Szum w uszach bez innych objawów

Dziewczyny sprawdzałam wątki i nie widzę żeby był dotyczący konkretnie szumu w uszach. Jakieś wspominki , ale nie wątek , który dotyczy tego problemu…. Od jakiegoś czasu , chyba od dwóch tygodni mam szumy w uszach. Nie są cały czas tylko po prostu zdarzają się. Miałyście podobnie ? Wyczytałam gdzieś , że może to być przerost błony w uszach lub problem z ciśnieniem. Ale może któraś z was miała taki konkretnie problem i coś wiecie ? Zaczyna mi to coraz bardziej doskwierać . Jak mam ten szum to zatykam na chwilę ucho i jest lepiej . Więc może faktycznie ciśnienie jest powodem ? Teoretycznie jak mierze to jest ok

1 polubienie

A weź sobie to ciśnienie sprawdź zarówno rano i wieczorem, bo mój mąż miał bardzo podobnie, ale u niego akurat wyszło wysokie ciśnienie, lekarz włączył leki, kazał regularnie mierzyć i zapisywać właśnie i rano i wieczore, a do tego miał ograniczyć kofeinę :grinning: i teraz jest ok, ale jak u Ciebie z ciśnieniem ok, to ja bym rozważyła wizytę u laryngologa

1 polubienie

Będę musiała zamówić ciśnieniomierz :confused: mieliśmy z mężem i to taki bardzo porządny , ale oddałam mamie :see_no_evil: myślałam , że już mi nie będzie potrzebny. Ale dosłownie teraz mi przyszło do głowy , że muszę zbadać cukier bo niby zawsze było ok. A ostatnio zmierzyła mi koleżanka , byłam po kawie i cieście :wink: a cukier ponoć bardzo niski. Powiedziała mi , że aż w szoku jest :confused: także teraz się zmartwiłam czy to może być powiązane….

Nie zamartwiaj się na zapas i zrób sobie też badanie cukru na czczo :wink:

A co do ciśnieniomierz to mój mąż kupił jak skończył 30 lat i się śmiałam, że to taki obowiązkowy gadżet każdego 30-latka :sweat_smile::grinning: ale przydatny! Bo faktycznie mierzy i to kontroluje, ja czasem w ciąży też sobie sprawdzam :grinning:

Potwierdzam! My z mężem po 30stce i już wkroczyliśmy w ten etap, że wieczorami mierzymy sobie ciśnienie :rofl::rofl:

U mnie akurat zawsze mega niskie ciśnienie, że lekarze pytaja czy dam rade wstać i przejść czy trzeba mi pomóc :sweat_smile:

Pół roku temu znajomi przyszli do nas na grila to każdy sobie mierzył ciśnienie :joy: fajne są te domówki ludzi po 30 :see_no_evil:

A co do szumów to faktycznie najlepiej laryngolog lub na początek internista. Mój tata miał szumy po urazie głowy, a ja przez bardzo krótką chwilę miałam przy bardzo spiętej szczęce (zgrzytałam zębami w nocy i w dzień odruchowo spinałam szczękę).

1 polubienie

Tak jak dziewczyny podpowiadają warto sprawdzić sobie ciśnienie, bo podwyższone często właśnie daje taki objaw :blush:
Ale też rozważyłabym wizytę u laryngologa bo moja mama miała taki objaw i dodatkowo później pojawiły się zawroty głowy i okazało się że miała uszkodzenie błędnika w uchu. Dostała leki i jest ok :smiley:

Także nie zamartwiaj się na zapas, ale na pewno trzeba sprawdzić :blush:

1 polubienie

Ja czasem mam tak jak jestem przeziębiona, ale myślę że ciśnienie i szum w uszach to może mieć powiązane i warto to skontrolować.
Ja właśnie nie mam w domu ciśnieniomierza, ale chyba czas się zaopatrzyć :joy:

1 polubienie

Najczęściej to może być od infekcji , przeziębienia , za dużo woskowiny w uszach , lub wahanie ciśnienia ,

Kochana, u mojej przyjaciółki było bardzo podobnie, szumy pojawiały się co jakiś czas i też zauważyła, że po zatkaniu ucha albo zmianie pozycji było chwilowo lepiej. W jej przypadku winne były wahania ciśnienia, stres i bardzo napięty kark, mimo że przy normalnym pomiarze ciśnienie wychodziło w normie. Lekarz tłumaczył, że takie skoki często nie są widoczne „na szybko”. Dużo dziewczyn ma to też przez problemy z trąbką słuchową (nawet bez kataru), kręgosłup szyjny albo niedobory, np. żelaza czy magnezu. Skoro masz to dopiero od dwóch tygodni i nie ciągle, to jest spora szansa, że da się to ogarnąć, ale warto zajrzeć do laryngologa, żeby dokładnie sprawdzić uszy. Wiem, że to potrafi strasznie doskwierać, ale postaraj się nie stresować na zapas, bo to tylko nasila objawy. Obserwuj, czy szum pojawia się przy zmęczeniu, stresie albo bólu karku. Trzymam kciuki, żeby szybko przeszło :heart:

1 polubienie

Dziękuję wam za odpowiedzi :heart: dzisiaj popatrzę na te ciśnieniomierze , już nie pamiętam z jakiej firmy miałam ostatnio :confused: ale jest porządny , ma chyba około 10 lat a nawet i więcej i świetnie śmiga. Ogólnie ostatnio czuję się bardziej osłabiona , jakbym ciągle była przeziębiona.

Ja mam często takie szumy jak jestem zmęczona i niewyspana. Ale nigdy nie przywiązywałam do nich większej wagi.

1 polubienie

Ciśnienie to pierwsze co należy sprawdzić. Po drugie zrobić sobie rezonans kręgosłupa szyjnego i przepływ żył w szyi to też jest częste. A nie masz bóli migrenowych?

@daga1271 dziękuję za odpowiedź , czyli to dość normalne , że te szumy występują
Ostatnio coraz bardziej mi przeszkadzały i tak się zaczęłam zastanawiać nad nimi

Ja powiem zupelnie z innej strony . U mnie tez wystwpowaly takie szumy , zmartwilam sie a suma sumarum okazalo sie , ze to od dlugiego noszenia sluchawek :see_no_evil: jak ograniczyłam to samo po jakims czasie przeszlo

No mi czasem szumi z powodu cisnie ia w uszach. Ale mam rez skrzywiona przegrodę.
Czasami moze szumic z innych powodów, chyba tez przy orobkemach z tarczycą

1 polubienie

O zbadaniu tarczycy też właśnie myślałam. Sprawdzę to przy okazji :slight_smile:
A słuchawek nie noszę , kilka razy próbowałam ale to nie dla mnie :wink: od razu bolą mnie uszy. Ewentualnie te słuchawki , które nie są do uszu tylko zakłada się na uszy. Tyle , że naprawdę jakoś nie ma potrzeby żeby nosiła słuchawki

1 polubienie

Od zmęczenia , albo jak mam bardziej stresowy czas to też czuję , że mam większe szumy ;/

1 polubienie

@Maja.zielonka czyli te szumy mogą się pojawiać i nie są czymś niepokojącym. Już jestem spokojniejsza dzięki Wam :slight_smile:

1 polubienie

Mój tata miał szumy w uszach po udarze . Ogólnie czesto takie szumy są przy zmianie ciśnienia. Mój tata brał jakieś tabletki od neurologa i one mu pomagały.

1 polubienie