Twarda woda a bóle brzuszka

Dziewczyny mam pytanie odnośnie wody do mleka i podawania maluszkowi. U nas woda jest dość twarda, widać to po sprzętach, małej podaje przegotowaną wodę z czajnika. Ciągle powracają nam bóle brzucha z gazami, ostatnio na FB trafiłam na post gdzie pani pytała o wodę dla niemowląt i tam właśnie w komentarzu ktoś napisał że używa butelkowanej bo ma twardą wodę i ich boli od niej brzuch a co dopiero malucha. Zaczęło mnie to zastanawiać czy faktycznie to może być przyczyną problemów? Jak myślicie? Jaką wodę podajcie?

Ja używam kranówkę do robienia jedzenia (zupki, kaszki itp) ale do robienia mleczka używam butelkowanej od samego początku.

Ja używam kranowej wody czy do gotowania czy do mleka (przegotowanej oczywiście), ale u nas nie ma jakoś mocno twardej wody

Ja dla swojego synka uzywam wody zrodlanej butelkowanej, takiej z rekomendacja Instytutu Matki i Dziecka no. Primavera, mama i ja. U nas tez w kranie woda jest bardzo twarda i mialam podobne obawy jak Ty. Zdecydowalam sie na butelkowana wlasnie dlatego, zeby miec pewnosc co do jej jakosci i skladu. Widze, ze malemu sluzy – brzuch nie dokucza i nie mielismy juz takich problemow z gazami. Moze warto sprobowac zmienic wode na jakis czas i zobaczyc, czy bedzie poprawa.

Ja używam wody przegotowanej z kranu, ale wcześniej ja filtruje w dzbanku, bo inaczej jest strasznie dużo kamienia. Teraz nie mamy jeszcze kuchni, bo remont się przeciąga, to kupuje źródlana w Biedronce.

Hmm czy to przyczyna może być to nie wiem , ale ja też podawałam wodę z kranu przegotowana cały czas lub z butelki .

Ja używam przegotowanej wody i jak na razie nie zauważyłam, żeby sprawiała problem brzuszkowi. Staram się dobrze ją przestudzić przed podaniem i zawsze dokładnie myję butelki.

Ja używam wody z kranu , którą wcześniej przegotowuje.
Moi teściowie też mają bardzo twardą wodę i zamontowali sobie ten zmiękczacz. Ja nie lubię tej wody , jest jakby tłusta :confused: nawet jak myję nią ręce to jest hmmm dziwna

Ja również filtruję wodę kranową potem przegotowuje i potem podaję dziecku .

Ja również filtruje i przygotowuję i myślę że ogólnie nie ma potrzeby kupowania specjalnej wody dla dzieci

2 polubienia

Hmmm muszę przetestować, na wyjeździe jak byliśmy używaliśmy przegotowanej źródlanej z butelki, muszę zobaczyć bo może zacznę znów filtrować w dzbanku najpierw

Możesz spróbować kupić butelkowaną tylko dla dziecka i zobaczysz czy będzie różnica albo filtrować. Inaczej tego nie sprawdzisz jak nie spróbujesz

Kranówka , oczywiście przegotowana :slight_smile: :slight_smile: