Jako młoda mama nie zdawałam sobie sprawy, jak delikatna i wrażliwa jest skóra niemowlaka i na jak wiele jest narażona. Gdy urodziłam córeczkę niestety szybko poznałam co to potówki, odparzenia i wysypki. Skóra dziecka jest skłonna do alergii, a jej powierzchnia może być sucha, popękana, szorstka, wysypana krostkami, czy odparzona. Jak złagodzić te objawy, by choć na chwilę ulżyć naszemu dziecku?
Nie stosowałam takich sposobów bo nie było konieczności ale warte zapamiętania
moja córeczka właśnie pierwszy raz się odparzyła na pupie- ma 8.5 miesiąca. Zasypuję pupkę mąką ziemniaczaną i widzę, że pomaga:) Latem odparzyła się pod szyjką, zasypałam mąką i na następny dzień nie było śladu:)
Sprawdziliśmy i krochmal w kąpieli i mąka na pupę. Domowe, babcine sposoby najlepsze!
Krochmal na potóweczki świetna sprawa
Ja czasem podsypywalm pupę mąka ziemniaczana i jest nawet lepsza niż pudry
Domowe babcine sposoby najlepsze.
Moja mama stosowała takie metody
domowe sposoby są nieraz lepsze od dostepnych w aptekach czy drogeriach
Domowe, babcine sposoby najlepsze!
próbowałam i dobrze działało
Będziemy w razie czego i kłopotów próbować. W sumie to trzeba się będzie zaopatrzyć w tę mąkę, bo jej nie mamy w domu.
U nas probowalismy i nam mega pomogło
U nas pani pediatra zawsze powtarza że krochmal w kąpieli jest najlepsza dla skóry dziecka i w ogóle jest zwolenniczką naturalnych środków, nawet jak przepisuje jakąś maść to zawsze robioną.
Lubię takie proste, tanie, naturalne sposoby U nas też mąka ziemniaczana się sprawdziła na odparzoną pupę u noworodka. Kupowałam drogie kremy, maści apteczne, a mąka podziałała najlepiej. Z babcinych sposobów polecam też kąpiel w naparze z siemienia lnianego - bardzo dobrze nawilża skórę.
Na szkole rodzenia Położna mówiła że od tych wszystkich kremów i pudrów najlepsza jest własnie mąka ziemniaczana. Z resztą kiedyś nasze mamy i babcie właśnie tylko tego używały ![]()
Działa rewelacyjne o wiele lepiej niż nie jednen z tych drogich emolientów . Ja kąpiel synka w krochmalu z powodu suchej skóry i stan skóry bardzo się poprawił