Tort na Komunię 🎂

Nie znalazłam takiego wątku więc zakładam nowy :crazy_face:
Dziewczyny, powiedzcie mi, czy tylko ja mam takie wrażenie, czy ceny tortów komunijnych totalnie oszalały? :see_no_evil:

Jestem właśnie na etapie wyceny tortu na komunię i sprawdzam dwie cukiernie – i szczerze… ceny są dla mnie zatrważające :flushed: Spodziewałam się, że tanio nie będzie, ale 1000 zł za tort :see_no_evil:

Jak to wygląda u Was? Ile płaciłyście?

Dajcie znać, bo zaczynam się zastanawiać, czy to nowa „komunijna norma”, czy po prostu trafiłam na drogie miejsca :thinking::cake: ale u mnie w mieście wybór cukierni jest bardzo mały :face_holding_back_tears:
Wyceniałam ten tort:

1 polubienie

A skąd jesteś ? :wink: i na ile porcji taki tort ? 20/30?

1 polubienie

Generalnie przyjmuje sie , ze na “okazje” zawsze jest drozej . Makijaz wieczorowy 200 zl , makijaz slubny 300 plus probny 150
Biale rekawiczki 30 zl komunijne 50
Teraz mialam chrzest i za szatke placilam 80 zl , zwykla biala chusteczke z haftem :see_no_evil:
Tort zamawialismy u pani , ktora piecze u nas w okolicy i zawolala 400 zl / na 18 porcji (parterowy , bez udziwnien)
Niestety teraz skladniki tez sa bardzo drogie .
U nas tez sa cukiernie ,ale jak mam byc szczera to akurat u nas sa smaczniejsze te od osob piekacych w domu , niz wlasnie z takich cukierni , ktore leca na ilosc . Kiedys kolezanka zamawiala w cukierni i zostawial taki sliski posmak w buzi … nie moje klimaty i teraz juz zawsze od “prywaciarzy” :see_no_evil: moze poszukaj u siebie na favebooku , mysle , ze ktos sie znajdzie i tez zrobi Ci takie dekoracje jakie sobie zazyczysz a i “osob” do oplacenia mniej

3 polubienia

Na 30 porcji :slight_smile: jestem z lubelskiego :smiling_face:

Wszystko zależy od tego na ile.porcji jest tort. Czy jedno czy dwupiętrowy. I faktycznie od miejsca zamawiania bo niektóre cukiernie się bardzo ale to bardzo cenia.
Ja we wrzesniu 2025 za piętrowy tort na uroczystość ślubu i roczku Syna zaplacilam 550zl. Na 35 porcji. Tort pieczony przez dziewczynę ktora ma.normalnie działalność założoną.
Mieszkam w mniejszej miejscowosci.
W cukierni usłyszałam 700zl.

Właśnie w lokalu chcą paragon za tort i ciasta :speak_no_evil: a panie, które pieką w domu mi nie wystawią bo faktycznie taka opcja byłaby najlepsza :birthday:

O kurcze , ciekawe dlaczego :thinking: nie moge wymysluc na co im to potrzebne

Składniki są bardzo drogie i prąd, stąd te ceny. Ja za tortami nie przepadam i rozważam czy w ogóle zamawiać tort na chrzciny. Na ślubie tortu nie mieliśmy :smiley: Ale to ze względu na ślub za granicą, woleliśmy zamówić lepsze desery i nikomu nie przeszkadzał brak tortu

Powiem Ci, że zainteresował mnie ten temat bo 1000 zł wydawało mi się cholernie dużo :sweat_smile: i z ciekawości napisałam do cukierni niedaleko mnie (obrzeża Wrocławia) i Pani za taki torcik na 30 osób napisała mi, że koszt to 650 zł :

@asiam1 chca paragony bo w razie jakby się jakiś klient zatruł takim tortem to mają podstawkę ze tort nie był od nich od sali tylko od usługi z zewnątrz :grinning:

2 polubienia

Ja płaciłam w tamtym roku 500 za tort na około 40 osób. Z tym że nie brałam z cukierni tylko znalazłam kobietkę która robi sama. Brałam już u niej 3 razy :star_struck:

2 polubienia

Te ceny są straszne… ale za taką blachę ciasta już się dużo płaci, bo często coś piekę i wiem ile kasy to wychodzi … a co dopiero tort., warto samemu się nauczyć piec :smiley:

Czyli jednak jest dość duża różnica, u mnie pewnie przez to że tych cukierni w mieście jest mało ceny sobie wygórowali :see_no_evil::speak_no_evil:
@MamiNadi92 przepięknego torty i wyglądają na bardzo duże :heart:

Tak one były spore i takie wyższe, brałam u niej bo raz syn chciał z cukierni na urodziny takiego niebieskiego stwora nie pamiętam jak się nazywał po zjedzeniu każdy miał niebieską buzię i było czuć tą chemię, a ta kobietka robi sama i naprawdę są jak domowe. A ma talent bo te wszystkie ozdoby robi sama :grin: @Mamamalwi a może napisz na jakiejś okolicznej grupie czy ktoś poleca kogoś do zrobienia tortu zapytać nie zaszkodzi :wink:

Też tak pomyślałam, ale jestem też ciekawa ile by krzyknęli za taki tort bezpośrednio we Wrocławiu, pewnie też trochę więcej :confused:

@Patrycjaw25 i @Mamusia22 robia przepiękne torty, gdybyście były z jednego miasta to by Ci pewnie machnęły jakiś piękny i pyszny :grinning: dziewczyny na ile byście wyceniły? Jakie to są koszta? Myślę, że znacie się w tym temacie najlepiej :grinning:

No właśnie chciałam o tym napisac, u nas często pytają na spotted i tam często dziewczyny kogoś polecają i ceny są o wiele niższe :slight_smile:

1 polubienie

Wszystko zależy też od tego czy bierzesz z ubezpieczeniem czy nie a żadna cukiernia nie sprzeda ci bez ubezpieczenia. Chociaż 1000 zł za tort to przegięcie dla mnie tym bardzie że no ten co ty wysyłasz nie jest jakim 5 piętrowym skomplikowanym tortem. Przesadzają. Poszukaj jeszcze czy ktoś w twojej okolicy nie piecze tak w domu bo u nas np jest pani która ma swój biznes w domu. Oczywiście wszystko legalnie o też ci da u ezpieczenie ale jest 30-40%taniej. Napisz na spotted kogo polecają do tortu na komunię dziecka

Ja za 15 osob bede placila 250 na komunie w maju :rofl: kolezanka na 40 osob bedzie placic 550 :wink: wiec 1000 to troche moim zdaniem przesada :smile:

Warto zapytac na grupach lokalnych albo nawet na swoich mediach społecznościowych :slight_smile: jest sporo osób które pieką w domach ale maja działalność więc paragon powinny wystawić bez problemu :slight_smile:
Niestety, ale ceny slodkosci są teraz wysokie.

No też myślę , że 1000 to lekka przesada, nie dałabym tyle :hear_no_evil::see_no_evil::see_no_evil:

1 polubienie

No dobra , ale to mi spokoju nie daje , bo jesli bym upiekla tort sama to tez nie moge go “wniesc na sale” bo musze miec rachunek ? Nie kumam . Zreszta jak sie ktos zatruje to skad wiadomo czy zatrul sie tortem czy schabowym ? :see_no_evil::thinking: