Wysokość zasiłku macierzyńskiego

Dziewczyny, czy któraś z Was wie jak dokładnie wyliczyć ile będzie się dostawać zasiłku macierzyńskiego? 

Wiem, że trzeba wziąć średnią miesięczną pensję za ubiegły rok. Ale u mnie kilka miesięcy było na umowie zlecenie, kilka miesięcy nie pracowałam nigdzie i kilka miesięcy mam jako umowa o pracę. Miała któraś z Was podobną sytuację? Mam dodać do siebie to wszystko i podzielić przez 12 czy pod uwagę bierze się tylko okres kiedy była umowa o pracę? 

Cześć Kochana.. wydaje mi się że umowa zlecenie nie będzie się wliczała jeśli nie odprowadzalas ZUSu. Tak samo okres bez pracy. Ale z auto umów ao prace już tak. Jeśli przykładowo pracowałaś 3 miesiące to nie dzieli się na 12 tylko na 3. Poczytaj o tym, może się mylę, ale akurat często w przypadku ciazy jest to na korzyść liczone :) nie zawsze jest to średnia z 12 miesięcy. Są wyjątki i tutaj taki widzę.. 

Szczerze ciężko mi powiedzieć. Ja pracowałam kiedyś na umowę zlecenie i dostawałam 600 zł miesięcznie po urodzeniu dziecka.

Kochana umowa zlecenie niestety nie będzie się wliczała. Więc tylko te miesiące, które faktycznie przepracowałaś na umowie o pracę będą brane pod uwagę :)

Liczy się tylko i wyłącznie ostatnia umowa i jeśli nie pracowałaś na niej 12 miesięcy to dzielisz przez tyle co pracowałaś.

Dokładnie tak jak piszą dziewczyny

Dzięki za pomoc dziewczyny! Właśnie na jednej stronie spotkałam się z tym, że niby umowa zlecenie też się liczy do wyliczenia średniej, bo uzyskiwałam wtedy dochód, więc to mnie trochę zmyliło. Ale chyba faktycznie liczy się tylko ten okres kiedy była umowa o pracę, więc w sumie dla mnie korzystniej. :) 

Umowa zlecenie liczyła by się gdybyś cały czas pracowała na zleceniu ale musiałą byś opłacać dobrowolną składkę chorobową

paula545555 ma racje.  Ale jak nie dostaniesz  maciezyñskiego to jest  kosiniakowe, rodzinne  jeśli  jest  niski  dochòd na 1 osobę. Najlepiej  napisać albo zadzwonić  do Zus 

Dziękuję Wam bardzo za pomoc dziewczyny! :)

ja to kompletnie się na tym nie znam wiem tylko tyle że to 80%