Dla mnie wybór butelki był horrorem. Gdy weszłam do sklepu szczęka mi opadła jak wielki jest wybór. Zanim wybrałam odpowiednią dla mojego synka musiałam poszperać w internecie jaka będzie dla niego najlepsza.
Wybór butelki do karmienia to spore wyzwanie. Z pewnością zastanawiałaś się, która będzie najlepsza dla Twojego dziecka. Czy lepiej wybrać plastikową czy szklaną? Podpowiadamy, na zwrócić uwagę podczas zakupów.
Ja wypróbowywałam co najmniej kilka (jeśli nawet nie kilkanaście różnych rodzajów butelek o różnych kształtach, funkcjach, wielkościach przepływu smoczka itp. Ale szczególnie polecam butelki z firmy Philips z serii AVENT oraz firmy NUBY oraz LOVI z szerokim smoczkiem imitującym maleństwu kształt piersi mamy oraz nieco zmuszającym je do ssania podobnego jak ssie brodawkę mamy.
Bardzo ceniłam sobie butelki szklane. jednak od kiedy mój maluch stał się samodzielny, musiałam zakupić butelki plastikowe. Z tych już nie jestem tak bardzo zadowolona, ale liczy się wygoda dla mojego synka
Ja pierwsze dostałam w prezencie. Były firmy lovi. Bardzo nam podpasowały i używałyśmy tylko tych. Tzn zdarzyło się że dostaliśmy innej firmy, ale jesteśmy wierne marce. Kształt tradycyjny i plastik. Córka potrafi rzucić czasem butelką o podłogę więc szklana to byłaby ryzykowna sprawa.
Ja mam butelkę z LOVI antykolkową i jestem z niej zadowolona. Słyszałam też że dobre są z AVENT.
Ja tez, tak jak Monika, uzywam butelek szklanych odkad zaczelam stosowac karmienie mieszane. Szklo to szklo i nikt mnie nie przekona, ze plastikowe butelki sa lepsze, nawet te bez BPA.
Co innego jak dziecko juz zaczyna samo sie uczyc pic, to faktycznie musi byc plastikowy kubek treningowy, ale my ten etap mamy jeszcze przed soba
Warto tez przy wyborze butelki zwrócić uwagę na termosik/ochraniacz.Ochraniacze są wg mnie bardzo przydatne na spacerach, zwłaszcza w chłodniejsze dni…Ale nie do każdego ochraniacza wejdzie każda butelka. Warto przymierzyć przezd zakupem.
Ja mam butelkę z firmy Tommee Tippee ze specjalnym ochraniaczem, ale używam również zwykłej butelki z Canpola
ja też wypróbowałam pare butelek ale tosam smyk mój zdecydował bo najchętniej ssał z butelki lovi i tak zostało
ja od lat używam butelek z canpolu i aventu
Ja również butelki canpol a dla starszego syna bidon z chowaną rurka bardzo praktyczne.
Już w ciąży zakupiliśmy butelki znanych producentów.Wybierając kierowaliśmy się opinią mam i wyglądem smoczka. A maluch sam zdecydował która najlepiej mu pasuje, do tego stopnia ze jak próbujemy mu dać z innej to nawet głodny jak smok nie tknie mleczka z innej niż z tej ulubionej;)
z decydowanie Tommee Tippee, z innych firm dziecko nie chce nawet patrzec
mazi- u nas tez właśnie TT, chociaż soki potrafi pociągnąć z innej butli ale mleko tylko TT
Dzieciaczki szybko sie przyzwyczajaj do soich butelek,a pozniej jest ciezko wymienic na inna.
kulcio - mój starszy syn był tak przyzwyczajony do swojej że jak dostał z innej butelki ryk, nie chodziło tyle o smoczek co kolor
Ja mam obie szklane butelki z Canpolu sa wygodne w uzyciu i w czyszczeniu. Przy wygotowywaniu plastikowa butelka czasem zmienia kolor, robi się mętny kolor
Pomóżcie jak przekonać dziecko do butelki. Mam ogromny z tym problem wracam do pracy a mała za żadne skarby nie chce pić z butelki no może czasami trochę herbatki ale o mleku zapomnij będzie tak długo krzyczeć aż dostanie cyca…
Kurcze ciężko przekonać dziecko do czegoś czego nie chce.A ile ma Twoja pociecha?
Może spróbuj tak jak moja koleżanka, jej synek też nie chciał za nic mleka modyfikowanego tylko cyca. Ale pewnego razy uparła się i choć krzyczał i marudził to mu nie dała i w końcu zgłodniał tak że zjadł mleko z butelki. Słyszałam też o innym sposobie, od “starych mam” które aby odzwyczaić dziecko od cycka, smarowały sutki pieprzem lub czymś inym równie niedobrym, aby mu go obrzydzić, może wtedy sie uda…