Mała czarna, ciemna łazienka,polecacie,czy nie? Jak z utrzymaniem czystości (zacieki,krople) na kaflach.
Czarna? Jak najbadziej, ale trzeba pamiętać, żeby nie była za mała (a jeśli jest, to optycznie powiększyć lustrami) i dać minimum 3 źródła światła. Łazienka pełni różne funkcje, dlatego nie zawsze jest tak samo oświetlona. A światło jest konieczne, bo inaczej będzie sprawiać wrażenie piwnicy, a tego nie chcemy.
Armatura w ciemnym kolorze jest praktyczna w sytuacji w której masz zmiękczacz wody - dzięki temu nie będzie się na niej osadzał kamień.
Zresztą wejdź sobie na stronę Rea:
https://lazienka-rea.com.pl/baterie-lazienkowe/krany-baterie-kuchenne.html
Znajdziesz tutaj wiele inspiracji na tego typu łazienki.
Ja łazienke mam w jasnych kolorach plus jasne brązy i beże mam też w niej dość spore okno natomiast powiem szczerze że bardzo podobają mi się łazienki utrzymane w odcieniach ciemnych zależy czy właśnie będzie tam jakieś okienko. Dobra radą jest to co koleżanka napisała niżej dużo świateł i przede wszystkim lustra to na pewno optycznie powiększy łazienkę ale nadal jej również elegancki i nowoczesności w tych ciemnych kolorach
Co do utrzymania czystości Szczerze mówiąc nie wiem podejrzewam że na ciemnych odcieniach może osadzać się i być bardziej widoczny kamień różne smugi ale nie oszukujmy się każda z nas czy Łazienka jest w kolorach ciemnych czy jasnych gdy tylko widzi że jest brudno co sprząta ogarnia to jest nieuniknione
Mi też się marzyła ciemna łazienka, kafelki mamy szare i brązowe imitujące drewno, kilka półek i szafki pod umywalką mamy czarne ale żeby nie było zbyt ciemno to duża szafa, w której stoi pralka i suszarka jest biała. Na czarnych półkach bardziej widać kurz ale odnośnie sprzątania kolory nie mają według mnie znaczenia bo z taką samą częstotliwością sprzątam łazienkę w ciemnych kolorach co WC, które mamy w jasnych kolorach. U nas jest duży kamień w wodzie więc po prostu trzeba często prysznic czyścić bo kamień widać i na kaflach i na szybie od prysznica
Mielismy łazienki takie same w bloku wraz z szwagierką, taka raczej mała blokowa, zrobiłam jasną z przewagą jasnych plytek, szwagierka zroniła czarną i efekt zatłaczający na małej powierzchni, moja wydawała się duzo wieksza, i to raczej nie moja subiektywna opinia tylko ludzi i nawet jej samej:) postawilabym bardziej na czarne dodatki najwyzej, albo nad umywalka jedną scianke ciemniej wyróznic. wbrew pozorą czarne krany też nie są zle w utrzymaniu czystości:) polecam krany podtynkową do umywalek także, odchodzi problem czyszczenia kamienia
U mnie łazienka w jasno i ciemno szarych płytkach plus meble ala drewniane. Czarnej małej łazienki bym raczej nie robiła. Uważam że efekt byłby przytłaczający. Samo sprzątanie pewnie też nie należałoby do najłatwiejszych. Ja mam na podłodze położone takie kafle że nie widać na nich brudu bo są szare ale w takie jakby ciapki :)
nie polecam czarnej jeśli masz wode z kamieniem wszystko bedzie widać najlepsze płytki jakie są to pstrokate;) hehe nic nie widać;) ale nie wszedzie takie pasują;)
w poprzedniej łazience która remontowalismy meilismy jasne wnetrze cremowe optymalnie powiekszyło łazienkę;) a szafki brązowe wenge podobnie płytki na dole łazienki i brodzika oraz na górze ściany
wygladało to całkiem fajnie i nam sie podobało minus???
niekładłabym ciemnych płytek na ścianie przy dnie brodzika kamień wychodził co chwila zabawa z nim;(
Osobiście wydaje mi się że u mnie by się nie sprawdziła mamy bardzo zamienioną wodę i by było pełno białych smug
A może macie jakieś łazienki świeżo po remoncie ? Też jesteśmy na etapie remontów może jakieś inspiracje mile widziane zdjęcia :)
Kwal zalezy jaką macie koncepcję? Łazienka jasna czy ciemna?
najgorzej jak jest jeszcze woda z kamieniem ;( i to sie potem osadza na szafkach czy płytkach cieżkie do wyczyszczenia
Aniss kamień to utrapienie;/
Jasne z połyskiem mam i jestem bardzo zadowolona. Konkretnie mam bardzo pojemną wisząca szafkę z szufladami, w której chowam wszystkie kosmetyki, waciki, szampony itp. Nic nie stoi na wierzchu dzieki czemu sprząta się ekspresowo;) NIe wiem jak sprawdzają się meble w macie, ale moja mama ma takie w kuchni i równiez nie narzeka, musialabym się jej dopytać. Sama jednak wybrałam połysk, bo bardziej mi się podoba :)
Zreszta meble są spójne w całym moim domu bo meble w połysku mam też w kuchni i w salonie - wszędzie biel, którą bardzo lubię. Można dopasować dodatki i wszystko wyglada spójnie.
meble łazienkowe kupowałam w Leroy Merlin. Mam te ze zdjęcia poniżej i jestem z nich bardzo zadowolona :)
U nas w rodzinie mają czarną umywalkę i kibelek i żałują bo ten kamień strasznie wychodzi
miska naprawdę ale to co na biało widać wtedy ?
Aniss pewnie takie zacieki się robią w postaci białych plam, pewnie ładnie to wygląda, ale nie koniecznie to praktyczne...
wszystko się brudzi.. na białym są żółte znowu, okropne zacieki :/
Wiadomo, ale na pewno mniej się to rzuca w oczy niż na czarnym:D
Oj straszne białe zacieki, widać że to kamień osad z wody
Ja miałam w kolorze umywalkę i masakra kamień osad z wody fujj trzeba bylobg nie używać żeby wyglądała jedno umycie i już masakra teraz biała i inne życie