Zaczelam układać moja córkę na poduszce ortopedycznej, aby zapobiec odkształceniu główki (Położna mówi, ze to dobry pomysł, pediatra stwierdzil ze jeżeli polozna mówi, ze uzywac to uzywac..). Wszystko fajnie, ale w nocy mała tak się przekręca, ze wcale pod nią nie leży :(. Wcześniej spała w łóżeczku, ale w kokonie. Teraz jak doszła poduszka to nogi jej się nie mieszczą wiec położyłam ja normalnie do łóżeczka. W nocy musiałam poprawiać ja 2 razy, bo się przekręca i nie ma głowy na tej poduszce. Jest jakis magiczny sposób żeby utrzymała w niej głowę?
Poduszki w ogóle nie są zalecane dla niemowlaków więc może jest jej po prostu nie wygodnie i nienaturalnie :) nie ma się co martwić o te odkształcenia głowy bo to się z czasem wyrówna moim zdaniem lepiej nie stosować żadnych poduszek, chyba że z jakiegoś konkretnego powodu lekarz zaleci
No tak co sie dziwic jak mama dala jej taka niewygodną poduszke ;)
My mamy poduszke troche inna ale powiem sCzerze ze nam pediatra zalecila po tym jak ortopeda oznajmil ze nie ma znaczenia jak dziecko spi;/ przestalam ukladac raz na lewy bok raz na prawy;( i doszlo do odksztalcenia poprawa byla po dosyc krotkim czasie ale teraz kiedy mala spi podobnie jak u ciebie problem nawraca po niedzieli musze zapisac ja na kontrole, slyszalam o takich kaskach specjalistycznych ale to juz tez na zalecenie odgorne, dzieciom ta glowka sie dopiero ksztaltuje.
Co do tego aby maluch spal na poduszce ?;) hmmm
.. nie zmusisz przeviez ;) niezmotywujesz nagroda;D
Moze sproboj ukladac malca raz z jednej strony lozeczka a raz z drugiej w sensie raz tam gdzie ma nozki raz tam gdzie ma glowke aby caly czas widziala was przez szczebelki;) albo mozesz sprobowac vos powiesic na lozeczku aby ja zainteresowalo na danej stronie;)
MamaOli ale ja widzę, że ona leży na zwykłej poduszcze i do tego na ortopedycznej?
Ja miałam poduszkę z headCare tylko na materacu ułożoną, i u mnie też mała z niej spadała. ale zazwyczaj ją poprawiałam i różnica była zauważalna w kilka miesięcy.
MamaEm tak, ma poduszkę, ale ona jest bardzo płaska. Może mieć za wysoko ? chyba się już przyzwyczaiła do tej ortopedycznej, ostatnio już nie spada z niej
Chyba nie ma sposobu żeby dziecko na tej poduszce leżało. Ciężko takiego malucha zmusić do czegokolwiek albo wytłumaczyć że ma na tym leżeć. Trochę mnie dziwi że lekarz Ci powiedział że jak położna powiedziała żeby kłaść to kłaść. A co na to lekarz? Czy to konieczne?
moim zdaniem i z tego co ja słyszałam to poduszka ortopedyczna jest podawana dziecku, w tedy gdy już jest problem. Jeśli nie ma problemu z główką to raczej nie powinno się chyba jej dawać. Mój by w życiu nie uleżał na tym bo tak sie wiercił od początku zresztą on spi w całym łóżeczku .Myślę, że nawet płaska poduszka jest niepotrzebna. MOja córka takiej nie miała do 2 roku. Leżała na materacu
Na wielu webinarach gdzie wypowiadali się fizjoterapeuci zawsze powtarzają że poduszeczka jakąkolwiek to od 2 roku życia :) wcześniej absolutnie nie ma takiej potrzeby;)
U nas od samego początku bez poduszki i dalej nie używamy. Z resztą u nas tak jak u Mazi synek śpi na całym łóżku co chwilę w innej pozycji i obraca się podczas snu jak wskazówki zegara.
Ja też nie miałam żadnej poduszki dodatkowej tylko materac, płasko oznacza dobrze,
poduszkę wprowadziłam po wizycie u fizjoterapeuty.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.