Cześć dziewczyny !
Macie jakieś porady i polecenia na zabawy i czas spędzany z 10 miesięcznym dzieckiem? Dużo wyjeżdżam w tym miesiącu do pracy i widzę się z synkiem 3 dni w tygodniu i chciałabym wykorzystać ten czas na maksa. Kiedy mnie nie ma zajmuje się nim moja Mama pedagog więc jest wtedy w najlepszych rękach do rozwoju ![]()
Przywiązane zabawki do sznurka i zachęcenie dzieciaczka żeby za nim raczkowało, budowanie wieży i pozwalanie żeby dziecko je burzyło, naklejanie kolorowych kartek na ścianę czy mebel i zachęcenie dziecka żeby je odklejało, przygotowanie miski z wodą i wrzucenie do nich kulek, albo z piaskiem i powrzucanie do nich różnych zwierzątek, zabawy z tablicą manipulacyjną czy po prostu czytanie dziecku jakiś książeczek i żeby za nami powtarzało jakieś proste słowa.
Moze Zabawa w sortowanie, zabawy z piłką rzucanie i odrzucanie, nasladowanie roznych zwierzątek i pokazywanie
moj synek uwielbiał zabawy na paluszkach idzie rak, sroczka itp ![]()
Ja z moim niemowlakiem bardzo lubię leżeć na dywanie , trochę zasłaniam okna i ustawiamy wszytskie linkimals ( najbardziej lubi żółwia bo może go gonić ) baaaaardzo jest zadowolony jak one się ruszają i śpiewają . A przez to że jest ciemniej w pokoju mamy prywatna dyskotekę ![]()
Hej, jest sporo wpisow na temat roznych zabaw z dzieckiem.
Wystarczy wpisac w lupke i odswiezyc watek, ktory Cie interesuje ![]()
Dziękuję szukałam konkretnie na ten wiek ![]()
Dziękuję dziewczyny za tyle różnych propozycji ![]()
U nas na 10 miesięcy weszły klocki, wiadomo że ich nie układał, ale rozwalał moje wieże, albo sprawdzał czy są smaczne. Często makaron mu dawałam w dużej miseczce a syn przekladal do foremek.
Dużo sprzątania przy tym było.
Rzucanie pilki, kręgle wtedy kupiłam, i czasami nawet trafił
Dobrze, że są zdjęcia bo ja wcale nie pamiętam co ja z nim wtedy robiłam haha
Zabawy z farbą - malowanie rączkami i nóżkami; przyklejanie i odrywanie piłeczek lub pomponów do taśmy klejącej,
Zabawy z bańkami mydlanymi, puszczanie balona, puszczanie samochodów.
No i po prostu czytanie książeczek
u nas to była ulubiona forma spędzania czasu.
Myślę, że to fajny czas na zabawę w burzenie wieży zbudowanej np. z klocków albo sortowanie zabawek po kształtach, kolorach.
Chociaż u nas najbardziej syn lubi się bawić po prostu nie-zabawkami
jakimiś koszykami, butelkami, reklamówkami ![]()
Jeśli nie straszny Ci bałagan to polecam jakieś zabawy sensoryczne - wyławianie rączką przedmiotów z wody albo z galaretki ![]()