w 2 osoby pójść żebyś zorientowala się jak to wyglądac może jak będziesz sama i może też zorganizujesz się tak że będziesz spokojnie sama wychodzić. pamiętaj by po porodzie nie dźwigać przynajmniej w połogu.
A co do dostawek są boczne na przód wózka i na tył nawet widziałam wózek do którego można dokupić normalnie dostawke z siedziskiem i wygląda jak rok po roku ale jest to zwykły wózek z dostawka.
Ostatnio widzialam taką dostawkę na jednej z grup na facebooku. One są dedykowane do poszczególnych modeli wózka czy uniwersalne?
I czy nie przeszkadzają w prowadzeniu wózka?
są uniwersalne pasujące do wszystkich wozkow niektóre firmy jak np chicco ma też takie specjalne dla swojego wózka ale ogólnie są zwykle uniwersalne ale są różne rodzaje są boczne są przednie są tylne są takie tylko do stania czy platforma do siedzenia więc trzeba sobie popatrzeć w necie i wybrać odpowiednią dla siebie. na forach sprzedażowych miasta w którym mieszkasz możesz podpytać i spytać czy ktoś ma na sprzedaż często dużo tańsze są a przecież to tylko jakiś czas będzie używane .
Aniamamaali może sprawdź u siebie gdzieś w większym sklepie z akcesoriami dla maluszków czy nie mają tam takiej dostawki. Wtedy sprawdziłabyś jak prowadzi Ci się wózek, czy jest to wygodne. Może też ktoś ze znajomych ma i Ci pożyczy na trochę, aby sprawdzić pod każdym względem jego funkcjonalność.
w niektórych sklepach jak np askot można wypożyczyc ![]()
często widuję mamusie z wózkiem z przystawką i nie widzę problemu z prowadzeniem i manewrowaniem. Jak np. musisz do autobusu wsiąść to przystawkę podnosi się nogą do góry i po problemie
Warto żebyś wypróbowała taki wózek, może nawet w sklepie żeby córka wsiadła, a Ty spróbowała nim pojeździć. 1,5 roku to nie dużo i córa pewnie jeszcze trochę chętnie będzie wożona ![]()
są też wózki podwójne ale siedzenia układane nie obok siebie a za sobą, z przodu możesz mieć siedzisko spacerowe, co dla chodzącego dziecka jest wygodne, a w sklepie zmieścisz się w alejce
są wózki rok po roku można w sumie gdzieś na grupie kupić używany czy coś ale dostawka to chyba lepszy pomysł teraz już dziecko jak chodzi to będzie bardziej chciało chodzić niż jeździć w wózku
Polecam wózek peg perego gdzie dzieci siedzą jeden za drugim albo twarzą zwrócone do siebie. Wózek mieści się do każdego sklepu bo jest standardowej szerokości jest tylko dłuższy. U mnie sprawdził się super w przeciwieństwie do dostawki do wózka gdzie starsza córka nie chciała jeździć.
Ania, ja jestem teraz w takiej sytuacji. Junior ma 1,5 miesięca, starszy skończył 20 m-cy. Gdy idziemy na spacer, starszego wkładam do spacerówki, a młodszego motam w chustonosidło. Jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie - zaopatrzenie się właśnie w chustę lub nosidło miękkie/chustonosidło, jeśli z wiązaniem chusty jest Ci nie po drodze…
Mając zamotane dziecko możesz wejść właściwie do każdego sklepu bez zamartwiania się czy dasz radę wszędzie przecisnąć się z wózkiem, a starszą córkę możesz posadzić w sklepowym wózku i spokojnie robić zakupy. My mamy to spraktykowane i polecamy ![]()
Ale dostawka do wózka to również dobry pomysł, sama o takiej myślałam. Są uniwersalne, a to duży plus, możesz poszukać używanej np. na olx, ponieważ nie będzie ona używana przez długi okres czasu, a kupowanie nowej jest moim zdaniem zbędnym wydatkiem. No i dostawka to jednak mniejszy koszt, aniżeli kupowanie wózka przeznaczonego dla dwójki dzieci w różnym wieku ![]()
są dostawki z siedzeniem nawet. Co do nosidla jeśli już to warto ergonomiczne nosidło które zapewnia odpowiednią postawę dziecka i podtrzymuje kręgosłup byle by nie kupić wisiadla.
Powiem wam, że nie jestem przekonana do nosideł na swojej klatce. Wydaje mi się, że maluch jest skrępowany i jest mu niewygodnie
ogólnie nosidla powinny byc stosowane przy siedzących już dzieciach a nie maluszkach już prędzej chusta ale to już są sprzeczne również poglądy na jej temat osobiście moj maluch wg mnie powinien być w wózku przynajmniej do czasu aż sam nie zacznie siadać wtedy ergonomiczne nosidlo które zapewnia prawidłowa postawę może być choć dla mnie to nie wygodne. i zdecydowanie wolałabym dostawke dla starszego dziecka a maluszka w wózku albo wózek rok po roku choć jak dziecko jest starsze bardziej czyli np ma już 15 m jak maluch się urodził to też wózek to na krótko bo zaraz będzie tylko chodzić chciało i trzeba będzie kupić spacerowy pojedynczy dla maluszka po czasie.