Nie znalazłam takiego wątku więc zakładam nowy
Dziewczyny, powiedzcie mi, czy tylko ja mam takie wrażenie, czy ceny tortów komunijnych totalnie oszalały?
Jestem właśnie na etapie wyceny tortu na komunię i sprawdzam dwie cukiernie – i szczerze… ceny są dla mnie zatrważające Spodziewałam się, że tanio nie będzie, ale 1000 zł za tort
Jak to wygląda u Was? Ile płaciłyście?
Dajcie znać, bo zaczynam się zastanawiać, czy to nowa „komunijna norma”, czy po prostu trafiłam na drogie miejsca ale u mnie w mieście wybór cukierni jest bardzo mały
Wyceniałam ten tort:
Generalnie przyjmuje sie , ze na “okazje” zawsze jest drozej . Makijaz wieczorowy 200 zl , makijaz slubny 300 plus probny 150
Biale rekawiczki 30 zl komunijne 50
Teraz mialam chrzest i za szatke placilam 80 zl , zwykla biala chusteczke z haftem
Tort zamawialismy u pani , ktora piecze u nas w okolicy i zawolala 400 zl / na 18 porcji (parterowy , bez udziwnien)
Niestety teraz skladniki tez sa bardzo drogie .
U nas tez sa cukiernie ,ale jak mam byc szczera to akurat u nas sa smaczniejsze te od osob piekacych w domu , niz wlasnie z takich cukierni , ktore leca na ilosc . Kiedys kolezanka zamawiala w cukierni i zostawial taki sliski posmak w buzi … nie moje klimaty i teraz juz zawsze od “prywaciarzy” moze poszukaj u siebie na favebooku , mysle , ze ktos sie znajdzie i tez zrobi Ci takie dekoracje jakie sobie zazyczysz a i “osob” do oplacenia mniej
Wszystko zależy od tego na ile.porcji jest tort. Czy jedno czy dwupiętrowy. I faktycznie od miejsca zamawiania bo niektóre cukiernie się bardzo ale to bardzo cenia.
Ja we wrzesniu 2025 za piętrowy tort na uroczystość ślubu i roczku Syna zaplacilam 550zl. Na 35 porcji. Tort pieczony przez dziewczynę ktora ma.normalnie działalność założoną.
Mieszkam w mniejszej miejscowosci.
W cukierni usłyszałam 700zl.
Składniki są bardzo drogie i prąd, stąd te ceny. Ja za tortami nie przepadam i rozważam czy w ogóle zamawiać tort na chrzciny. Na ślubie tortu nie mieliśmy Ale to ze względu na ślub za granicą, woleliśmy zamówić lepsze desery i nikomu nie przeszkadzał brak tortu
Powiem Ci, że zainteresował mnie ten temat bo 1000 zł wydawało mi się cholernie dużo i z ciekawości napisałam do cukierni niedaleko mnie (obrzeża Wrocławia) i Pani za taki torcik na 30 osób napisała mi, że koszt to 650 zł :
@asiam1 chca paragony bo w razie jakby się jakiś klient zatruł takim tortem to mają podstawkę ze tort nie był od nich od sali tylko od usługi z zewnątrz
Ja płaciłam w tamtym roku 500 za tort na około 40 osób. Z tym że nie brałam z cukierni tylko znalazłam kobietkę która robi sama. Brałam już u niej 3 razy
Te ceny są straszne… ale za taką blachę ciasta już się dużo płaci, bo często coś piekę i wiem ile kasy to wychodzi … a co dopiero tort., warto samemu się nauczyć piec
Czyli jednak jest dość duża różnica, u mnie pewnie przez to że tych cukierni w mieście jest mało ceny sobie wygórowali @MamiNadi92 przepięknego torty i wyglądają na bardzo duże
Tak one były spore i takie wyższe, brałam u niej bo raz syn chciał z cukierni na urodziny takiego niebieskiego stwora nie pamiętam jak się nazywał po zjedzeniu każdy miał niebieską buzię i było czuć tą chemię, a ta kobietka robi sama i naprawdę są jak domowe. A ma talent bo te wszystkie ozdoby robi sama @Mamamalwi a może napisz na jakiejś okolicznej grupie czy ktoś poleca kogoś do zrobienia tortu zapytać nie zaszkodzi
Też tak pomyślałam, ale jestem też ciekawa ile by krzyknęli za taki tort bezpośrednio we Wrocławiu, pewnie też trochę więcej
@Patrycjaw25 i @Mamusia22 robia przepiękne torty, gdybyście były z jednego miasta to by Ci pewnie machnęły jakiś piękny i pyszny dziewczyny na ile byście wyceniły? Jakie to są koszta? Myślę, że znacie się w tym temacie najlepiej
Wszystko zależy też od tego czy bierzesz z ubezpieczeniem czy nie a żadna cukiernia nie sprzeda ci bez ubezpieczenia. Chociaż 1000 zł za tort to przegięcie dla mnie tym bardzie że no ten co ty wysyłasz nie jest jakim 5 piętrowym skomplikowanym tortem. Przesadzają. Poszukaj jeszcze czy ktoś w twojej okolicy nie piecze tak w domu bo u nas np jest pani która ma swój biznes w domu. Oczywiście wszystko legalnie o też ci da u ezpieczenie ale jest 30-40%taniej. Napisz na spotted kogo polecają do tortu na komunię dziecka
Warto zapytac na grupach lokalnych albo nawet na swoich mediach społecznościowych jest sporo osób które pieką w domach ale maja działalność więc paragon powinny wystawić bez problemu
Niestety, ale ceny slodkosci są teraz wysokie.
No dobra , ale to mi spokoju nie daje , bo jesli bym upiekla tort sama to tez nie moge go “wniesc na sale” bo musze miec rachunek ? Nie kumam . Zreszta jak sie ktos zatruje to skad wiadomo czy zatrul sie tortem czy schabowym ?
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.