Witamina D a ból brzucha

Dziewczyny, czy spotkałyście się z taką opinią, że po witaminie D3 może boleć dziecko brzuch? Mogą wystąpić zaparcia, rozdrażnienie? Czy którejś z Was dziecko tak miało?

Moja roczna córka kiepsko przesypia noce, często się budzi z płaczem. Szukam przyczyny. I tak ostatnio wyczytałam o tej witaminie D. Na innym forum czyta lam, że po witaminie w kapsułkach może boleć brzuch dzieci, a po tej w syropie nie.

1 polubienie

Ja nigdy o tym nie słyszałam natomiast wiem, że witamina d jest potrzebna naszym maluszkom. Jeśli masz podejrzenie, że może to być od witaminy warto spróbować podać witaminę w innej formie i sprawdzić czy coś się zmieniło. Przyczyn bólu brzucha może być bardzo dużo ale wszystkie warto i trzeba sprawdzić a w razie potrzeby skonsultować z pediatra.

Wiem, że witamina D jest potrzebna naszym dzieciom ale doczytuję się sprzecznych informacji… Moja córka skończyła rok, jest na mleku modyfikowanym. Nasza pediatra kazała nam podwoić dawkę witaminy, czyli na 800. Ale w mleku modyfikowanym również jest witamina D. I tak czytałam, że jak dziecko wypija 400ml mleka modyfikowanego dziennie, to witaminy już się nie powinno podawać.
Wczoraj w aptece pytałam farmaceutki, a ona powiedziała, że z reguły witaminy D nie powinno się podawać profilaktycznie. Jeśli coś się dzieje z wiązkami zębów, ciemiączko źle się zrasta, dziecku poci się główka to wtedy owszem, jest zalecana…
I tak każdy inaczej…

A podawałaś jej jak była niemowlakiem? Ja znow słyszałam, że wszystkim maluchom w okresie jezienno-zimowym powinno się podawać, przynajmniej przez pierwsze trzy lata. Będzie jak ze wszystkim - co człowiek to inna opinia…
Może sprawdź na opakowaniu MM ile witaminy D w porcji dostaje Twoja córeczka, najwyżej zamiast 800 j.m podasz jej 400.

Bakaliowa podaję córce witaminę D od urodzenia. Właśnie każdy inaczej mówi. Według mojej pani doktor właśnie do 3 roku życia dziecka powinno się podawać. Na opakowaniu od mleka jest napisane, że w 100ml gotowego mleka jest 44% dziennej dawki witaminy D. A moja córka dziennie wypija 400 ml mleka, także spożywa 176% witaminy D codziennie

Zarówno niedobór jak i przedawkowanie witamin mogą być groźne. Jednak ciężko jest przedawkowac wit D - przed długi czas należałoby spożywać około 4 krotnie większą dawkę niż zalecana. Przedawkowanie wit D objawialoby się wzmożonym oddawaniem moczu, biegunka, poceniem, wymiotami. Ale takie też objawy mogą wystąpić przy zlapaniu jakiegos wirusa. Najlepiej jest zbadać poziom wit D w organizmie i bedziesz miała pewność czy wszystko jest ok.

Iza masz rację, że ja o tym nie pomyślałam! Zbadam u małej poziom witaminy D i wszystko będzie jasne:) Dzięki za oświecenie mnie:)

Cieszę się, że pomogłam :slight_smile:
Mnie z czymś podobnym oswiecil lekarz - ciągle złe wyniki w ciąży, anemia, więc ładowalismy żelazo, a nie pomagało… Dopiero kiedy zalecił mi sprawdzenie poziomu witaminy B12 (również ma ogromny wpływ przy występowaniu anemii) wyniki wróciły do normy, bo to właśnie wit B12 mi brakowało bardziej niż żelaza :slight_smile:

1 polubienie

Człowiek się skupia na jednym, a tu wychodzi coś innego. Dobrze Iza, że w końcu lekarz odkrył, czego Ci brakowało.
Iza na kiedy masz termin???

Kochana ja mam terminów a terminów do wyboru… Pierwszy miał być na 28 września, kolejny utrzymywał się przez dluzszy czas na 5 października, natomiast teraz jest mowa o 10… Niuniek jest bardzo malutki (jak mama :)) i lekarz ma zagwozdke z terminem… Nie podobają mu sie takie rozbieżności. 27 wrzesnia mam ostatnią wizytę i doktor mówił, że bedziemy się wtedy umawiać na szpital :frowning: chociaż ja wolę poczekać, a niunio niech wyjdzie na świat w swoim tempie :slight_smile:

O to rzeczywiście masz dużo różnych terminów i to dość rozbieżnych. Najgorsze jest to oczekiwanie, ale teraz już została Ci końcówka:) Przyjdzie pora, maleństwo zechce przyjść na ten świat:)

Magda daj znać potem co wyszło. Ja się przyznam że zapominam nie raz mojej dać witaminę D muszę sobie chyba przykleić dookoła na sciamach żeby pamiętać

My po witaminie D mieliśmy zaparcia. W ulotce też była informacja że może się to zdarzyć.
Doczytałam, że dzieci karmione MM, przy spożyciu przynajmniej 800ml dziennie, nie trzeba podawać witaminy D. Też w okresie letnim, ekspozycja przynajmniej 15 minut nawet w cieniu pokrywa zapotrzebowanie dziecka, więc podawanie suplementu nie jest konieczne.

Ostatnio tez pytalam lekarza o wit.D bo dziecku poci sie glowka.jednak to jest objaw przedawkowania jak i niedoboru wit.D. wiec polecila zrobic badania krwi.dziecko pije mleko modyfikowane jednak podaje jeszcze doidatkowo wit.d…

A moze te pobudki sa zwiazane z ząkowaniem,bądź skokiem rozwojowym i dziecko jest rozdraznione.

Dziewczyny nie podaję córce witaminy D od dwóch tygodni i mała na razie zaczęła spać spokojnie. Witaminę D spożywa w mleku modyfikowanym. Nie wiem, czy ona miała wpływ na sen córki, czy tak się złożyło akurat. Niedługo mam wizytę u pediatry i będę to konsultowała.

Pierwsze slysze ale mozliwe boja synkowi podaje wit. d ale w sezonie jesienno-zimowym ale w tamtym roku podawałam to moze mial jakies zaparcia, ale nie wiem czy od wit. Bo nie pamietam dokładnie momentu.A jesli chodzi o pocenie sie ro właśnie mowila mi koleżanka ze jej doktorka powiedziała ze jej dziecjo sie poci po wit D i u mnie bylo to samo, zobaczymy jak teraz bede podawała synkowi czy tez bedzie sie pocil.

Witamina D w kapsułkach, tzw twistoffach, jest bardzo tłusta, co może powodować bóle brzuszka. Najlepiej podawać witaminę D w pompce lub w kropelkach :slight_smile: poza tym twistoffy mają gorsze wchłanianie!

Ja też “testowałam” na swojej ale 2-3 miesięcznej wtedy córce bo miała kolki ( chwytałam się dosłownie wszystkich sposobów aby jej pomóc ) i poprawę widziałam bo ale po 4 dniach znów dawałam bo przecież Wit D jest ważna dla maluszków a kolki wkoncu się kiedyś skończą. Ty podajesz w mam więc myślę że wystarczy.

Madzia ja słyszałam , że nadmiar witaminy D może wywołać te nieprzyjemne dolegliwości.Tak jak napisałaś ból brzucha , zaparcia