u nas zdecydowanie domowe liczydło czyli drewniane kule pomalowane na żóły kolor (farbnikami do jajek) na drucie :)
światełko i dzwonek - super sprawa, która pokazuje dzieciom działanie -> skutek
u nas zdecydowanie domowe liczydło czyli drewniane kule pomalowane na żóły kolor (farbnikami do jajek) na drucie :)
światełko i dzwonek - super sprawa, która pokazuje dzieciom działanie -> skutek
Koleżanki, mąż zabrał się ostatnio za tworzenie tablicy manipulacyjnej dla naszych maluszków, ale szukamy elementów które naprawdę są w stanie zainteresować dziecko. Póki co mamy dwa elementy, którymi syn się potrafi trochę zająć. Te gotowe tablice mają różności ale moim zdaniem niektóre to takie zapchajdziury. Podpowiedzcie co się u Was sprawdziło?
Spróbuję dodać zdjęcie, może się uda, spróbuję też bujaka i naszych paneli sensorycznych ;)
Zwykły zamek do zapinania i odpinania - taki jak przy ubraniach, ale stawiałabym na ten większy jak do kurtki bo te małe są bardzo delikatne
Zasuwka czy haczyki.
Może być coś na rzepie.
Korbki
Obrotowe kółka
Polecam stronkę https://www.giftofdreams.pl/pl/c/Tablice-sensoryczne-manipulacyjne/46 - jest tam wiele gotowych elementów, które można kupić i dopasować tablicę do potrzeb swojego dziecka. Przy ich użyciu tablica wyglada jak sklepowa.
Jak dla mnie - kłódka, kalkulator, rury, zębatki, przyciski, klamka - tu może być taki przycisk jak od światła . Troche zależy czy chlopiec czy dziewczynka :)
Madzia88 o właśnie taki zamek przekręcany, jakby gałka, to sie u nas sprawdzi.
mamy zasuwki z łańcuszkiem i bez no i szukam inspiracji co jeszcze.
Maria mary liczydło mamy z ikea drewniane, synek chętnie się bawi, ale chyba nie ma sensu powielać.
światełka odpadają, nie lubię świecąco-grających zabawek i mam wrażenie że osłabiają koncentrację.
kosiaszka, klamka właśnie wydawała mi się mało interesująca, kalkulator daliśmy synowi do rączek ale wogóle nie był zaintesowany, kiedyś też zrobiłam tunel z rurek po ręczniku papierowym i papierze i przykleiłam na obudowę drewnianą, synek wrzucił dwa razy piłkę i poszedł, więc też nie biorę pod uwagę.
poszukam zębatek, może trafi się coś fajnego.
U nas jeszcze sznurówki i elementy na rzepy się sprawdzily
Megg na też stronie co podesłałam są różne wersje zębatek może Wam coś spasuje.
U mnie punktem obowiązkowym byłoby gniazdko z kablem, może te zwykle by odciazylo.
Poza tym zasuwka, taka jak w szafkach, czy drzwiach. Zębatki. Może sznurówki i nauka wiązania od razu.
Meg może labirynt z przesuwanym elementem, albo słoiczek taki plastikowy z nakrętką.
kawałek rury plastikowej (dziecko może tam wrzucać np. piłeczkę i wyleci dołem), widziałam też na którejść cos ala "domofon" ale takze kalkulator, pokrętła takie jak na kuchence gazowej...mozliwości są nieograniczone, ważne by wybrać to co interesuje nasze dziecko ;)
Włącznik światła, zamek błyskawiczny, dzwonek od roweru
U nas dzwonek rowerowy, tarcza id starego telefonu do przekręcania paluszkiem, światełko.
Różnie to może być jedno się będzie interesować , a drugie już nie koniecznie . Ja np nie rozumiem jak na takiej tablicy znajduje się kontakt dla mnie to nie do przyjęcia , wiadomo dziecko musi się uczyć ale dawać mu powód żeby "grzebał" w kontaktach niekoniecznie . Mój nie rusza teraz kontaktów ale jakby miał na tablicy to na pewno by grzebał w zwykłych
Moim zdaniem takie fajne rzeczy które ja bym zamieściła to : kalkulator , spiner fajnie się kręci , liczydło , zamek , zamek taki od kurtki np , coś do wiązania , może magnez z jakimiś większymi elementami .
Pati dla mnie też gniazdko na takiej tablicy to nieporozumienie. Dzieci wtykają tam różne rzeczy i nie koniecznie jeszcze będą wiedzily że na tablicy można a w ścianie już nie. Po mimo tego że mam zabezpieczenia w każdym gniazdku to na tablicy bym go nie umieściła.
Meg padło już tyle fajnych pomysłów na pewno coś wybierzesz ;) daj znać ile wyjdzie Ci zrobienie samej takiej tablicy bo widziałam gotowe i są drogie a fajna sprawa :)
Oj macie rację z tym gniazdkiem, prowokuje do manipulacji w prawdziwych :/
Otwierane drzwiczki też są fajne z obrazkiem w środku albo schowkiem np.
Gniazdka nie powinno być. Lekkie nieporozumienie kto to wymyślił wstawić
Darulka słoiczek, a w zasadzie kubeczek chciałam umocować na tablicy ale syn często wkłada coś do środka, zakręca, odkręca i wysypuje. po przymocowaniu do tablicy trochę ograniczyłabym mu zabawę.
Na sznurówki wg mnie zdecydowanie zbyt wcześnie. Najstarszy syn nauczył się je wiązać mając 5 czy 6 lat, nie wiem czy to późno czy nie. wcześniej kupowałam mu buty na rzep.
I rzep na tablicy być musi, i to najlepiej kolorowy. Zamek błyskawiczny też zamontujemy.
Paatka, dam znać. Do tej pory sama płyta ze sklejki to koszt 40zl, i te dwa zamki to 23zl.
Widziałam gdzieś tablice DIYvi były gniazdka USB, też w sumie takie z duchem czasu :p
Figa niby z duchem czasu ale też bym się na takie coś nie zdecydowała
Aneczka a dlaczego?
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.