Waga w ciąży - ile przytyłyście?

ja dopiero zaczynam ciążę a z każdym miesiącem chudnę. Aż strach pomyśleć do będzie 9 miesiąca:)

Ja przy pierwszej ciazy przytylam 12kg.było po mnie widac , mialam zaokraglona twarz, grubsze nogi,pupa itp. A teraz w tej ciazy jestem dokladnie w 24tyg. -6mc a przytylam dop 4kg i nic po mnie nie widac jedynie brzuch…i wszyscy mi to mówią, szkoda bo chciałabym przytyć bo mam niedowage i myślałam ze w ciazy troszkę rusze z waga…moze teraz w 3trymestrze ciąży coś sie rusze z waga.

Każda ciąża jest inna i każda z nas inaczej będzie ją przechodzić. Ja w pierwszej i trzeciej ciąży przytylam bardzo mało bo po 9 kilogramów ale za to w drugiej było prawie 20. Przyjmuje się, że po każdej ciąży czas powrotu do wagi to 9 miesiący czyli tyle ole trwała ciąża

Często na początku ciąży traci się na wadze przez częste wymioty. Zwykle najwiecej przybiera się W ostatnim trymestrze. Są różne widełki dla ciężarnych dot dopuszczalnych kilogramów do przytycia. Jednak najlepiej jest gdy przytyje się maksymalnie 14.

Ja przez całą ciążę przytyłam ok. 10kg. Teraz (1,5 miesiąca po) zostało mi jeszcze 4 kg. Tylko, że ja się nie ograniczam i jem ciągle słodycze :frowning: Tego chyba nie będe umiała sobie odmówić. Jedynie będę się mobilizować do regularnych ćwiczeń i długich spacerów.

25tc +4kg

zarówno w pierwszej jak i drugiej ciąży przytyłam 17 kg, z tymże w 1szej do 34 tyg , bo wtedy miałam cesarkę, a w drugiej do 39. Przez karmienie piersią szybko wróciłam do wagi. Od ostatniego porodu minęło prawie 5 mies, a ważę tylko 4 kg więcej niż przed, choć nie ćwiczę i nie jestem na diecie

Ja w pierwszej ciązt przytyłam 5 kg , druga miałam stracona a w trzeciej 4 kg ale zaczynałam od wagi 80 kg

Ja zaczęłam ciąże z wagą 66 kg obecnie 19 tydzień i mam 8 kg na plusie , z tym że wszystko poszło mi w brzuch ręce i nogi mam takie same jak miałam

Ja coś koło 10 kilo w ciąży przytylam. W pierwszej chyba też tyle samo już dokładnie nie pamiętam .

W pierwszej 18 kg w drugiej 12 a obecnie jestem w 14 tc i na liczniku stan poczatkowy :slight_smile:

W pierwszym miesiącu ciąży schudłam 10kg, ale przyjmowałam Luteine dopochwowo ze względu na cyste na jajniku i bardzo silne bóle podbrzusza- podejrzewam że to dlatego(bałam się, że taka utrata wagi, mojemu dziecku zaszkodzi ale rozwijała się prawidłowo wręcz książkowo). Potem kilka miesięcy stałam z wagą tak do 5 miesiąca. Teraz na dzień dzisiejszy (35tydzień) przetyłam 5kg.

Ja na początku ciąży bardzo dużo przytyłam +14 kg a teraz od 3 miesięcy w ogóle nie tyje został miesiąc do rozwiązania :slight_smile:

Pati może być że więcej nie przytyjesz albo dobijesz do 16 tylko. Ja przytylam dużo tzn na początku nic w 1 trymestrze i w 2 waga raz rosła raz malala A w 3 tak poszła z procy że narobiła 1 I 2 trymestr.

Aisa mam nadzieję że już więcej nie przytyję , a jak już to mało kg :slight_smile: Ja miałam tak że na początku bardzo szybko i każdy myślał że bliźniaki będą , a teraz stoi , a moja siostra miała mały, a pod koniec ją wywaliło i to jest dowód że każda ciąża jest inna i nie ma znaczenia czy to siostra czy mama

Ja przytyłam 30 kg, a raczej większość to woda…
Nie było łatwo

Zamarancza też ma na pewno duże znaczenie w jakiej porze roku się rodzi Ty na końcówce miałaś upały więc woda się zbierała jak każdej osobie w lecie , a Ty miałaś dodatkowy balast. Jak jest zimno to wiadomo że jest inaczej :slight_smile:

Wodę przybiera każda kobieta przed porodem bez względu na porę roku. Organizm w ten sposób przygotowuje się do sporej utraty krwi.
A moje przybieranie wody miało związek z przypadłością ciążową jaką miałam, czyli Gestozą, a najwięcej przybierałam od hormonów jakie przyjmowałam na podtrzymanie ciąży.

Pati ja w 100% zgadzam sie z Zamarancza mlodsza córke rodzilam poczatek pazdziernika a lato bylo mega gorace i nie mialam obrzekow ani zatrzymania wody w organizmie przybralam ok 11/12 kg a w pierwszej ciazy rodzilam na poczatku lutego bylam spuchnieta i wielka woda mi sie mega zatrzymala

Ja na szczęście nie mam żadnych obrzęków nie zbiera mi się jakoś mocno woda może jak urodzę to spiuchnę ale też nie u każdego tak jest. Ja jestem od początku na podtrzymaniu ciąży więc hormony biorę od początku i tak zostanie do bezpiecznego tygodnia więc na pewno jakieś znaczenie też ma to jak organizm reaguje na dany lek. No i przecież się mówi że każda ciąża jest inna :slight_smile: