mam termometr bezdotykowy elektroniczny medisana. W opcji pomiaru ma (1. dom) temperatura otoczenia, (2. głowa) temperatura dorosłego i (3. głowa niemowlę) temperatura dziecka. Dziś mam suuuperzagwozdkę , bo gdy mierzę trzecią opcją pomiaru wykazuje o prawie stopień więcej niż przy pomiarze dorosłego.
Wypróbowałam na sobie zarówno pierwszą jak o drugą opcję. Dalej to samo. Pokazuje więcej na trzeciej opcji pomimo trzymania w tej samej pozycji termometru i celowania dokładnie w ten sam punkt na czole.. jak to interpretować? Już zaczęłam sądzić, że to jakaś propaganda by wyłudzić pieniądze na zbijanie temperatury lekami..
Chętnie zostanę i poczytam . Pierwsze slysze żeby był osobny pomiar na dorosłego i dziecko . Też korzystam z bezdotykowego ale na sytuacje awaryjne mam schowany „ relikt ” termometr z rtęcią �
MamaNK och jak Ci gratuluję... Miałam również ten"relikt" .. trzymałam go w pudełeczku, jak moja babcia :) pech chcial że uderzyłam o komodę .. ależ byłam zawiedziona. Teraz te elektroniczne to dla mnie enigma. Nie lubię ich strasznie. Raz pokaże 36, raz 37 stopni , nie wiedzieć dlaczego
Mój elektroniczny potrafi szaleć , wydaje mi się że one pokazują w miarę orientacyjną temperaturę. Mierzę temperaturę na dwóch termometrach. Przedział np. między 37 stopni a 37.7 stopni. Niby to nie jest duża różnica , ale przy temperaturach gorączkowych ma to znaczenie. Całe szczęście mam dwa rtęciowe. Jeden już jakiś czas temu kupiłam a drugi niedawno dostałam od weterynarza ;)
Tez sie jeszcze z tym nie spotkałam aby buk inny wyznacznik temperatury dla dzieci inny dla dorosłych ciekawa sprawa na temperaturę tez zawsze się staram mierzyć tak bardziej na skroni mam wrażenie że jest najbardziej wiarygodna ale wiadomo tez ze te elektroniczne pomiary trzeba brać z pewnym marginesem bo przez wiele czynników nawet pomiar robiony 1 po 2 moze sie lekko roznic
Oj tak z tym bezdotykowym to czasem mam rożnicę 0,8 stopnia, zawsze jak mi tak wychodzi to mierzę kilka razy plus mam jeszcze drugi bezdotykowy innej marki i porównuję te wartości.
Trzeba mierzyć puls i środek głowy i wziąć średnią. Chociaż faktycznie to dziwne że na każdym programie mierzy inaczej. Przecież temperatura nawet jak jest inna u dziecka to nie ważne na jakim programie powinna wskazywać taka sama
Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie z mężem pomyślelismy że te pomiary może dlatego są nieco odbiegające od siebie bo temperatura niemowlęcia jest nieco wyższa jak dorosłego.
Noc miała córeczka koszmarną. Najgorzej ,że zbiega się wszystko w jeden czas, szczepienie dwa dni temu i ząbki górne, a dziś w nocy to jeszcze bóle brzuszka - i chyba znalazłam przyczynę, pasternak tak źle na nią działa. Temperatura nocą wskazywała raz 36,9 raz 37,6 .. odespala właśnie, robię dziś wszystko dużo wolniej, by być blisko niej jak najczęściej. Dziękuję ślicznie za Wasze komentarze
Annka a mierzylas temperature sciany lub czegokolwiek innego ? Termometr moze mieć "poprawke" na dziecko. Mam to samo w dousznym. Lekarz mi to tłumaczył tym że niemowlęta mają inna temoregulacje niż dorośli i termometr może wprowadzać korektę na plus.
Tak tak, gdy klikam w przestrzeń to pokazuje w miarę dokładna temperature otoczenia w pokoju (mamy termometr w sypialni i przeważnie pokazują tę samą wartość). Widocznie to jest ta właśnie poprawka, o której mówisz Lily
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.