Woda mineralna dla dzieci powyżej 3 roku życia

Kurczę,nikt nic nie poradzi…:frowning:

Mamusie,czy zwrocilyscie uwagę kiedyś na etykiety butelek z wodą mineralną?Ja dziś przypadkiem, patrzę a tam taka informacja… kurczę ,trochę byłam zdziwiona bo nigdy do głowy by mi nie przyszło ,że taka woda nie jest zalecana dla mniejszych dzieci :frowning:
A ja niestety często podawałam synkowi:(
Myślicie,że w jakiś sposób mogło to mu zaszkodzić?

Wody mineralnej faktycznie nie powinno sie podawac niemowletom gdyz ich nerki nie potrafia jeszcze “przetrawic” duzej ilosci mineralow; dlatego zaleca sie wode zrodlana. Jednak warto tez pamietac ze czesto takie oznaczenia wynikaja tylko z tego, ze aby moc sie na opakowaniu pochwalic tym, ze dany produkt moze byc podawany dzieciom ponizej 3rz, trzeba wniesc o jakies specjalne atesty a to dodatkowo kosztuje. Czesto wiec taki zapis na opakowaniu to tylko “zabezpieczenie” producenta. Podobne informacje widzialam juz np. na opakowaniu kaszy jaglanej - a nie jest ona bynajmniej niewskazana dla maluchow ponizej 3rz, znaczy to tylko tyle, ze dany produkt nie zalicza sie do kategorii “zywnosc dla dzieci/specjalnego przeznaczenia” :slight_smile: Mysle, ze mozesz spac spokojnie i synkowi nie zaszkodzilas podajac mu wode mineralna. Podejrzewam, ze nie byla to woda wysokozmineralizowana :wink:

MichuNi , dzięki trochę mnie uspokoiłaś:)
Podawałam zwykłą mineralną.Uf…
Teraz przerzucę się na źródlaną

Moniczka woda mineralna, szczególnie ta sredniozmineralizowana i wysokozmineralizowana nie są polecane dla dzieci poniżej 3 roku życia ze względu na dużą zawartość składników mineralnych. Najmłodsze dzieci nie mają jeszcze w pełni wykształconych nerek i układu trawiennego dlatego najlepsza woda to źródlana. Można również kupić dzbanek filtrujący i śmiało dziecko może pić taka przefiltrowana wodę. Ciężko stwierdzić czy mogło mu w jakimś stopniu zaszkodzić, trzeba pewnie byłoby zrobić jakieś badania. Wiadomo wszystko w nadmiarze szkodzi, a sądzę że synek nie pił tej wody litrami:)

Mobiczka dziewczyny już wszystko idealnie napisały.
Też uważam, że nie musisz się martwić.
Mi lekarz zawsze powtarzał żeby podawać dzieciom zwykłą przegotowaną wodę.
No i to prawda, że aby było info. o możliwości podawania produktu dzieciom poniżej 3 roku życia musi on mieć specjalne atesty.
Kilka razy spotkałam się z grzechotkami, gryzakami gdzie było info. Zabawka dla dzieci powyżej 3 roku życia

Moniczka tak to prawda mineralnej się nie powinno podawać dzieciom poniżej 3 roku życia gdyż obciąża nerki waryo też zwrócić uwagę na ilość składników mineralnych tzn całkowita ilosc skladnikow mineralnych wody dla malucha powinien być do 300 mg/l. Natomiast nie każda woda mineralna jest taka prawdziwa woda mineralna bo woda mineralna to ma sumę składników większą niż 1000 mg/l A te wody mineralne przeważnie nie są do końca mineralne pomimo że tak się nazywają warto dziecku podawać źródlana i wlansie spoglądać na sumę składników mineralnych :slight_smile:

Moniczka, ciesze sie, ze moglam Cie uspokoic. Jak widzisz, dziewczyny podzielaja moje zdanie, zatem nie musisz juz sie przejmowac :slight_smile:

Tak.Dziekuje za pomoc :wink:
Ogólnie to jestem zdziwiona troszkę że wcześniej nie przyszło mi do głowy,że taka woda może nie być dobrym wyborem.
Czytałam komentarze z innych wątków i widzę, że nie tylko ja z tą wodą tak “szalałam” bo nawet wyczytałam,że niektóre mamusie gotują obiadki(itp.) dla swoich maluszków na bazie właśnie wody mineralnej…

Woda mineralna nie jest polecana dla dzieci bo skład minerałów jest dostosowany dla osoby dorosłej i minerały te obciążają nerki dziecka. Dzieci powinny pić wodę źródlaną i ona jest bezpieczna dla maluszka. Jednak uważam tak jak dziewczyny maluszek nie wypił tej wody nie wiadomo jak dużo, żeby mogła zaszkodzić. Przeżuć się na wodę źródlaną.

moniczka, sięgając po źródlaną zwróć uwagę na certyfikat i na to od jakiego wieku ta woda jest polecana

Teraz to już cokolwiek strach podawać dzieciom. Ja podaję tylko przegotowaną dziecku i taką też do mleka używam.

dlatego dzieciom nalezy podawac wode niskomineralizowana bo nerki nie radza sobie jeszcze dobrze z filtracja… juz po fakcie nic nie poradzisz ale mysle ze twojemu dziecku nic powaznego nie bedzie :wink:

Dokładnie szukaj wody źródlanej co ma pozytywną opinie instytutu matki i dziecka albo centrum Zdrowia Dziecka. One będą dla maluszka najlepsze.

Szczerze mowoac to ja jestem zwolenniczka przegotowanej wody z kranu :slight_smile: W butelkach plastikowych to po pierwsze nieekologicznie, a czytalam ostatnio wyniki badan, ze w wodzie z butelek plastikowych znaleziono mikroplastik… no i o ile taniej wychodzi!

Ja również zdecydowanie wolę używać wody z kranu przefiltrowanej i zagotowanej :slight_smile:

Michuni woda z kranu fakt najlepsza. :slight_smile: Jednak ja jakoś najczęściej pije niestety butelkową.