Świąteczne tradycje

Drogie mamy, jakie są świąteczne tradycje lub zwyczaje, które chcecie przekazać swoim dzieciom? Mogą dotyczyć Mikołajek, przygotowań do świąt lub samych świąt :smiling_face_with_three_hearts: :heart:

1 polubienie

Prezent na mikołajki znaleziony rano pod poduszką, wspólne pieczenie i dekorowanie pierniczków, spędzanie świat w gronie najbliższej rodziny.

U mnie podobnie- do tego dodałabym jeszcze wspólne ubieranie choinki, czekanie na pierwszą Gwiazdkę w Wigilię,

W połowie grudnia wprowadzenie elfa psotnika do domu który zostawi list, że wpadł sprawdzić czy dziecko jest grzeczne bo musi zrobić raport dla Mikołaja i codziennie szykuje dla dziecka jakiegoś małego psikusa :grinning: Obowiązkowo wprowadzimy też pisanie listu do Mikołaja :heart: no i 5 grudnia będziemy zostawiali mleko i ciastko dla Mikołaja, które zje i wypije tatuś zostawiając prezent i ślady od śniegu czyt. mąki :grinning: prócz tego wspólne przygotowanie i ozdabianie pierniczków oraz ubieranie choinki w rytm świątecznych piosenek :grinning: i obowiązkowo przygotowanie paczki prezentowej dla kogoś potrzebującego - w tym okresie jest masa akcji które warto wesprzeć i myślę, że fajnie od małego wpajać dziecku, że pomaganie jest super!:heart_eyes_cat:

U nas obowiązkowe jest pieczenie pierników jeszcze przed Mikołajkami cała kuchnia wtedy pachnie świętami. :heart_eyes: dzień przed Mikołajkami obowiązkowe czyszczenie butów dla Mikołaja na prezenty :gift: No i oczywiście wspólne strojenie choinki :christmas_tree: oraz to magiczne wypatrywanie pierwszej gwiazdki :star2:uwielbiam ten moment :blush::snowflake::heart:

1 polubienie

Uwielbiam ogólnie cały grudzień! Nigdy nie miałam kalendarza adwentowego, w sumie do teraz go nie miałam… Moje dziecko co roku ma kalendarz ale nie taki kupiony, co roku staram się, wymyslam wierszyki z zagadkami gdzie znajdzie sie kolejny prezent, często prezentem okazuje się wspólne spędzenie czasu, ubieranie choinki, wypad na jarmark świąteczny, pieczenie pierników :smiling_face_with_three_hearts:

A dla mnie najważniejsze w Święta jest to, że z najbliższymi spotykamy się wszyscy razem :heart:
I tego chciałabym nauczyć mojego Synka, że przepiękny jest cały urok Świąt, przygotowania, piękne ozdoby, prezenty, ale, że najważniejsza w tym okresie jest rodzina i nasi najbliżsi, to że możemy nieco zwolnić i spędzić ten piękny i urokliwy czas RAZEM :smiling_face_with_three_hearts: :sparkling_heart:
A cała reszta to tylko piękny dodatek do tego! :star_struck:

1 polubienie

Dla mnie najważniejsze jest wspólne pieczenie pierniczków, które razem dekorujemy, czytanie świątecznych opowieści przy choince. Uwielbiam też tradycję pisania listów do Mikołaja i zostawiania mu ciasteczek w Mikołajki. A w wigilię to czas z rodziną wspólne kolędowanie i dzielenie się opłatkiem

Świąteczne tradycje? Czekam na ten moment jak będę mogla się wydrzeć że mi nikt w tym domu nie pomaga, a jak zaczną to powiedzieć że wszystko źle robią, no nie tak kroją warzywa do sałatki jarzynowej :heart::joy: przytoczę tutaj ponadczasowy mem:

A tak serio chciałabym kontynuować to co robiła moja mama bo według mnie magia świąt to właśnie nasze mamy, a później my musimy przejąć pałeczkę. Nie wyobrażam sobie Mikołajek bez prezentu pod poduszką, oczekiwań na święta bez wcześniejszego spotkania na wspólne lukrowanie pierniczków i lepienie pierogów z mamą i siostrą. W wigilię żeby dostać prezent trzeba najpierw skosztować każdej potrawy ze stołu chociażby po kęsie. I obowiązkowo oglądanie Kevina :grin:

