Tradycyjny rower czy rower biegowy - który lepszy na początek?

Stoimy przed wyborem rowerka dla córki . Tu mamy dylemat czy jest sens kupować rower biegowy czy lepiej taki z dodatkowymi kółkami po bokach na początek?

Czytaliśmy, że podobno dzieci, które mają najpierw rower biegowy szybciej się przyzwyczają do normlanego i idzie im łatwiej nauka jazdy bo już opanowały wcześniej równowagę. 

Jak to wyglądało u Was ? jak uważacie czy faktycznie rower biegowy niesie tyle korzyści jak to jest opisywane czy to tylko taka moda ?

Mazia.mysle że lepiej zacząć od biegowego żeby dziecko nauczyło się równowagi 

Mazia zdecydowanie polecam na początek rower biegowy. Jest rewelacyjny. Tez się zastanawiałam który będzie lepszy synek dostał na roczek właśnie ten biegowy i się okazało że to mega sprawa. Nauczył się równowagi i szalał nim naprawdę długo i faktycznie bardzo szybko załapał jazdę na rowerze bo wiedział jak asekurować się nóżkami. Więc ja polecam :) tylko nie zapomnij o kasku i ochraniaczach ;) 

No właśnie jak czytaliśmy tyle opinii pozytywnych i się zastanawiałam czy to nie jest tylko taka moda,że teraz każdy rower to najpierw biegowy kupuje

Zdecydowanie polecam rowerek biegowy. U nas sprawdził się doskonale a córka nadal chętnie na nim jeździ. Jeszcze przed rowerkiem mieliśmy hulajnogę z siedziskiem i też fajna sprawa z tym, że hulajnoga ma małe kółka i na nierówności jest niebezpieczne. Mimo Wielkiej asekuracji córka zaliczyła upadek. Zawsze mamy kask na głowie, więc o bezpieczeństwo dbamy. 

Madzia Patkaa oj tak kask to podstawa. Dobra czyli jednak biegowy bedize najlepszy na początek. Teraz tylko trzeba wybrać jaki 😁

My kupiliśmy biegowy 4-kołowy na roczek i jakoś po miesiącu może kupiliśmy (właściwie ostatecznie dostaliśmy za darmo) biegowy 3-kołowy - z przodu 2 koła, z tyłu 1. Na nim już trudniej się było utrzymać ale syn szybko ogarnął i wolał taki. 

Moja mama planowała mu teraz kupić na wiosnę (będzie miał 2 lata w lipcu) taki rowerek z pedałami i podpórkami, żeby syn się uczył już tego pedałowania ale mąż zaprotestował i powiedział, że teraz zwykła 2-kołowa biegówka, żeby dziecko się uczyło równowagi. No i sama nie wiem... oba tłumaczenia są dla mnie logiczne. Ale wybór biegówki jako pierwszej uważam za bardzo dobry :)

Choć fakt, ja też tego nie miałam i uczyłam się na większym rowerku z podpórkami, bodajże jak miałam 3-4 lata.

U nas biegowy zdecydowanie, tak jak Aneczka mówi, dzuecko równowagę łapie wtedy i jest mu łatwiej na "dorosłych" rowerkach później. 

my również zaczynaliśmy od biegowego i to był strzał w 10, potem synek przesiadł się na dwókołowy i po prostu odjechał :) nie było problemu z nauką jazdy na dwóch kółkach. Także ja również polecam!

Dziewczyny, ja też zastanawiam się nad kupnem rowerka biegowego... Ile lat miały wasze dzieci jak zaczęły sprawnie korzystać z takiego rowerka???

No same plusy piszecie także też się na ten zdecyduje 😊 Moniczka moje przyjaciółki kupowały na 2 latka taki rower

Hmm powiedzmy, że mój miał rok i miesiąc jak tak sobie fajnie już radził ale to była 4-kołowa biegówka PukyLino, więc tam łatwiej równowagę utrzymać. Teraz ma trochę ponad 1,5 to na 3 kółkach (z przodu 2) śmiga po wszystkich krawężnikach. I na wiosnę mu kupimy zwykłą biegówkę 2-kołową, myślę, że szybko ogarnie. To będzie miał skończone rok i 8 miesięcy

Temat też przede mną.rowniez słyszałam same pozytywy o biegowym i raczej mojej na wiosnę kupimy.tyllo ciężko firme wybrac 

Ja bede kupowac na oewno biegowi i biore tu pod uwage doswiadczenia dzieci w mojej rodzinie bo temat mi osobiscie jescze nie jest znany :D 

Moniczka mój mały jak miał 2 latka to już na nim szalał i to dość ostro :D teraz córcia ma 1,5 roku i ma taki na 3 dwa z przodu i jedno z tyłu i też fajnie sobie na nim radzi :) 

Pattka czyli dla 2 latka polecacasz ?

Mazia nie to nie jest moda tylko dla dzieci później łatwiej się nauczyć na zwykłym jeździć. My też się zastanawiamy taki kupić. Bo na razie mamy hulajnogę i na niej smiga

Ja proponuję biegowy chodź nie jesteśmy jeszcze na takim etapie kupna czy wyborze jaki model ale mojej siostry syn jeździł tylko na taki i bez problemu wsiadł pozniej na normalny rower bez doczepianych kółek 

NO właśnie koleżanka mi ostatnio pisała,że jej syn śmiga na biegowym, ale mają go juz rok wcześniej prowadził go. Teraz ciepło zaraz będzie to i więcej okazji do wyjść z takim rowerem 

U nas biegowka mega sobie radzi nie ma spaceru bez biegówki