Sposoby na uniknięcie przegrzania noworodka latem

Jeśli Twoje dziecko przyszło na świat wiosną lub latem, to będziecie mieli wielką frajdę z pierwszych wspólnych miesięcy. Gdy pod koniec kwietnia (była wyjątkowo ciepła wiosna) na świat przyszła nasza Zosia nie musieliśmy walczyć z zakładaniem kombinezonu, bezboleśnie można było zmienić pieluchę na spacerze albo przystawić ją do piersi. 

ubiór dostosowuję do pogody czy jest latem cieplejszy czy chłodniejszy dzień, zimą, bo akurat mału urodził się w listopadzie nie przesadzałąm z ubieraniem

też się staram nie przegrzewać małej, ubieram ją na cebulkę żebym mogła ją rozebrać

pierwszym sposobem gdy nie jesteśmy pewne jak ubrac dziecko wychodząc na spacer jest ubranie na cebulkę, a w dodatku w upały ja np. staram się nie wychodzić między 12 a 15 kiedy jest najmocniejsze słońce

niestety juz raz go przegrzałam i sie rozchorował. teraz uwazam. człowiek uczy sie na błędach

Zawsze ubieramy jedną warstwę więcej niż nam. Przynajmniej w początkowych miesiącach…

na upału to odpowiedni ciuch jest ważny

w upały najlepiej coś przewiewnego

Mi pani doktor powiedziała ze zimny nos i ręce nie świadczą o tym ze dziecku jest zimno trzeba sprawdzać kark maluszka. Stosuje się do tej wskazówki i mój 5 miesięczny maluch nigdy nie był chory

Mama_Tymka1: też słyszałam o tym, by sprawdzać kark dziecka

a ja właśnie słyszałam o karku i również o brzuszku

uzywacie tej wody w sprayu jak pisze w poradzie ?

trzeba zwiewne ubranka zkładać i nie jakieś ze sztucznego nieoddychającego materiału

Po karku sprawdzamy nie po nóżkach czy rączkach!

Ja w upal tylko w pampersie

ja roznie czasem sam pampers, czasem body a czasem jakies spodenki i koszulka na ramiaczkach

ja body jednak zakładam

coline: ja zawsze mam ze sobą chusteczki nawilżające więc nie muszę nosić dodatkowo jeszcze wody w sprayu. Co do ubranek dziewczyny to zakładam body po domku ale takie z bawełny na ramiączkach, gdy jest bardzo gorąco to maluch śmiga u mnie w samej pieluszce, ale czasem zostawiam pupę gołą aby skóra troszkę przewietrzyła się

to w oc dziecko latem ubieramy zależy głównie od pogody. najważniejsze, aby było przewiwene

mowia ze jak wychodzi sie z dzieckiem na dwor to wowczas nalezy ubrac dziecko w tyle warstw ciuchow ile sami zakladamy a czy to sie sprawdza nie wiem