Wstydliwy problem, zaparcia

Wstydliwy problem :disappointed:

30t.c. dokuczają mi straszne zaparcia, przez to pojawiły się bolące hemoroidy i dziś jest tragedia ![:disappointed:ból taki ze nie mogę nawet leżeć normalnie, mam tez problem z oddawaniem moczu, bo wystarczy ze usiądę na kibelek i od razu czuje ten ból nawet nie napierając i nie mogę się wysiusiać.

U lekarza dopiero co byłam i jak na złość problem pojawił się pare dni po wizycie, następna dopiero za 3 tyg. Dziś wyślę męża do apteki.

Polecacie coś co szybko i skutecznie zadziała?

I może cos zapobiegawczego? Jakaś specjalna dieta? coś bardziej naturalnego

1 polubienie

Pij baaardzo dużo wody, pomoże w zaparciach. Może nie samej wody, co w ogóle płynów. Ja piłam wodę, herbaty.
Codziennie rano też jadłam kiwi, wyczytałam gdzieś, że wspomaga właśnie pracę jelit.

1 polubienie

Na zaparcia pomaga picie siemienia lnianego no i śliwki suszone, kefir, dużo wody, lekkostrawna dieta.

2 polubienia

Jedź dużo ogórków i brokułów one mają w sobie błonnika do tego kefiry i dużo wody. Na hemoroidy pomocny jest miód. Ja smarowalam miodem i ulga była

2 polubienia

Pij dużo wody i staraj się też jeść więcej warzyw i unikać ciężkostrawnych rzeczy

2 polubienia

Mi w ciąży pomaga jedzenie kapusty kiszonej, jabłek, śliwek suszonych i staram się pić dużo wody, ale w tej ciąży mam do niej straszna awersję

2 polubienia

Hej Kochana. Bardzo mi przykro, że musisz przez to przechodzić. :frowning: z własnego doświadczenia mogę podpowiedzieć żebyś piła duże ilości płynów, min 3 l wody dziennie. Błonnik też świetnie radzi sobie z zaparciami, owoce kiwi polepszają perystaltykę jelit.
A odnośnie lekarza, zawsze możesz zadzwonić do położnej i zapytać. Lub jeśli chodzisz do położnej środowiskowej - maja ogrom wiedzy, mnie na każdej wizycie pytała, czy mam zaparcia, biegunki, żylaki etc.
Trzymam kciuki! <3

1 polubienie

Koniecznie pij dużo wody, 2 litry dziennie jedz dużo warzyw i pełnoziarnistych produktów

2 polubienia

Suszone śliwki i siemię lniane bardzo pomaga , a może chcesz spróbować lewatywę w domu ? Jeśli masz takie zaparcie to lepiej nie cisnąć na siłę bo tylko hemoroidy Ci wyjdą , a lewatywa jest niegroźna i w parę minut poczujesz ulgę

1 polubienie

Na pewno warto pić dużo wody , woda to podstawa , jadłam też kiwi i suszone śliwki mi bardzo pomogło . Myślę że mielone siemię lniane też jest dobre na zaparcia

1 polubienie

Nie pocieszę Cię jeśli chodzi o hemoroidy. W ciąży miałam dolegliwości z nimi związane, ale po porodzie to było jakieś piekło. Nic mnie nie bolało tak jak hemoroidy - przez ok. 2 tygodnie ból nie do wytrzymania. Ja stosowałam wkładki chłodzące, żeby ściągnąć z nich obrzęk i żel z lidokainą doodbytniczo i na chwilę była ulga. A poza tym czopki hemorol, żeby łatwiej się wypróżnić i trochę uśmierzyć ból.

1 polubienie

Mi bardzo pomogło siemię lniane zmielone , i w ciąży dzięki zaparciom nauczyłam się pić duże ilości wody .

2 polubienia

Tak jak wszyscy pisali dużo wody to podstawa

2 polubienia

Oj to ja byłam non stop spragniona. Czasami przez noc wypijałam 1,5 litra wody

1 polubienie

A mam też pytanie czy są jakieś bezpieczne kremy maści na hemoroidy bezpieczne w ciąży ?

2 polubienia

Może więcej błonnika zacznij jeść

1 polubienie

Tak jak dziewczyny pisały - pij dużo wody. Jedz pokarm bogaty w błonnik, to naprawdę pomaga. Mi osobiście zawsze bardzo pomagają jabłka. Wystarczy , że zjem jednorazowo dwa jabłka i efekt jest :wink: może to też u ciebie poskutkuje

1 polubienie

Na pewno woda, woda i jeszcze raz woda w dużych ilościach. Do tego błonnik czyli siemię lniane, suszone śliwki, czy inne owoce i warzywa. Ale przy siemieniu lnianym musi być dużo wody pite, bo inaczej problem się jeszcze nasili.

1 polubienie

Ja stosowałam czopki Ciorectum, można je stosować w ciąży. Na jakiś czas łagodzą dolegliwości

1 polubienie

Akurat wody staram się pić bardzo dużo , myślę że bardziej muszę pomyśleć nad zmianą diety