No właśnie też czytałam o tych twist off negatywne opinie być może że coś w tym jest
Aga1992 nie wiedzialam ze ma to jakies znaczenie ta wit. D czy jest w twist …czy w pompce jak synek byl malutki do roku to kupowalam w tym twistofciie ale po roczku raz w a aptece doradzono mi w pompce i juz caly czas kupuje w pompce
A ja wam polecam poprosić pediatre aby wypisała receptę na witaminę d tzn devikap
Jest o wiele tansza i w kropelkach od razu z zakrapiaczem.
Jak dla mnie nie ma znaczenia czy witamina D jest podawana w pomoce czy w kapsułkach twistoff przecież ciągle jest to ta sama witamina.
Najlepiej zbadać poziom witaminy D później pójść z nim do pediatry żeby ustalił czy mamy nadal ja podawać czy te skutki uboczne jak bóle brzuszka czy zaparcia są spowodowane tym że jest jej za dużo w organizmie.
Ja też uważam, że nie ma znaczenia czy to pompka czy kapsułka, witamina to witamina. Moja córa akurat ją lubi, choć to pewnie kwestia przyzwyczajenia, że od małego dostaje i dlatego chętnie teraz buzie otwiera. Najlepiej sprawdzić poziom wit. D i wykluczyć jej nadmiar. Możesz spróbować zamienić kapsułki na krople. Aczkolwiek raczej przyczyn szukałabym, gdzieś indziej. Może jakieś kolejne ząbki idą? Ostatnio córa też taka w nocy marudna była i w ogóle. Zaglądałam, ale nie wyglądało mi to na ząbki. Aż w końcu uznałam, że widocznie taki jej urok, że nocy nie przesypia. aż parę dni temu patrzę a tu dolna piątka w połowie już wyszła.
Zgadzam się z Aiisa ja również kupuję na receptę Devikap bo jest tańszy a zawiera wiele jednostek witaminy
Ja jestem w ciąży i prywatnie robiłam poziom witaminy D i wyszedł niedobór obecnie większość osób ma raczej niedobory witamin D
U mojego synka właśnie po podaniu witaminy d w sprayu badź z dozownikiem wywoływało ból brzucha przeszliśmy na kropellki i problem znikł . Nawet pytałam pediatre o to i mówi że to często się zdarza ponieważ jest tam dużo powietrza
Dziewczyny może być tak że oleje zawarte w witaminę D szkodzą maluchowi A każda witamina D może się różnić składnikami np devikap nie zawiera oleju i tak samo vigantol A jest to witamina d w dalszym ciągu ale różni się od witaminy d w kapsułkach która olej zawiera.
Nasz synek nie ma problemu z witaminą D, używamy Apo D 3. Znam parę mam, które mają małe dzieci i puki co nie słyszałam żeby dziecko miało problem z brzuszkiem od witaminy ![]()
Z witaminą Trzeba bardzo uważać z tego co mi kiedyś lekarz tłumaczył to zalecane jest właśnie dawać tylko i wyłącznie tyle ile powie lekarz Trzeba to na bieżąco kontrolować bo taką witaminę Jeżeli dodamy za dużo może powodować że właśnie dziecko będzie miało problemy z brzuszkiem i tak właśnie często się zdarza
Maggda moja córka tak miała czasem wręcz z krzykiem wręcz budziła i szczerze to przeszło samo jak skończyła 3 lata... Od 2.5 coraz rzadziej się to zdarzało.
U nas córka nawet miała witaminę d badaną w krwi ale ma odpowiednią ilość jest po środku więc podajemy 800j
Dziewczyny wznawiam watek.
Stoję przed wyborem witaminy D. Chciałabym już do.konca skompletować wyprawkę apteczną.
Którą witamine D podajecie/podawałyście od początku?
Przy Synku kupilam taką jaką.polecali w aptece - bodajże Juvit D3. A teraz się zastanwiam na co postawić.
Ja podaję dvitum takie rybki kapsułki . Ale właśnie się zastanawiam czy podawać je nadal codziennie czy np co drugi dzień bo czytałam właśnie o szkodliwości Wit. D na brzuszek u tak małego dziecka.
Czy któraś miała z tym problem , pytałam pediatry ale ona nie chce się wypowiadać na te tematy i nie wiem co dalej a mamy od długiego czasu problemy z brzuszkiem gastrolog powiedziała żeby zmieniać co jakiś czas na Wit. Innej firmy żeby nie była cały czas ta sama
Ja na początku używałam d-vitum w kapsułkach dopóki przy wyciskaniu nie wpadła mi do buzi dziecka bo mi się wyśliznęła
od tamtej pory podaje vigantol, myje dokładnie ręce przed podaniem i kąpię kropelkę na swój palec a później do buzi dziecka bo niestety ta buteleczka ma to do siebie że strasznie długo czeka się aż ta kropla wypadnie i ciężko ucelować bezpośrednio do buzi. Nie mamy po niej problemów z brzuszkiem
Ja kupiłam vitangol i taka też polecali w szpitalu przy wypisie ale po niej synek miał problemy z brzuszkiem, teraz mamy d-vitum w sprayu i fajnie się aplikuje
A cos było nie tak z tym juvit że chcesz coś innego?
Ja kupiłam vigantol - ale to z polecenia innych, swojego czasu sama nawet je stosowałam ![]()
Ten wątek może być pomocny bo tam padło sporo polecajek :
My may devicap, jest to witamina na recepte
Ogólnie zaczęłlam czytac, żeby zwrocic uwagę czy to lek czy suplement. Juvit to suplement. Dlatego tak stwierdzilam, że zapytam ![]()
Moze bede się widziala z pediatrą to podpytam
Tak u nas po tej vitaminie w kapsułkach był ból brzucha zmieniliśmy na vigantol i jest ok