"Walka" przy cycu

Ile dni/tygodni/miesięcy ma maluszek? Jest to bardzo istotne by pomóc w znalezieniu przyczyny

“Walka” z dzieckiem pod czas karmienia, przystawiam do cyca a on pociumka chwilę odpycha się rękami ucieka glowa a później znów szuka, co to może oznaczać?

Jeżeli jest to noworodek może mieć problem z prawidłowym chwyceniem sutka i dlatego się denerwuje. Tak jak napisała poprzedniczka ważny jest wiek bobasa, żeby określić w czym może być problem.

przyczyn może być wiele, potrzebujemy wiek malucha tak jak dziewczyny już pisały. Jednak jedną dość popularną jest zatkany nosek - dziecko oddycha noskiem bo buzią je, ale kiedy ma katar i je to nie potrafi oddychać - dlatego się denerwuje. Sprawdź czy mu nie charczy/chlupie w nosku i spróbuj odciągnąć wydzielinę: pierw kropisz nosek solą fizjologiczną, odciągasz i znowu kropisz :slight_smile:

Ważny jest wiek malucha ile ma tygodni gdyż przyczyny mogą być różne może być to skok rozwojowy być może może to być przytkany nosek może być problem z wedzidelkiem zbyt krótkim może też być to problem w złym chwytaniu piersi być może też pozycja malcowi nie odpowiada do karmienia itd

A może po prostu się denerwuje bo mu nie leci tak jak by chciał… dawałaś butelkę?

Moja córka tak miała, poniewaz miala zbyt krótkie wędzidełko i ciężko było jej ssać. A dwa, że ma wade serduszka i szybko się męczyła.
Po paru dniach odrzuciła piers a ja pokarm odciągałam laktatorem i karmiłam ją butelką.
Następnie miała podcięte wędzidełko i dwie godziny po zabiegu znow zaczęła ssać pierś.
Syn się złości£, ponieważ mleczka było mało :frowning:

A czy oprócz tej walki przy piersi są jeszcze jakieś inne objawy? Ile ma maluszek? Przyczyn może być wiele tak na prawdę. Problemy brzuszkowe, mleko leci za wolno lub za szybko, problemy z wędzidełkiem, przytkany nosek.

Nie będę się powtarzać ze podałaś za mało informacji o wielu dziecka i długości waszej mlecznej drogi. Powodów może być conajmniej kilka od zasypanego noska, kryzys laktacyjny, skok rozwojowy, zbyt szybki bądź wolny wypływ mleka, problemy z pozycja czy przystawieniem, zbyt dużo bodźców w miejscu w którym karmisz, za krótkie wędzidełko. Musisz podać więcej informacji i opisać czy taka sytuacja jest za każdym razem kiedy przystawiasz malucha czy sporadycznie.

W moim przypadku Synek miał wzmożone napięcie mięśniowe.

U mnie też się córka denerwuje podczas karmienia i tak było od początku, a teraz ma 11 tygodni. Najczęściej jest tak, że się naje spokojnie, a dopiero później płacze. Wydaje mi się, że jej za szybko leci bo pokarmu mam sporo i gdy się odrywa od piersi to aż jej z ust wypływa. Wtedy przerywam karmienie na chwilę lub podaję drugą pierś.

Przyczyn może być tak naprawdę bardzo dużo. Musisz zaobserwować czy się w ogóle najada i czy przybiera na wadze. W przypadku jakichkolwiek problemów ja polecam wizytę u doradcy laktacyjnego choć trzeba dobrze trafić

U nas tez byla taka sytuacja okazalo sie ze coraci ma asymetrie i obnizone napiecie miesniowe … Jezdzilysmy na rehabilitacje sytuacjs sie troche poprawila w kategorii przestala tak panicznie plakac podczas karmienia i wyginac sie a robila to za kazdym razem wczesniej … Ale niestety okazalo sie ze to nie koniec naszych problemow niska waga male przyrosty bardzo krotkie przystawianie do piersi i nie domagala sie wcale posilkow to ja na sile musialam dostawiac do piersi :frowning: … Wyszls nam alergia pokarmowa na bialko mleka krowiego i seler obie przeszlysmy na diete … Lepsze jedzenie w miare spokojniej z waga nadal lipa dalej szukamy przyczyn … Zycze mega duzo cierpliwosci

Przyczyn moze byc wiele i kazde dziecko moze tak robic z roznych powodów moj synek tak robil jak mu np…nie lecialo odrazu mleczko jak jeszcze nie mialam tego “cisnienia” w piersiach;-) a czasem robil tak jak np.plakal a ja mu odrazu dawalalm do cyca a on tak robil bo poprostu nie byl jeszcze glodny…wiec dalam mu piers później i juz jadl ladnke. A ja znow mam inny problem synek ma 5,5mc i w nocy je co 2godz nie wiem czy mam malo mleka bo zje tylko jak mam t
O cisnienie w piersiach i jeszcze possie minutę i juz nie chce a w dzien np. Wczoraj dawalam nu piersa a on nie chcial i dop zjadł od 7o 16;( a non stop nu dawalam…czy to moze byc po szczepieniu bo dzien wcześniej byliśmy na szczepieniu i nie wiem co jest;-( meczy mnie to ze w nocy je co 2hodz a batfziej bardziejpije bo przy cycku jest moze3-5minut a w dzien je co 4godz i tak bylo wczoraj tylko ze przez dzien nie jadl a tak to je w dozn co 3-4godziny.

Nikt nie doradzi;-( ja juz nie wiem co robic.;-(

Ewciaos, powiedziałaby,że to raczej normalne.Moj Szymek ma 10miesiecy i też budzi się co 2godz. w nocy na kp.
Możliwe też ,że twój maluszek jest teraz bardziej drażliwy bo może ząbki idą.U mnie często w nocy zdarza się ,że synek ma takie “ataki”
A i jeszcze dodam ,że dlugosc karmień u nas taka sama.W dzień też czasem tak kaprysi.

Ściągnij troszkę mleczka z piersi. Pierś zrobi się miękka i łatwiej będzie mu złapać za sutka.

Ewciaos nie przejmuj się tak bywa przy ząbkach u nas tak było w nocy dużo w dzień mniejszy apetyt

Ewcia dziecko nie musi ssać piersi przez 20 minut żeby się najeść. Moja córa od zawsze jadła szybko, najadła się i więcej nie chciała.

A to, że syn je w nocy co 2 godziny no cóż tak bywa i nie jest to spowodowane, że masz mało mleka. Być może jak sugerują dziewczyny wychodzą ząbki i w ten sposób masuje sobie dziąsła a przy okazji je? Mój Syn jak zaczął ząbkować to zaczął budzić się w nocy milion razy. Ssał pierś też krótko i zasypiał.
Ale może być też tak że po szczepieniu odreagowuje w ten sposób.
Jak u Was teraz sytuacja?

Zgadzam się z Kasią mój syn również niekiedy 2 minuty jadł do 5 min inajedzony dziecko nie musi jeść 20 min A co do Nocy to i tak nie jest źle u mnie syn miał okres co umiał się budzić co godzinę dokładnie na jedzenie.