Żyjemy w czasach gdzie w sklepach mamy zabawek całą masę. Możemy wybrać co tylko chcemy, dosłownie za każdą kwotę. Najtańsza zabawka również może cieszyć, a ta najdroższa niekoniecznie. Wszystko zależy od tego co dziecko lubi. Czasem choćbyśmy kupowali bardzo drogie zabawki, to cieszą one oko przez chwilę i są odkładane na dalszy plan, a dziecko szuka dalej atrakcji i zabaw, bo ciągle chce coś nowego.
Drogie zabawki nie zawsze są w stanie zainteresować dzieci. Mój wnusio ma dużo interaktywnych, grających zabawek, a woli bawić się plastikową łyżeczką lub metką z ubrań ![]()
Najprostsze zabawki są najlepsze
a jeszcze lepszą zabawką jest to co zabawką generalnie nie jest
czasem warto oderwać się od codziennych zabawek na rzecz prostych zabaw które najlepiej rozwijają dziecko i żadna zabawka tego nie zapewni ![]()
Często tak się bawimy . Nie wydaje majątku na zabawki , które leżą a wykorzystujemy to co mamy pod ręką. Uczmy się przy tym kreatywności oraz pokazuje dziecku ,że nie sposób się nudzić. Trudno ,że się pobrudzi lub narobi niezłego bałaganu. Takie są prawa dzieciństwa , ważne żeby wszytko było pod nadzorem rodziców.
My lubimy spędzać razem czas . Wtedy wymyślamy wiel zabaw bez wykorzystywania zabawek.
dzieci najbardziej lubią zabawy w czynności wykonywane w domu. To je najbardziej interesuje. Tak samo z zabawkami - najlepsze to nie te najdroższe kupione w sklepie ale np duża taśma klejąca (mimo, że nie wie jak ją rozwinąć), papier toaletowy, butelka plastikowa ( i super gdy jest w niej odrobina napoju ) czy puste pudełko po butach
dzieci nie są wcale takie wymagające ![]()
zapamiętam i wykorzystam jak synek troszeczkę podrośnie
ostatnio córka zobaczyła w telewizji reklamę ciastoliny i nic tylko ona juz chce, nie miałam ochoty wydawać pieniędzy na jej zachcianki , więc wpadłam na pomysł zrobienia własnej ciastoliny … do trzech miseczek wsypałam po trochu mąki, do każdej dodałam innego barwnika spożywczego w proszku i dolałam wody żeby zagnieść ciasto jak na pierogi
pół dnia zabawy … polecam ![]()
dziecko potrafi sie bawić wszytskim
Jestem zdania że aby dziecko się bawiło trzeba je też tego nauczyć.
jako pedagog jestem za- wszystko co zrobione samodzielnie pobudza kreatywność, aktywność własna dziecka, odpowiedzialność, fantazję i poprostu cieszy
dziecko i rodziców
takie zabawki wykonane samodzielne są świetne, uczą dziecko ,że mozna zrobić coś z niczego
sama szyję zabawki dla mojego szkraba sa o wiele lepsze od tych hałaśliwych i pstrokatych ze sklepu
Najchętniej sie bawi tym co nie wolno ![]()
ostatnio hitem są szyte książeczki
Będę się starała, żeby moje dziecko miało jak najwięcej zabawek zrobionych własnoręcznie przez mamę.
Takie zabawki są najbardziej wartościowe
Robić zabawki ze swoimi dziećmi to super sprawa
super
ja pamiętam o głuchym telefonie, dwie puszki czy kubeczki połączone sznurkiem ;p to była dopiero zabawa, albo korale z makaronu czy anioły z masy solnej
myślę że u nas też to zastosuje aby rozwijać wyobraźnie mojego bąbla
i kto powiedział że do zabawy trzeba mieć zabawki