1 polubienie

Napewno RODZINNE swieta. Zawsze jest mi przykro gdy slysze , ze ktos spedza swieta w malutkim gronie lub samotnie . U nas zawsze zjezdza sie cala rodzina w jedno miejsce (oczywiscie ta najblizsza ) rodzice , dziadkowie , mojej mamy rodzenstwo , moje rodzenstwo z dziecmi i partnerami , maz , w tym roku rowniez tata mojego meza i siostra mojej bratowej z mezem i dziecmi :smiling_face_with_three_hearts:
Szukanie mikolaja /pierwszej gwiazdki . U mnie gdy bylismy z bratem dziecmi wysylali nas szukac mikolaja na klatce schodowej lub pierwszej gwiazdki na balkonie a w tym czasie podkladali prezenty pod choinke i wpierali nam, ze gdy stalismy na balkonie Mikolaj przyjechal windą a gdzy bylismy na klatce schodowej to na saniach przylecial przez balkon :santa:
Kolejną rzeczą jest wspolne lepienie pierogow rano 24.12 nigdy wczesniej , zawsze w wigilie rano .
Wspolne ubieranie choinki .
No i przedewszystkim ogladanie Kevina na polsacie :sweat_smile: zawsze co rok odkad pamietam .
Pisanie listow do mikolaja przed swietami , pamietam , ze moi rodzice kiedys zamowili mi list zwrotny , jejku co to byly za emocje gdy w skrzynce pocztowej znalazla sie korespondencja do mnie i to jeszcze od Swietego Mikolaja :heart_eyes:
Wspolne pieczenie pierniczkow i oczywiscie ozdabianie ich
Chcialabym rowniez aby moja córka tak jak ja cieszyla sie na swiateczny czas i na wspolne ozdabianie domu .
Marze zeby wprowadzic nowe tradycje dla mojej małej a mianowicie elfa psotnika i kalendarze adwentowe .
Wtedy zarowno my i pierworodna bedziemy mieli dodatkowe cudowne wspomnienia . My z wymyslaniem kolejnych psot i kolejnych adwentowych okienek a ona z odkrywania tego wszytskiego :smiling_face_with_three_hearts:
Kolejna tradycja jest robienie paczki do schroniska , zeby pamietala , ze swieta to nie tylko czas dostawania ale rowniez dawania cos od siebie , ze kazdy moze zostac troszke jak swiety mikolaj .:dog2::dog:
Jesli chodzi o mikolajki to oczywiscie podtrzymujemy gwiazdora ,ktory podklada prezenty pod poduszke .

Kurcze! Dzieki , ze mi przypomnialas ! W koncu jestem mamą i tez bede mogla powiedziec , ze nikt mi nie pomaga i , ze wszytsko robie sama . Na ten moment czekalam cale swoje zycie . Dla takich chwil czlowiek marzy o rodzicielstwie​:face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth::joy:

2 polubienia

Szczerze ? To najchętniej bym wyjeżdżała na jakieś wczasy :wink: pod nos podane, zero nerwów , sztucznego łamania opłatkiem - przecież ktoś kto sie nie odzywa z kims caly rok a potem łamie opłatkiem to sztuczne dla mnie :slight_smile:

Bardzo bym chciała, żeby ten świąteczny czas kojarzył się dzieciakom z czasem w gronie rodzinnym - już teraz córka wie, że jak zasiadamy wszyscy przy dużym stole to jest to święto :slightly_smiling_face:
Wspólne ubieranie choinki :christmas_tree: i pieczenie pierników​:cookie: z mamą i tatą - to tradycja, którą wprowadziliśmy z mężem i to dla nas na prawdę wyjątkowy czas, a córka nie może się zawsze tego doczekać.
I takim nowym naszym zwyczajem jest kalendarz adwentowy - z zadaniami, niespodziankami i czynnościami, które w grudniu wykonujemy razem.
I pisząc to, uświadamiam sobie, że najważniejsze co chciałabym przekazać to że grudzień to wyjątkowy czas, który spędzamy wspólnie z rodziną :smiling_face_with_three_hearts:

Na pewno ubieranie choinki, robienie wspólnie świątecznych potraw i czas spędzony z rodziną. Dodatkowo pewnie też list do mikołaja ale to dopiero za rok- dwa.
O tak dziewczyny niestety w magię świąt wpisane jest też nasze jęczenie i stękanie że za dużo roboty, że posprzątać trzeba, że nikt nie pomaga aż w końcu po świętach przy wyrzucaniu kolejnych sałatek powiedzenie , za rok nie będę taka głupia, jedna sałatka i tyle bo ja robię a nikt tego nie je , :rofl::rofl::rofl:

1 polubienie

U nas pieczenie pierniczkow, ubieranie choinki, wspolne koledowanie :slight_smile:

Pieczenie pierniczków, co roku było u rodziny męża, a w tym odpuścili :face_with_diagonal_mouth: niemniej jednak za rok jak mała będzie ogarniać bardziej temat to na równi jako jedna z aktywności świątecznej obowiązkowo będzie u nas grana :blush: spacer w pierwszy śnieg, ubieranie wspólnie choinki i co roku nowa bombka, najlepiej z jakiegoś miejsca gdzie wspólnie będziemy :smile:

@asiam1 O jeszcze Kevin! Dobrze, że przypomnialas

1 polubienie

Pieczenie pierniczków to moja ulubiona tradycja ! Chociaż ubieranie choinki też jest fajne , ale dzieciom się szybko nudzi :slight_smile:

Z naszych tradycji to: palenie listu do swietego Mikolaja, wspolne wykonywanie zadan z kalendarza adwentowego :slight_smile: wspolne robienie domku z piernika (maz jest w tym mistrzem) i dekorujemy go w pierwszy dzien swiat :christmas_tree:
Kazdego dnia tylko w adwencie do picia-piankowe kakao. Zawsze staram sie wplesc do kalendarza zadanie, ktore dotyczy pomagania innym i co roku wspieramy pogotowie opiekuncze, dom seniora czy schroniska.
W tym roku padlo na pobliskie hospicjum :slight_smile:
chcialabym jak dzieciaki beda starsze zeby uczestniczyly w rotatach. Zeby wiedzialy ze swieta to nie tylko komercja/prezenty i przyjemnosci, ale czas kiedy mozemy pokazac swoja dobroc i empatie wobec drugiej osoby i nauczyc sie przy tym historii religii ktora nas otacza :heart:

1 polubienie

U nas tradycją jest rodzinne pieczenie i zdobienie pierników na początku grudnia. Jak pojawi się maluszek chciałabym, żeby tradycja została podtrzymana i przeszła na kolejne pokolenie, ponieważ w czasach gdzie te tradycje rodzinne dla młodzieży są obciachem warto mieć coś takiego rodzinnego pielęgnowane od małego :innocent: