Wiosenne porządki w pokoju dziecka

Drogie mamy, czy u Was również pojawiły się pierwsze wiosenne znaki? :slightly_smiling_face: Czy macie w zwyczaju robić wiosenne porządki w pokoju dziecka? Na co warto zwrócić uwagę?

3 polubienia

W pokoju synka robię porządki na bieżąco :slight_smile: dzieci bardzo szybko wyrastają z ciuszków więc zawsze mam naszykowany karton w który wkładam już za małe ciuszki, wtedy robię miejsce w szafie na nowe :slight_smile: dostaliśmy bardzo dużo ubranek dla synka więc te większe rozmiary czekają w kartonach na strychu.
Synek póki co ma 4 miesiące więc jeszcze nie korzysta ze swojego pokoju (więc nie ma kto narobić bałaganu :joy:) tylko z łóżeczka w sypialni i z kącika do zabaw w salonie. Staram się, aby każda rzecz miała swoje miejsce bo inaczej robi się bałagan i bardzo ciężko się z takiego bałaganu wygrzebać. Dbam też o to żeby nie trzymać rzeczy, których już nie będziemy używać, np za małych pieluszek, przeterminowanych leków, wkładek laktacyjnych po zakończeniu karmienia itd

Lubię takie wiosenne porządki w domu , i już powoli się za nie zabieramy . zawsze zaczynam od porządków w szafie przeglądu ubrań odkładam za małe rzeczy, sprawdzam czego brakuje
I od zabawek segreguję na te, którymi dziecko faktycznie się bawi i te, które można schować lub oddać. Często takie porządki zabawek sprawiają że „stare” nagle znów są atrakcyjne :wink: Wiosna to też fajny moment żeby wprowadzić drobne zmiany np. więcej jasnych dodatków :cherry_blossom:🩷:two_hearts::sparkling_heart::ribbon:

Mały nie ma jeszcze swojego pokoju a córka jest na tyle duża że robi to sama. Z wiosennych porządków to odkładam do worków próżniowych swetry i grube kurtki choć teraz mam wrażenie że wiszą wszystkie jakie mam bo i grube i cieńsze.

Warto przejrzeć ubrania , zabawki co za małe lub zniszczone to oddać albo wyrzucić

My wynieśliśmy nadmiar zabawek na razie xd a ogólnie jeśli chodzi o porządek u nas to to syzyfowa praca, bo córka lubi, żebym wiecznie miała co robić :smiley:
https://vm.tiktok.com/ZNRajMk9V/

Tak przeglądam ciuchy z których dzieci już wyrosły i zastanawiam się co z nimi zrobić ,zabawki też porządkuje i odkładam to czym się już nie bawią .

Ja co chwile sprzatam zabawki a mam wrazenie ze nic nie ubywa :rofl::rofl::rofl: ale zawsze przeglad ciuchow przed zima i latem , porzadki musza byc :slight_smile:

Standardowo wkraczam do pokoju Malego zaczynając od szafy i komody :slight_smile: znikqja grube, zimowe rzeczy i te okazjonalne- świąteczne. Robię też przegląd ciuchów które czekaja na swój czas, aby go nie przegapić ( dolna półka w szafie to wieksze rozmiary bo sporo dostajemy).
Zabawki przeglądamy na bieżąco.

Ja właśnie zamierzam od jutra zacząć , przebieranie ubrań zabawek zobaczymy jak nam pójdzie

Ja zawsze co roku jak robiło się ciepło miałam fazę na sprzątanie całego domu mycie okien i wogole wszystko a od kiedy urodziłam najmłodszą aż wstyd się przyznać to mam jeden wielki syf oprócz pokoiku małej :face_with_peeking_eye: i mimo że widzę tą piękną porę roku to chęci wogole :face_with_peeking_eye: może jeszcze mnie najdzie ale pewnie bardziej przed świętami :grin: narazie wolę spędzać czas z malutką na macie :smiling_face_with_three_hearts:

Raczej gruntownych porządków nie planuje. Po kolei każde miejsce w domu doczeka się generalnego sprzątania kiedy spontanicznie mnie najdzie :smile: ale kto wie , od marca mój wulkan energii będzie w przedszkolu to i może jakieś okna zacznę myć jak maluchy będą spały. A pokój córki porządkowany jest najczęściej w całym domu :see_no_evil: mam worek próżniowy obok szafy i na bieżąco wrzucam tam za małe ciuchy. Zabawki kiedyś rotowałam, ale od jakiegoś czasu ma taką swoją topke, że pozostałe leżą na strychu i czekają na bliźniaków. Chociaż uważam że i tak za dużo zabawek jest w pokoju i więcej rzeczy do bałaganu więc muszę chyba jeszcze okroić te pinkle :face_with_peeking_eye:

