Ubrania oraz ich składy

Zastanawiam się np nad tym dlaczego dla dorosłych produkuje się tyle ubrań z poliestru czy akrylu, a w ofercie ubrań dla dzieci (a przeszłam już taką od 0 do 3 l.) takich ubrań nie ma. Wszystko z bawełny, dobrej jakosci wełny, czasem elastan się trafi. I mówię tu o sieciówkach. Czy to wynika z jakiś obostrzeń prawnych, że skóra dziecka delikatna to nie można sprzedawać poliestru czy o co chodzi? Dlaczego nam dorosłym proponuję się szeroką gamę takich sztucznych ubrań, a w ofercie dziecięcej to się po prostu nie dzieje. Macie jakieś pomysły? 

Oo tak to jest to prawdziwy koszmar, w sieciowkach pełno pięknych ubrań ,sweterków wyglądających na ciepłe a jak się spojrzy na sklad to poliester lub akryl wcale nie dający ciepła. Jestem na to uczulona, mężowi każe sprawdzać skład zanim cokolwiek kupi. Ale też i w dziecięcych zdarzają się kiepskie składy. Rzadko ale trzeba też czuwać i patrzeć na metki

Ubrania w sieciówkach to tragedia 

O tak ,składy  ubran przerażają.  

Dawniej była o tym  cisza a teraz coraz częściej zwraca na  uwagę i na składy żywności i ubrań.  A np też zwróciłam uwage  na posciel w lidlu,  za 50 zł a materiał z recyklingu,  no cholera  i coś takiego wypuszczają:(

Ja córce staram się wybierać naturalne tkaniny,  np ostatnio w pepco wzięłam większe rozmiary  na zaś z ogranicznej bawełny, jest to specjalna metka.

Ja też popieram że najlepsze takie przewiewne i oddychajace i dla nas i dla dzieci ale dla maluszków w szczególności  bawełna u mnie w domu króluje najczęściej 

Nie wiem z czego się to bierze, może dlatego, że takie ubrania ze sztucznych są tańsze, a nie każdego stać by kupić sobie ubranie z wełny... 

Tez mnie to zastanawia

Tania masowa produkcja , dlatego ubrania są bardzo słabej jakości z sieciowek

Ubrania dla dzieci i niemowląt muszą byc przyjazne skórze, by nie bylo żadnej wysypki czy irytacji, alergii.Skora dzieci jest b. wrażliwa dlatego do ubrań dla dzieci wybiera się odpowiednio delikatne dla skóry tkaniny. Ubrania te umożliwiają cyrkulację powietrza. Przyczynia się to do tego, że dzieci mniej się pocą, lepiej się czują, szczegolnie podczas wysokich temperatur.Tkaniny na ubrania dla dzieci absorbuja wilgotność i stybciej schną. Materialy naturalne są miękkie, ułatwiają ruchy dziecku, a takze mozna je czesto prac i się nie zniszczą. Dlatego ubranka kupujemy z naturalnych tkanin. A dorośli? Producent uważa, że przeżyjemy w poliestrze czy akrylu. No i te materiały są o wiele tańsze. https://shopngo.pl/ 
A jeśli szukałabyś promocji na dobre składem ubrania, polecam stronę. Możęsz znaleźć tam spory wybór promocji na ciuszki w skleapch.

Tak najlepsza bawełna , zero poliestry

Tak, żadne akryle czy tym podobne

👌

Faktycznie nigdy się nie zastanawiałam czemu tak jest ale pewnie chodzi o delikatną skórę dziecka 

Byłam w Pepco by zakupić małej rękawiczki , skarpetki. O dziwo rękawiczki -żadne-nie miały w składzie nic przyzwoitego. Żadnej bawełny. Sam poliester.. stałam chyba15min i szukałam czegokolwiek z lepszym składem, na darmo

Annka no powiem Ci, że bawełnę to ciężko trafić w takich akcesoriach. W tamtym roku jej kupiłam w reserved czapkę, szalik i rękawiczki na wyprzedaży to tylko 60% bawełna reszta wiskoza;/

1.Jak ogarniacie zakupy ? Dla dzieci dla domu ? Żeby nic nie brakło wszystko raz na zaś kupujecie czy latacie do sklepu cały czas ? Chciałabym zobaczyć jak wygląda organizacja wasza
2.kupujecie ubrania sobie i dzieciom w każdym miesiącu? Bo u mnie nie ma miesiąca aby nie nakupowac pełno szmatek a szafa się nie domyka nie wiem może ze mną coś jest nie tak i ja tylko tak kupuje sobie i dzieciom Zastanawiam się jak to ogarnąć :slight_smile:

Ja się nie zgodzę z tym, że dziecięce ubranka są same dobre składowo. W wielu sieciówkach są np. sweterki czy kurtki o kiepskich składach. Ja wybierając ubrania dla dzieci, a mam ich troje, zawsze patrzę na skład. Zdarza się, że jest domieszka poliestru, bo np. bluzka ma jakąś kolorową wyszywaną aplikację, ale to rzadko.

Dla siebie ubrania wybieram tylko bawełniane lub z wiskozy, bo takie najbardziej sprzyjają mojej skórze :slight_smile: Dużo jest poliestrowych, ale tych z lepszymi składami wcale nie mniej i to w różnym przedziale cenowym. Na spokojnie potrafię znaleźć dobre jakościowo koszulki po 30zł, które służą mi przez kilka lat. Trzeba umieć szukać i wiedzieć gdzie kupować.

A już najbardziej lubię lumpeksy :smiley:

Ja nie patrzę na skład dziecięcych ubranek ale dotykam i czuję czy jest dobra jakość czy nie. Ogólnie kupuję mało ubrań dla siebie bo do pracy mam , robocze, ciuszki dość fajne :slightly_smiling_face: więc nawet do sklepu po pracy w nich pójdę bo to dresiki i koszulka :smiley:

Ja zwracam uwagę na skład i swoich ubrań i dziecka i męża.
Kiedyś kupowałam co rusz coś nowego, bo kupowałam po prostu ubrania kiepskiej jakości z poliestru, akrylu, poliamidu itp. Teraz wolę np odłożyć na buty nawet i 600-800 złotych, ale kupić porządne i mieć je na lata. Tak samo z kurtkami, swetrami itp.
Staram się omijać sieciówki, Shein, temu itp, chyba, że kupuje jakieś bzdety czy dekoracje do domu, wtedy coś czasami na tych stronach znajdę. W Sinsay np faktycznie spora część ubranek dla dzieci to bawełna, ale jest no trochę słaba jakościowo, bardzo cienka, ale zależy to też od konkretnego ubranka.
Czasami też pójdę do lumpeksu, ile już znalazłam świetnych swetrów z Wełny, w ogóle ubrań z wełny, lnu, wiskozy, bawełny…
Wolę kupić raz a porządnie. Wiadomo dziecku zakupy robię częściej, bo rośnie jak na drożdżach, ale sami z mężem sobie kupimy coś może raz na pół roku

W lumpeksie można kupić naprawdę bardzo dobre jakościowo ubrania. Kiedyś często chodziłam na takie łowy :wink: ale teraz już nie mam za bardzo czasu ;( dlatego właśnie ratuję się zakupami przez internet. Ostatnio najwięcej kupuję w Sinsay , ale niektóre ubrania są fatalnej jakości. Właśnie skład ok - bawełna , ale bardzo cienka i po kilku praniach robi się taka szmatka :confused: