Tablica manipulacyjna

Ja mialam taką za dzieciaka :slight_smile: tata mi zrobił, a ze pasjonowal się elektrotechnika to miała różne włączniki, migały diody i wydawała dźwięki :slight_smile: fajny pomysł na prezent :slight_smile:
Ja obecnie jestem na etapie tworzenia cichej książeczki również na prezent, do zrobienia takiej tablicy mi daleko :slight_smile:
Mogłabyś pokazać nam zdjęcie Waszej tablicy?

Nie wiem czy slyszalyscie ale dla malucha który już stoi czy siada i raczkuje fajna rzeczą jest tablica manipulacyjna. Odkąd ja zrobiliśmy dziecka nie ma bawi się długo bo też są tam rzeczy użytku codziennego dzięki czemu dla dziecka jest to zabawka bardziej atrakcyjna niż takie zabawki zwykle. Można też taka kupić jednakże ceny też z nóg potrafią zwalić. A wy macie takie tablice czy zastanawiacie się nad zakupem czy zrobieniem ? Ja polecam. Może podzielicie się zdjęciami swoich o ile posiadacie ja szukam inspiracji też bo chxe zrobić nową dla roczniaka na roczek

Mówiąc szczerze, nigdy o takiej tablicy nie słyszałam :slight_smile: Super, że o tym wspominasz, już zerknęłam na kilka gotowych i na pewno będę tworzyć taką dla swojego synka, którego nudzą bardzo szybko wszystkie, nawet najbardziej wyszukane, grające, śpiewające i gadające zabawki :slight_smile: Poza tym sama widzę, iż właśnie takie przedmioty codziennego użytku interesują go najbardziej, więc podejrzewam, że będzie to bardzo trafiona zabawka :slight_smile:
Aiisa, jeśli możesz, podeślij zdjęcie tej, którą Ty masz :slight_smile: Będzie inspiracją, podpowiedzią i punktem zaczepienia dla innych mam, dla mnie również :slight_smile:

Coś mi się kiedyś nazwa obiła o uszy ale dalej nie wiem co to jest, zaraz sobie poczytam .

Ja nigdy o czymś takim nie słyszałam, ale widzę, ze warto się dowiedzieć.

Słyszałam o takiej tablicy, ale jeszcze nie widziałam takiej w rzeczywistości. Myślę, że jeśli ktoś ma do tego smykałkę to jak najbardziej można coś takiego zrobić. Moja córka również uwielbia bawić się różnymi przedmiotami codziennego użytku, chociażby zwykłą miską:) coś co my używamy jest dla malucha najatrakcyjniejsze bo nie jest to do zabawy. Podłączam się do próśb dziewczyn i czekam na zdjęcie ww tablicy:)

Niezbyt wyraźnie ale my z mężem taka zrobiliśmy. Synek przy tym lubi się bawić jak zaczął siadać to już zaczął się bawić ale wtedy było mniej elementów i myślę czy aby nie dodać czegoś by roczniak miał więcej frajdy
Na pewno dużo taniej wychodzi zrobić samemu niż kupić gotowa.

Aiisa, super ta Wasza tablica :slight_smile:
Myślę, że wystarczy trochę pogłówkować, poszukać w domu przedmiotów, których się np. już nie używa czy chociażby materiałów o różnych fakturach i można dla malucha stworzyć zabawkę wręcz idealną :slight_smile: Oczywiście jest też potrzebny czas i trochę zdolności manualnych, ale nawet jak coś nie wyjdzie, to i tak jest to lepsze wyjście od kupowania takiej tablicy, nawet używanej. Patrzyłam na ceny i są kosmiczne, nawet tych już używanych…

Tak kosmiczne ceny a my właśnie pozbywalismy się starego mebla po prostu jedna deska przy przemeblowaniu pękła więc postanowiliśmy wyrzucić a że były fajne deski to się wykorzystalo zresztą jak byłam w sklepie to koszt takiej deski nie jest jakiś duży czy wygórowany no i części można trochę w domu znaleźć a i trochę kupić i też wyjdzie duuuzo mniej pieniążków jak się kupi części i zrobi niż jak gotowa tablice. My cześć mieliśmy kiedyś po remontach trochę od babci się wzięło bo też miała parę niepotrzebnych rzeczy a resztę kupiliśmy :slight_smile:

Aiisa bardzo dobre wykonanie, świetnie wam to wyszło:) Grunt to mieć dobry pomysł a reszta się zrobi:)

Moja znajoma przedszkolanka wysłała mi foto rewelacyjnej tablicy i mega tanio zrobionej. Były na niej buty i ubrania…
-koszula z guzikami do zapinania
-bluza na zamek (mój półtoraroczniak kocha zamki)
-kaftanik na zatrzaski
-butki za rzepy
-butki ze sznurówkami
-butki z zapięciem ;]

O zamaranczka niezła chyba widziałam gdzieś też taka tablice ale myślę że dla mojego malucha jeszvze za wcześnie na taką.

Może ja też takową zrobię ;] Muszę pogłówkować, kupić wszystko co potrzebne i zrobię ;]

U nas włączniki są super zasuwki i takie tam najbardziej co można majstrowac trochę no dla synka idealna rzecz zajmuje na dłużej niż normalne zabawki dla dzieci. W sumie można zrobić bardziej kolorowa no i dla starszaka jak już chodzi i uczy się wiązać butki itd to fajnie takiego buta do sznurowania zrobić jak na razie myślę że dla mojego synka to za wcześnie więc zostaje to może trochę przerobie te tablice na razie myślę nad tym

Aisa świetna Wasza tablica, bardzo urozmaicona. Wiem, że córa ma takie ogromne tablice w żłobku i bardzo je lubi. Przed nami remont to i niewykluczone, że wygospodarujemy miejsce i materiały na taką tablicę.
Zamaranczka bardzo ciekawa, rzepy i zatrzaski na pewno spodobają się maluszkowi.

to jednak niewielu zabawek które syna zajmują na dłużej niż 5 min. więc polecam. ta tablica ze sznurówkami fajna sprawa dla dziecka tak ponad 2 latka myślę by się nauczyło widać buty zapinac itd myślę też o takiej ale to już jak synek będzie bardziej samodzielny.

Mąż zrobiła dla synka taką tablicę- na razie skromną, bo jeszcze szukamy niektórych elementów, jest tam kółko, dzwonek, zamek do drzwi, włącznik, itp. Synek zajmie się nią na chwilę. Ciekawa sprawa. POlecam!!!

Evil dziecko ma niezłą zabawę jak się przyczepić do płyty włączniki jakieś dzwonki nawet z rury można zrobić zjeżdżalnie na samochodzik tak zwany resorak różne rzeczy można stworzyć dla malucha ja chce za niedługo dodać do tablicy sznurowanie aby synek się uczył:)

Miałam nawet pomysł, aby samemu zrobić taką tablicę, bo nie jest to trudne, a przedmioty, które mogą słuzyć do nauki mamy w domu… Kalkulator, klamka, sznurówka, spinacz, to najprostsze produkty. :slight_smile:
Finalnie jakoś poszło bokiem i tablicy brak, a mały ma wszystko luzem…
Taka tablica jest rewelacyjna i super uczy dziecko.
Można zrobić tablicę ubraniową… bucik ze sznurówką, bucik na rzep, mała koszulka na guziki, na zapinki, mały krawat ;]

Zamarancza, ta tablica ubraniowa z małym krawatem, to chyba wersja dla męża :smiley: