TUS - Trening Umiejętności Społecznych

Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam że istnieje coś takiego :) 

Dziewczyny,

czy Wasze dzieci korzystają z zajęć TUS? Interesuje mnie to, kto Wam to zalecił, z  jakiej przyczyny, czy realizujecie te zajęcia bezpłatnie, jak często, w jakiej placówce, czy są skuteczne?

Dla nas to zupełnie nowy temat.

Też jeszcze się nie interesowałam takim tematem ale brzmi super :) 

super brzmi, tylko to zajęcia głównie dla dzieci które mają problemy z nawiązaniem relacji społecznych. Które źle się czują w towarzystwie i nych dzieci, majà problem z nieśmiałością wtedy. tak myślałam, że to będzie niszowy temat. Jeśli dowiem się czegoś w poradni PPP- dam Wam znać :) 

NIgdy nie interesowałam się tym tematem, jak również nigdy nie słyszałam o czymś takim. Dla dzieci w jakim wieku jest to dedykowane?

Super mojej kolezanki synek ma taki problem muszę podpowiedzieć jej

Nigdy nie słyszłam o takim czymś, chętnie się dowiem więcej informacji;p

Mama Gratki daj znać bo nigdy wcześniej o tym nie słyszałam. 

U nas w PPP sa organizowane takie zajęcia, ale głównie dla dzieci ze spektrum autyzmu i z Zespołem Aspergera. Natomiast dla dzieci mających trudności w relacjach rówieśniczych i społecznych organizuje centrum terapeutyczne i te zajęcia są odpłatne, podzielone na poszczególne grupy wiekowe. Cieszą się bardzo dużą popularnością.

my jestestesmy pod opieką PPP syn ma orzeczenie o niedostosowaniu społecznym ale nikt nie zaproponował takowych zajec byc może nie są az tak popularne...jedynie co udało mi sie zorganizowac to dodatkowe zajęcia w szkole indywidualne...

Chyba dlatego właśnie że nie są popularne 

Coraz więcej pojawia się takich ofert, jednak nie wszystkie są darmowe. Warto popytać czy coś takiego jest organizowane w PPP, lub zapytać w PPP może znają miejsce gdzie takie zajęcia są realizowane. Dla dzieci z orzeczeniem o zagrożeniu niedostosowaniem społecznym zajęcia socjoterapeutyczne powinny być organizowane w szkole, do której uczęszczają.

Ja też nigdy nie słyszałam o czymś takim ale u nas ogólnie zauważyłam że mało co się mówi jak coś jest za darmo lepiej żeby rodzic nie wiedział i żeby było mniejsze zainteresowanie 

Mamamoniki w ramach tego orzeczenia o niedostosowaniu społecznym synowi przysługują dwie godziny zajęć rewalidacyjnych w szkole.u nas w szkole czworo nauczycieli ma przeszkolenie by prowadzić takie zajęcia.jednak pewne informacje powinni udzielać w PPP bo czesto jest tak że dowiadujemy się od znajomych  lub przeczytamy w internecie o naszych możliwościach z których możemy skozystac

DoNiWe pewnie nie w każdej szkole mają takie przeszkolenie dlatego też nie może dana szkoła prowadzić takich zajęć 

mamaLaury dokładnie tak jest,choc uwazam że skoro dziecko jest diagnozowane w poradni rodzic powinien zostac ponformowany o wszystkich formach pomocy...

Donive zgadzam sie z tobą jednak czasami te informacje trzeba dobrze sledzić i zawalczyć o swoje bo jednak nikt za nas nie pomyśli o tym;(  a też problem jest takiz ę co chwila coś sie zmienia i czasami cieżko za wsyztskim nadążyć

DoNiWe często są ale nie mają świadomości że można otrzymać taka pomoc za darmo czy na miejscu i zniechęcają się bo nie wiedza o tym w nastawiają się na koszta i dojazdy 

DONIWE dokładnie powinien być poinformowany, ale w dzisiejszych czasach to najlepiej zbyc pacjenta i odsyłać od Pawła do Gawła byle się odczepił od ciebie...

No i to jest właśnie problem różnych instytucji państwowych w Polsce czy ośrodków zdrowia czy szkół