Kochane wiem, że o skracaniu się szyjki są już dwa wątki na forum sama się w nich wypowiadałam. Ale co powiecie na odróżnienie twardej szyjki od miękkiej? Mi przez całą ciążę lekarz mówi o twardej szyjce. Teraz jestem świeżo po wizycie, maluszek ustawiony główkowo, szyjka twarda o długości 1,5 cm, żadnego rozwarcia, planowany termin za 5 tyg. Mam się oszczędzać i nie przemęczać.
Do jakiego momentu podczas badań miałyście twardą szyjkę przed porodem? Może być tak, że nagle zmiana o 180 stopni i jadę na porodówkę? Albo czy taka szyjka może uniemożliwić poród sn?
Pozdrawiam
Szyjka najczęściej staje się miękka dopiero w tak zwanej fazie utajonej porodu, która trwa od godziny do 48 godzin. I wtedy są właśnie pierwsze, jeszcze nieregularne skurcze. Po tym zaczyna się rozwarcie, więc masz jeszcze dużo czasu, jeśli wszystko pójdzie książkowo:)
Kontrolowanie szyjki macicy w ciąży jest bardzo ważne, bo w porę pozwala wykryć m.in. ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu czy poronienia i tym samym im skutecznie przeciwdziałać. Sama szyjka przez cały okres ciąży powinna być twarda, zamknięta i długa. W prawidłowo przebiegającej ciąży zmiany na szyjce pojawiają się dopiero pod koniec trzeciego trymestru. Wtedy szyjka macicy ma prawo się spulchnić i ukrócić. Na ostatnim etapie jest rozwarcie szyjki macicy, którego skutkiem jest wypadnięcie czopu śluzowego. To znak, że poród jest blisko:)
Nie masz się co martwić a za 5 tygodni to jak dobrze myślę jesteś w 35 tyg. To już niedługo też miałam twarda szyję i lekarka mowika że spokojnie już dziecko jest gotowe do porodu itd w 37 tyg już praktycznie mogłam rodzic a urodziłam dopiero w 40 tyg i 6 dni także nie ma co się przejmować i patrzeć na szyjke macicy. Dodatkowo kilka tygodni przed terminem miałam rozwarcie ale po luteinie unormowalo się wszystko. To dziecko jak będzie gotowe do wyjścia to wyjdzie. Wszystlo będzie dobrze a jeśli masz twardą szyjke to jeszcze trochę przed Tobą i nie ma co się martwić
Annaleszk szyjka macicy w prawidłowo przebiegającej ciąży powinna być twarda, długa i zamknięta. Dopiero pod koniec trzeciego trymestru ma prawo skrócić się i spulchnić. Niewydolność szyjki macicy mogą pojawić się w każdym trymestrze ciąży np zacznie się skracać jak w moim przypadku. Jeżeli lekarz w odpowiednim momencie wykryje wszelką nieprawidłowość to ciąża będzie donoszona.
U mnie mimo skracającej się szyjki była prawie do samego końca twarda i bez rozwarcia. Jeżeli będziesz się oszczędzała tak jak lekarz Ci nakazał to wszystko będzie dobrze:) a jeśli chodzi o poród sn to jak najbardziej będziesz mogła tak urodzić.
Mi twarda szyjka uniemożliwiła, dlatego w 42 tygodniu po 16 godzinach bardzo bolesnych prób SN, po masażu szyjki, przebijaniu błon, podawaniu oksytocyny i jeszcze czegoś rozluźniającego, miałam cesarskie cięcie. Przez ostatnie tygodnie piłam też herbatę z liści malin, ale niestety nic mi nie pomogło.
Aczkolwiek u Ciebie może być zupełnie inaczej. Po porodzie lekarz powiedział mi, że przy takiej szyjce nie było szans i że od początku sądził, że skończy się zabiegiem, ale zawsze jeszcze warto spróbować.
ja też miałam twardą szyjkę macicy do końca ale w ostatniej fazie porodu dzięki położnej jakoś mimo wszystko się udało i poród siłami natury
Twarda szyjka i u mnie była przyczyną cc, nie pomógł masaż szyjki, 45 min w basenie z ciepłą wodą, na nic się to zdało. Byłam już po terminie i nie można było dłużej czekać.
wcale nie musi się skończyć cc ja miałam twarda szyjkę ale w odróżnieniu od ciebie ja na tym etapie miałam 3.5 cm. porod był wywoływany zaraz po terminie gdyż dziecko duże i tak sobie wywoływali przez dwa tygidnie zadna metoda nie dzialala szyjka co prawda skrovila sie ale dalej trzymala sie twards az w koncu 17 dni po terminie maluch sam postanowił wyjść. cały czas proponowano mi cc jako że maluch duży miał się urodzic ja się nie zgadzałam mówiłam że cc tylko jeśli jest zagrożenie życia dziecka czy mnie i tyle w innym wypadku chce porod sn i się udało urodziłam naturalnie ale 17 dni po terminie.
Nawet nie wiedziałam, że i taki może być powód do cc. Jak widać nie da się nic przewidzieć, choćby dziecko było dobrze ustawione, a cała ciąża książkowa.
Madzia to nie jest powód oni wtedy mogą zaproponować bo jest powód przez co cc może być zaproponowane ale nie trzeba się zgadzać jak widać na moim przykładzie w takim wypadku jeśli się nie zgodzi kobieta to dalej próbuja wywołać porod dopiero jeśli coś zaczyna im tam nie tak być w ktg bądź łożysko nie jest wydolne to jest wskazaniem do natychmiastowego cc w takim przypadku.
Zaskoczylas mnie nawet nie wiedzialam ze szyjka moze byc twarda lub miekka w czasie ciąży lekarz jak mnie badal to tylko zawsze mowil ze jest ok potem ok 20 któregoś tygodnia nie pamiętam dokladnie zaczela sie skracac wiec tylko takiego określenia używał nie mowil nic nigdy o tym czy twarda czy miekka
Przed porodem robi się miękka by można było urodzić. Jeszcze robi się gładka
Mi dr ani nie mówi ile ma moja szyjka i też nie mówi czy jest twarda czy miękka. Tylko że jest w porządku. Używa słowa : zamknięta i tyle
Lauraq przed porodem zaczną tak mówić :D także jeszcze usłyszysz koło terminu porodu te określenia
Jeśli wszystko jest ok to lekarz moze poprostu nie informować o twardości szyjki, ale gdy szyjka nie zrobi się miękka do dnia terminu to może być to spowodowane np.cc tak jak u mojej koleżanki