Drogie mamusie jakie polecacie zabawki dla najmłodszych dzieci i od jakiego wieku?
Czym można zająć najmłodsze dzieci?
Muzyka, czy rozmowa na pewno zaciekawią.
Mata edukacyjna, jest niby od 0, ale u Nas dopiero w 3 miesiącu zaczęła spełniać swoją rolę.
Ogólnie poszliśmy w zabawki kontrastowe/edukacyjne/sensoryczne (książeczka do łóżeczka, królik, kaczuszka) są czarno-białe, później też z czerwienią, szeleszczą, mają lusterko i różne materiały, metki, gryzaki, piszczałki. A produkuje je firma z mojej miejscowości. Dostępne są w znanych sklepowych dla dzieci.
I dodatkowo karuzela nad łóżeczkiem.
Również u nas spisuje się rozmowa, gimnastyka i masaż - to są chyba najlepsze pomysły na zabawę. Typowe zabawki, które córka lubi: kolorowy motyl - szeleszczą skrzydełka, dzwoni, piszczy - jest bardzo atrakcyjny i kolorowy. Książeczka do łóżeczka, zabawka z pozytywką, grzechotka pluszowa miękka, pałąk z zabawkami, wąż z zabawkami - np do łóżeczka, nosidełka itd
Ja stawiam na matę, zabawki sensoryczne (np. kostka, metkowece), karuzelka. Już teraz (35 tc) korzystamy z projektora z pozytywką, słuchamy z maluszkiem spokojnej muzyki na dobranoc. Myślę, że najważniejsze na początku będą jednak przytulanie, masaż.
Przez pierwsze 2 miesiące jedynie zabawa z rodzicem na zasadzie masażu, uśmiechu, rozmów.
Od 2 miesiąca karuzela do łóżeczka.
W połowie 2 miesiąca mata edukacyjna.
A dalej - zobaczymy, bo dopiero kończymy 2miesiąc ![]()
U nas na samym początku było zabawianie poprzez rozmowę lub masaż. Kart kontrastowych zaczęłam używać jak córka miała miesiąc. Później doszły do tego grzechotki, zabawki szeleszczące czy karuzela. Mata edukacyjna zaczęła służyć dziecku dopiero jak miała cztery miesiące, wcześniej nie była nią zainteresowana.
U nas na samym początku to leżaczek z kolorowymi pluszakami potem książeczki kolorowe szmaciane. A najbardziej nam podpasowała do kąpieli ż Canpol babies mały ja uwielbia nawet do teraz a ma 7 miesięcy. Karuzela od 3 miesiąca była najlepszą zabawką teraz mata piankowa i wszystkie grające i szeleszczące zabawki .
Mata do zabawy , my mamy misie czarno biale takie przytulanki robione przez jedna z firm bezpieczne dla dzieci i nie drogie . Pałąk , grajace piszczace i swiecace zabaweczki, karuzele , bujaczek lezaczek jest tego wiele na rynku a kazde dziecko jest inne i lazdego interesuje co innego .
Anka, z jakiej firmy masz te czarno-białe przytulanki?
Myślę, że przez pierwszy miesiąc dziecko nie potrzebuje szczególnych zabawek, a jedynie bliskości mamy i tatusia. Później stawiałabym na misie najlepiej kontrastowe, małe miękkie zabawki, karuzelę do łóżeczka.
Mata i inne grzechotki sa według mnie powyżej 3 miesięcy.
Karuzela spokojnie w drugim może już zainteresować szkraba. Mata około trzeciego - choć często do łóżeczka jest w komplecie pałąk i do niego można doczepić zabawki
Różnego rodzaju grzechotki i piszczałki, karty kontrastowe, ale przede wszystkim dla maluszka ważna jest bliskość i obecność rodziców.
karuzela i misie z pozytywką też są fajna rzeczą dla maluszka
Jamajka08
Bardzo fajnie bawią się dzieci do roku klockami gumowymi.
Są genialne jak maluch jest mniejszy mogą służyć jako gryzak , z czasem dziecko poznaje kolory, a pudełko służy do rzucania w odpowiednie miejsca. Ja czekam na mojego pierwszego dzidziusia i już mam klocki. Wszystkie dzieciaczki w mojej rodzinie i partnera korzysta z klocków. Również jak lubisz czytać to kupić różnego rodzaju książeczki kontrastowe bądź kolorowe i czytać czytać dużo dziecku ja już teraz będąc w ciąży czytam;)
Nasz synek uwielbiał grzechotki - takie sensoryczne są super. Chociaż taką z Canpolu dostał od babci i do dziś ją uwielbia
Canpol babies, grzechotka sztanga, niebieska - smyk.com. Bardzo lubi też swojego żółwia, także z firmy Canpol - ma lusterko, szeleści, gra, świeci
Oto on Canpol babies, Żółw morski, pluszowa zabawka edukacyjna z pozytywką - smyk.com. Z innych rzeczy dobre są maty edukacyjne i karuzele
Ponoć fajne są także szumisie ![]()
A ja myślę, że zabawki to rzecz indywidualna, jedne dzieci wolą książki, inne maskotki. Moja córka uwielbia effiki 3kiwi.pl® baby concept store – salony Wrocław & Świdnica - ja myślę, że to super pluszak, bezpieczny już od pierwszych dni.
Moja córka (skończone 2 miesiące) bardzo interesuje się ksiazeczkami kontrastowymi, bardzo lubi swoją karuzelkę nad łóżeczkiem, szumisia oraz misia z projektorem z kolysankami. Ma różne grzechotki i powoli do nich dojrzewa bo wiadomo- przy tak małym maluszku co za dużo to nie zdrowo w sensie że za dużo bodźców nie wskazane.
Goraco polecam maty edukacyjny 0+,karuzele nad lozeczko+ zabawki sensoryczne piszczace szeleszczace grzechotki ksiazeczki
Polecam matę , leżaczek bujaczek , książeczki kontrastowe , karuzele
U nas oczywiście grzechotki i gryzaki, książeczki kontrastowe. Pozytywki są super a także karuzele w łóżeczku. Córcia teraz bardzo lubi grzechotke-cukierek z canpola Właśnie
a takze misia pozytywke ![]()