Sucha skóra na piętach

Ostatnio mam bardzo suche pięty i suchą skórę na dużym palcu u stopy. Smaruję kremami, ale nie zawsze pomaga. Macie może sprawdzone sposoby albo polecacie jakieś konkretne kremy czy balsamy, które dobrze działają na takie problemy? A może coś z domowych metod?

Spróbuj kremu z 10% mocznikiem i regularnego złuszczania np. delikatnym pumeksem po kąpieli. U mnie dopiero systematyczność zrobiła różnicę.

Cremobaza, ale jest skuteczna tylko jak jej używasz. Jak przestaniesz, to problem zaraz wraca.
Na stopy polecam też peelingi, kremy z mocznikiem. Unikaj pumeksów, tylko pogorszą problem.
Może też pomóc wizyta u podologa lub kosmetyczki, która ma w swojej ofercie właśnie jakieś zabiegi na stopy

1 polubienie

Pumeks jest dość ciężki w utrzymaniu prawidłowej higieny, co może przyczynić się nawet do powstania grzybicy. Lepsze będą jednorazowe pilniki do stóp o delikatnej gradacji

No i to też polecenie od podologa, żeby unikać skarpetek zluszczajacych - działają na całe stopy, więc złuszczają też zdrowy naskórek, co może przyczynić się do pogłębienia problemu, skóra może stać się wrażliwsza, często zawierają kwasy, które mogą podrażniać

Właśnie używam pumeksu i może dlatego ciągle mam ten problem. o tym Cremobaza nigdy nie słyszałam

o kurcze , nie wiedziałam o tym

A te co są na same pięty można ?

Może po prostu złuszczasz stopy zbyt często, przez co problem ciągle powraca. Niestety jeśli złuszczasz naskórek częściej niz musisz może to przynieść odwrotny efekt. Ile razy w tygodniu używasz pumeksu?

1 polubienie

A to trzeba doczytac. Niestety nie słyszałam o takich skarpetkach na same pięty, więc jak byłam u podologa, to zapytałam tylko o takie klasyczne.

Używam go chyba 3-4 razy w tygodniu. Spróbuję ograniczyć i zobaczę, czy coś się poprawi.

Może inne mamy coś więcej na ten temat wiedzą i się podzielą doświadczeniami :slight_smile:

1 polubienie

Moim zdaniem troszkę za dużo. Zrobiłabym tydzień przerwy i wtedy przeszła na 1-2 w tygodniu.

Ja widziałam takie skarpetki na same pięty, ale sama jeszcze nie próbowałam

cremobaza 50 jest super, bardzo nawilża

ja uważam ze po tych skarpetkach to stopy po jakimś czasie były w jeszcze gorszym stanie

No albo te maski na stopy złuszczające mogą pomoc

Raz w tygodniu robię też peeling z cukru i miodu

wcale to niby nie jest takie dobre

Tu trzeba uważać ze stosowaniem, żeby nie zrobić sobie krzywdy