Drogie mamy, wzmożone napięcie mięśniowe u niemowlęcia jest diagnozą, którą słyszy wielu rodziców. Czy Wy należycie do tej grupy? Czy rehabilitacja maluszka przyniosła efekty? Po jakim czasie zauważyłyście poprawę?
Chętnie poczytam , u nas akurat nie bylo
Syn miał delikatny stopień wzmożonego napięcia mięśniowego. Nie wymagał rehabilitacji u fizjoterapeuty. Dostaliśmy wytyczne jak ćwiczyć w domu. Rehabilitacja polegała na rozmasowywaniu mięśni. Syn musiał częściej leżeć na brzuszku. Ale u nas nie był to zaawansowany stopień. Syn po porodzie nie prostował nóżek a był w pozycji embrionalnej. W szpitalu musiałam dbać o to żeby nóżki były prosto.
U nas wręcz odwrotnie ale na pewno warto byłoby się wybrać do fizjoterapeuty dzieci i niemowląt. To najlepsi specjaliści w tym zakresie.
Logomama91 masz racje , zawsze powinno się iść i kontrolować takie sytuacje u specjalisty. Najlepiej pokieruje na dalszą drogę i będzie mógł pomóc. A ewentualne ćwiczenia trzeba systematycznie wykonywać. Tylko tak pomoże sie maluszkowi .
Córka miała delikatnie podwyższone napięcie,bo na szczęście szybko zauważyła to położna i od razu zareagowałam i nie pogorszyło się jej. Fizjoterapeutka pokazała nam jak ćwiczyć w domu i po 2 tygodniach byliśmy na kontroli i już było widać lekką poprawę, jednak ćwiczenia wykonywałam z nią w domu jeszcze przez kilka miesięcy co jakiś czas kontrolując jej stan u fizjoterapeuty.
U moje takie było, najpierw osteopata, ale hmmm uwzględniony specjalnie może być konieczne, ale i także każda wizyta 250 zł, potem doczekałam się leczenia na nfz i zostały zniknięte napięcia, fizjoterapeutka wkładała serce , do 50 minut zajecia ,dodatkowo jak się zwolniło miejsce bo inne dziecko się rozchorowało, to z powodu nawet 3 razy w tygn były zajecia :) do tego terapia zajeciowa , psycholog i logopedę, pod opieką miała nas dr, która lada dzien tez moze przejsc na emeryturę :(
w domu z córeńką ćwiczyłam tak samo.
mowili ,tam ze mam dzieckonw sam dla studentów - szybko wszytsko latała, o 2 mce wyprzedzała testy, ladnie robila piwoty, ,,pływała,, , przekręcała sie z boku na bok.
ubolewam bo ma zniknąć w lutym oddział dzienny rehabilitacyjny, więc jeśli będzie trzeba odpukać wyszukać innej poradni to mam jedną też z dobrymi opiniami, ale żal, że tej już nie będzie.
Nie wiem o co chodzi ,ale dodając tego posta , całkiem inne słowa mi powklejalo i nie szło tego zrozumieć;(
U nas nie było wzmożonego napięcia Ani obniżonego napięci. Dziecko urodzone przez cc,
Mama Słoneczka no właśnie najgorsze są te prywatne wizyty. Dużo kosztują a na NFZ ciężko się dostać. Czas się liczy bardzo i dlatego zawsze wybiera się te prywatne wizyty
Nie mieliśmy problemu ze wzmożonym napięciem. Choć gdzieś tam miałam obawy co do obniżonego napięcia..
Ja tez myślałam ze shm ma a okazało się ze nie
Oddział rehabilitacji dziennej nie znika od lutego. Rehabilitacja domowa ma ograniczenia ale to nie ma nic wspólnego jedno z drugim. Jeżeli zauważymy że coś jest nie tak to warto iść do fizjoterapeuty ale dobrego dziecięcego typowo.
U nas nie było , ale chętnie poczytam jak działa rehabilitacja u takich maluszków
MojeM, jakbym widziała rezultaty to pewno chodziłabym z córką , a to nie małe koszty więc dobrze że w ten czas upłynął i doczekałyśmy się na nzf :)
Karoliga, wiesz co ja mówię o tym jednym szpitalu , do którego córka chodziła :)
Pani w gabinecie mi o tym mówiła, że taka decyzję pojęła dyrekcja szpitala, pracownicy pracy nie stracą bo na inne stanowiska będą przenoszeni.
Mama Słoneczka oczywiście rozumiem :) najgorzej jak się dużo płaci a efektów nie widać :/
Mój Stasiu ma 7 tygodni. Pediatra narazie nie zauważył jakichś nieprawidłowości. Mysle wybrać się na kontrolną wizytę do fizjoterapeuty Bo często się napina i wygina do tyłu.
Moja córka ma 2 miesiące i lekarz zaleił kłaść ją dużo na brzuchu.
Mama słoneczka to chyba że tak. Faktycznie też trzeba zachować w tym zdrowy rozsądek l. Nie zawsze okazuje się że jest potrzeba chodzenia na ćwiczenia
Myśmy mieli asymetrię ale nie ulozeniowa tylko taka spowodowana nie leżeniem na brzuszku. Dostaliśmy ćwiczenia do domu i po miesiącu nie było śladu.
MojeM Dziękujemy za podzielenie się doświadczeniami :)