Wiosną to oczywiście wymiana garderoby u dziecka :wink: Upychanie zimowych kurtek głęboko w szafie, przegląd, z czego dziecko wyrosło i wystawienie na sprzedaż/oddanie za małych ubrań, żeby zrobić miejsce na większy rozmiar. I to tyle w sumie, resztę porządków w pokoju (zabawki itp.) robię w miarę na bieżąco, bo inaczej byśmy wszyscy w tym utonęli.

U nas maluch nie ma jeszcze swojego osobnego pokoiku, ale ma za to swoją osobistą komodę :grinning: w której dochodzi do wiosennych porządków dość regularnie z racji na wyrastanie z ubranek :slight_smile: Garderoba wymieniana i porządkowana jest na bieżąco :slight_smile:

A co do wiosennych porządków w pokoju syna w przyszłości, myślę że będzie to praktykowane i chyba nawet częściej niż tylko na wiosnę, bo jak to przy maluchu - szybko przybywa nowych rzeczy, czy to ubranek, zabawek czy innych gadżetów, więc aby utrzymać ład warto robić takie “wiosenne porządki” regularnie :slight_smile:

U mnie córka sama ciągle robi sobie porządki najstarsza ma 7 lat a młodsze są z nami i takiego typowego pokoju jeszcze nie mają ale za rok będziemy tworzyć im pokoje w maszym nowgm domu😊 ja za to czuję wiosnę w domu zaczynam rozsadzać kwiaty w wieksze doniczki😄

Szczerze mówiąc, ja to chyba wiosenne porządki mam cały rok :sweat_smile::laughing:
Cały czas coś zmieniam przestawiam, ale faktycznie im bliżej wiosny i świąt wielkanocnych tym bardziej jestem zmotywowana do konkretnych porządków.
Od wymiany ubranek i pochowania tych zimowych
Po rotacje zabawek i dokładne ich czyszczenie. Zwracam uwagę głównie na rzeczy które zazwyczaj są odkladane na później. :blush:

U mnie wiosenne porządki zbiegły się z urodzinami synka :face_with_hand_over_mouth::heart: 2 in 1, właśnie wczoeaj skonczylismy gruntowne sprzątanie w całym domu. U syna przebralismy zabawki i oddaliśmy młodszemu kuzynkowi. W pokoju zeobiło się mega „lekko”. W niedziele ma urodziny i robimy mu imprezę :heart:

U mojej 9 latki wiosenne porządki to zazwyczaj wymiana garderoby w szafie :wink: akurat córka nie lubi nadmiaru rzeczy w pokoju, więc na bieżąco dba o porządek a już jest w takim wieku, że nie ma za wiele zabawek więc nie mamy co sprzątać :stuck_out_tongue_winking_eye: ale mamy tradycje, że na każdą porę roku maluje piękny obrazek, który wieszamy w kuchni :heart: więc czas pomyśleć o zmianie zimowego na wiosenny :bouquet:

1 polubienie

Oo, u nas temat wszelakich porządków większych lub mniejszych to bieżący przez cały rok :smiley: :sweat_smile:

Choć faktycznie teraz pod wiosnę, akurat synek zmienia rozmiarówkę, więc popakowałam wszystko rozmiarami, rodzajami do kartonów, żeby uporządkować to wszystko, wynieść i może niedługo posłuży to kolejnemu dzidziusiowi wśród najbliższych :heart_eyes: :star_struck:

Temat większych porządków co do przeglądania zabawek itd, będzie dopiero przed nami, bo na razie Synek nie ma ich aż tak wiele i jest jeszcze malutki, że bawi się tymi które ma :smiley:

Także prawdziwe wiosenne porządki na pewno będą czekały nas na rok! :muscle:t2::grin:

u nas poki co nie maja wlasnego pokoju a porzadki w zabawkach, ubraniach itp robimy na bieżąco i segregujemy co sis przyda mlodszemu i co juz nie potrzebne. w zabawkach tez warto sprzątać na bieżąco i robic rotacje bo zawsze sie magicznie mnożą zabawki :rofl: