Dziecko uczy się jeść przez zabawę jedzeniem. Używa przy tym wszystkich zmysłów i robi przy tym dużo bałaganu :) Przez taką zabawę może zapoznać się z nowymi strukturami, zapachami, smakami i konsystencjami. Na pewno musisz się uzbroić w cierpliwość i dużą ilość ręczników papierowych do sprzątania.
Moim zdaniem, karmienie dziecka to błędne koło bo tym sposobem opóźniasz moment w którym stanie się przy jedzeniu samodzielne. Sama często łapałam się na tym, że z wygody wolałam karmić syna sama ale w końcu doszłam do wniosku, że to bez sensu.
Jeśli chodzi o naukę jedzenia sztućcami to polecam na początek używanie kilku łyżeczek do jednego posiłku. Ja tak robiłam przy owsiankach i kaszkach. Siadasz z dzieckiem i nabierasz mu pokarm na łyżeczkę, odkładasz i czekasz aż weźmie w rączkę. W tym czasie nabierasz na kolejną łyżeczkę itd. Czasem się zdarzy, że jakaś łyżeczka ląduje na podłodze. Nie przejmuj się :) Mój synek na początku operował przy śniadaniu pięcioma łyżeczkami :D trening czyni mistrza. Zobaczysz jak z czasem synek załapie o co chodzi i zacznie sam naśladować Twoje ruchy i nabierać łyżeczką.
Zwróć też uwagę czy sztućce które mu dałaś są dla niego odpowiednie. My zaczęliśmy od łyżeczek z Rossmanna, później przeszliśmy do zestawu @pierwszesmaki a ostatnio kupiłam sztućce Nana's manners i powiem Ci, że jest ogromna różnica w tym jak synek się nimi posługuje. Są wyprofilowane w inny sposób i dziecko jakoś intuicyjnie chwyta dużo ładniej i łatwiej nabiera pokarmy. Jeśli o nich nie słyszałaś, polecam poczytać. Niestety są dość drogie ale ja po miesiącu używania stwierdzam, że warte swojej ceny :)
To co piszą tutaj dziewczyny jest faktycznie w pełni normalne Dziecko uczy się przez zabawe jedzenia nie popełnij tego błędu co ja ja teraz chodzę i ciągle mówię że mój syn jest niejadkiem przy córce postaram sie właśnie nie popełnić tego błędu zobaczymy co z tego wyjdzie Ale zamierzam obrać jednak troszeczkę inna taktykę ja jestem człowiekiem którego bardzo drażni bawienie się jedzeniem i właśnie dość długo nie potrafiłam się przemoc do tego aby dać synkowi próbować samemu wolałam nakarmić go ja po to aby było mniej bałaganu i więcej zjedzone mniej zmarnowanego posiłku i koniec końców przyniosła to taki efekt że na początku dopóki ja go karmiłam to chętnie natomiast później jak już nauczył się w pełni jeść sztućcami sam zaczął pomalutku wybrzydzać i właśnie wydaje mi się że w tym popełniłam błąd że nie dałam mu próbować samemu nawet jeżeli troszeczkę tego jedzenia miałoby zostać zmarnowane i lądować na podłodze trzeba dać dziecku odkryć to wszystko i nauczyć się relacji z żywnością
U mnie trochę tez tak jest ze nie lubię jak jedzenie się marnuje albo laduje wszędzie tylko nie w buzi
jednak nigdy nie byłam zła na syna ze był brudny ze jedzenie było na podłodze zawsze mu w takich sytuacjach mówię i ciagle powtarzam ze nie wolno tak robić ze jedzenie ma trafiać do buzi nie na podłogę xd
jak jemy ma swoją łyżeczkę ja swoją i nie raz się zamieniamy rączkami potrafi sam złapać i zjeść
wiem właśnie ze dotykanie rożnej konsystencji jest dobre i pozwalałam mu na to jednak jak wkładał do miseczki raczki i chlapal robił z tego tylko zabawę to nie raz zabierałam mu miskę i na nowo tłumaczyłam ze nie wolno wkładać raczek (tutaj chodzili o zupę) inne Dania na płaskim talerzu jak mamy to mu pozwalam jednak przy płynnych produktach wolałabym żeby tego nie robił
nie raz tez on miał swoj talerz i z niego brał rączkami rozwalał a ja miałam osobno i mu z niego podawałam wtedy pojadł i pobawił się ale łyżeczka nie była i tak zbytnio używana mam nadzieje ze i tak w końcu załapie
Kazde dziecko inne ;) u nas starszej jedzenie szlo lepiej niz mlodszej corce;/
Mlodsza jak widzi w miseczce cos co nie lubi to potrafi zupe wylac na podloge;/ tlumaczymy mowimy przecie nie jest to nasze pierwsze dziecko, taki ma charakter ;/ jak jest cos co jej sie podoba i pozmakuje zjada ladnie ale tez jeszcze z pomoca ;) sama zjada na poczatku kilka łyzek potem jest zabawa w klepanie ziemniakow cY dziuganie wszystkiego co na talerzu;) licze ze sie nauczy;)
Dzięki potrzebuje czasu żeby opanować jedzenie łyżeczka . Moja ma 3 lata a dalej potrafi się oblewać . To wymaga od dziecka treningu dlatego trzeba pozwalać dziecku się pobrudzić a nie wyręczać go za każdym razem a będzie dobrze :)
Lupilut spróbuj tej metody z łyżeczkami o której pisałam w poprzednim poście. Może akurat się u was sprawdzi, tak samo jak u nas :) trzymam kciuki i wysyłam duże pokłady cierpliwości dla Ciebie :)
Lupilut dzisiaj myślałam sobie jeszcze o Twoim problemie i naszła mnie jedna myśl. Jesz posiłki razem z dzieckiem czy jest tak, że siedzisz i patrzysz jak je? Dzieci uczą się jedzenia przez obserwację dorosłych. U mnie ogromny przeskok nastąpił jak zaczęliśmy jeść obiady o tej samej porze i synek kątem oka przyglądał się, jak jedliśmy z mężem posiłek. Teraz czasem jest tak, że jak zapomnę mu podać sztućce to jest awantura przy stole i pokazuje na nasze "dorosłe" widelce i mówi "da da" :) oczywiście znacznie lepiej wychodzi mu na ten moment jedzenie rączką ale widać, że stara się nas naśladować i tym samym się uczy.
Właśnie fajnie jest jak jemy wszyscy razem. Wiem, że często ciężko czasem czekać na męża np. Gdy dziecko głodne ale tak jak napisała blw. Dzieci obserwują i naśladują.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.