Dziewczyny, jak podchodzicie do terminu przydatności kosmetyków? Zarówno dla siebie jak i dla dziecka
Ja generalnie zwykle średnio zwracałam na to uwagę, chyba że faktycznie coś było mocno po terminie, albo otwarte “5 lat” to wtedy nie używałam. Ale np nie do końca rozumiem termin ważności żelu pod prysznic wiecie może z czego te terminy wynikają?
Chciałam dziś wziąć nowy żel do mycia z musteli od 1 dnia życia, dla całek rodziny, dostałam go od koleżanki po porodzie, patrzę a tu termin ważności 06.2026 no i o ile mąż uznał że on chętnie to zużyje, ja w sumie też nie mam problemu to nie jednak dziecku nie wiem czy użyć
Tak samo jak chodzi o ten okres na zużycie po otwarciu np 6/12/18msc.
Ja czasami używam przeterminowanych albo mam dluzej otwarte niz jest napisane😆 Termin ważności na pewno wplywa na konsystencje produktu i właściwości. Ja patrzę jaki to kosmetyk np. zel, szampon bym uzywala a spf myślę że moze juz po terminie stracic swoją właściwość ochrony skóry i tego bym nie używała. Tusz do rzęs tez wysycha jak jwst dlugo otwarty ale krem do twarzy, nic sie im nie dzieje. Jesli chodzi o żel to bym użyła dla dziecka. 2 miesiące to nie jest duzo po terminie
Jeśli chodzi o takie małe przekroczenie terminu to dla nas na pewno był zużyła ale dla dziecka chyba bym jednak sobie odpuściła, bo wolałabym nie ryzykować że coś go uczuli
Ogólnie staram się wyrzucać kosmetyki jak dopatrze że są po terminie, ale z reguły staram się nie gromadzić kosmetyków na tyle żeby zdążyły mi się przeterminowac, a jeśli tak się staje to znaczy że nie przypadły mi do gustu na tyle że leżą i leżą więc i tak lądują w koszu
Nie bardzo patrzę na daty ważności. Jeżeli wiem że jakiś krem otworzyłam dawno to go wyrzucam i nie używam. Dla dziecka staram się używać na bieżąco więc raczej termin nie wyjdzie. Ale np cienie tak jak pisze @karolina27034 może nie z przed 10 lat ale z przed 3 mam i używam od wielkiej okazji
osobiście wywalam produkty po terminie dla siebie jak i dzieci
ale tez zazwyczaj zmieniaja sie po dacie zapach konsystencja itp
na niektore nowe produkty tez reagowali alergicznie wiec w naszym przypadku uzycie po terminie byloby głupotą
zwracam uwagę na te terminy, tak samo jak coś otwieram i jest napisane że po otwarciu można używać przez 6 msc to też się tego trzymam. Kiedyś użyłam przeterminowanych cieni do powiek i mi spuchły, także mam nauczkę
Jeśli chodzi o mnie to co do makijażu nie zwracam uwagi co do pielęgnacji już bardziej się pilnuję bo jednak mam problematyczną skórę tzn miałam problemy z trądzikiem a dla dziecka będę pilnować wszystko tak myślę
Właśnie ważne tez jak skóra reaguje na kosmetyki, moja czasami nie toleruje jakichs nowych więc ida do kosza. Oczywiście jak cos jest lekko przeterminowane ale konsystencja i zapach sa bez zmian to dla mnie okej.
U mnie to zalezy co to jest. W produktach do mycia akceptuje przekroczenia ale niewielke. Jesli jakis krem, balsam lezy zbyt dlugo to leci na stopy lub do kosza kosmetyki kolorowe sa u mnie bezterminowe
Jesli chodzi o rzeczy dla dziecka to dbam zeby corka ich nie uzywala bo przekroczeniu uzytecznosci od otwarcia. Wie albo ja je zuzywam albo wyrzucam.
Oczywiście nie polecam brac ze mnie przykladu.
Ogolnie obserwuje ze termin przydatnosci lub termin przydatnosci po otwarciu jest coraz krótszy. W szczegolnosci gdy kupuje sie kosmetyki takie bardziej naturalne wiec ma to sens ale niestety czesto jest tak ze przeocze ta informacje i uzywam olejku ktory juz powinien byc 3 miesiace w koszu.
U mnie powiem szczerze jak jest świeżo po terminie i nic z nim nie jest użyję ale jak kosmetyk śmierdzi wywalam odrazu do kosza , czasami przed datą przydatności potrafią kosmetyki się popsuć i wtedy też nie używam . Dziecku po terminie nie użyje wole nie ryzykować.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.