Dziewczyny jak to jest z położna na NFZ?
W poprzedniej ciąży zgłosiłam się do położnej która pracowała w gabinecie ginekologa do którego chodziłam. Teraz u mojego gin nie ma takiej położnej która by takie wizyty prowadziła. Obdzwoniłam kilka położnych ale świadczą tylko wizyty prywatnie. Czy muszę mieć położną? Czy przychodnia do której zapiszę dziecko mi ją zapewni? Czy mogę mieć położną z innej przychodni? Czy jednak muszę szukać sama?
Możesz mieć położną z przychodni do której zapisujesz dziecko, ale równie dobrze możesz mieć z innej. Wszystko zależy od tego gdzie złożysz deklarację wyboru położnej.
pamietam ze szpital u mnie sam zgłosił wszystko, ja nic nie musiałam , tylko po paru dniach położna do mnie dzwoniła kiedy by mogła przyjść
Położną na NFZ możesz wybrać sama, niezależnie od przychodni. Nie musi być z tej samej, co pediatra dziecka. Wystarczy, że złożysz deklarację. Nie jest obowiązkowa, ale warto zwłaszcza po porodzie. Jak nie znajdziesz, to przychodnia często sama kogoś przydziela.
Miałam położną ze szkoły rodzenia , była u mnie raz a potem ja do niej jeździła
Położna pracuje indywidualnie, nie musisz mieć położnej z przychodni gdzie zapisałaś dziecko. Mozesz wybrać położną z innej poradni, ale najlepiej zapisać się jeszcze przed porodem ponieważ położna może mieć tyle już deklaracji w danym terminie że może nie przyjąć kolejnej. Zresztą wizyty położnej nie są obowiązkowe są dobrowolne.
Ja miałam położna z innej placówki, w przychodni do której chodziłam do lekarza nie ma położnej środowiskowej. Na spokojnie można poszukać gdzies indziej
Sprawdź w Przychodni, w której zapiszesz dziecko czy są tam położne środowiskowe. Jesli tak, to złóż deklarację. Jesli nie ma położnych, to możesz dziecko zapisać do tej, a położną wybrać w innej.
U nas akurat się udało, że wszystko mamy w 1 miejscu i edukację przedporodową też zaliczyłam w tej przychodni
A i szpital wysyła w razie czego informacje o urodzeniu dziecka do przychodni, ale moja położna chciała żeby kobiety pisały do niej kiedy mają zaplanowane wyjście ze szpitala żeby mogła sobie od razu zaplanować wizytę, bo pierwsza wizyta położnej powinna się odbyć 24h po wyjściu ze szpitala. A często jest tak, że szpital wysyła kartę szczepień z opóźnieniem, przychodnia zanim powiadomi położną to tez minie i wychodzi tak, że wizyta jest dopiero po kilku dniach.
Więc pamiętaj też o tym, że warto wspomnieć położnej że już jesteś w domku z maluchem
Dzięki dziewczyny za rady <3
Ja wybierałam położną „ze swojej” przychodni. Wybór padł na tę konkretną panią , ponieważ wszystkie moje koleżanki ją polecały i faktycznie wspaniała kobietka , bardzo pomocna.
Przy drugiej córce nie wybierałam. Przeprowadziliśmy się do innego miasta i nawet nie miało to aż takiego znaczenia dla mnie. Okazało się , że mieliśmy przydzieloną położną , która była moją sąsiadką. Wcześniej nawet nie wiedziałam , że jest położna
Dobrze jest popytać u innych mam i wybrać kogoś z polecenia , ja osobiście bardzo lubiłam te wizyty mojej położnej
Warto zapytać o opinie, bo nie każda położna z przychodni jest polecana. Ja mam położna z innej przychodni, niż ta w której zapisałam dziecko, ale z okolicy i to był strzał w 10! Wiele rzeczy nam pokazała, choć chodziliśmy do szkoły rodzenia, to położna była pomocna ze swoimi patentami i dobrą energią.
Możesz mieć położna z kad chcesz nawet z innego miasta jeżeli do ciebie przyjedzie. Od 21 tygodnia ciąży już obejmuje cię opieka położnej one prowadzą zajęcie przygotowujące. Każda ma inne zasadyz musisz konkretnej dopytać
Zadzwonię do mojej przychodni w poniedziałek. Dałam też post na grupce na fb z prośbą o polecenie i w poniedziałek będę dzwonić
Dużo zależy od położnej właściwie jak to wyglada