Córka 10 miesięcy, karmiona kp (sporadycznie kpi)- cały czas wszystko super, piła bez zastrzeżeń. Od kilku dni maruda, ciągnie do piersi i widać że chce mleka, ale jak tylko ją przystawiam to dwa łyki i się krztusi… macie pomysł dlaczego? Czytałam że może zbyt szybko mleko leci, ale teraz dopiero, po 10 miesiącach dziecko nie nadąża pić ?Nie pasuje mi to. Kaszlu żadnego nie ma, gorączki nie ma
To odciagaj kilka sekund mleko z jednej i drugiej piersi
wtedy nie będzie jej lecialo z ciśnieniem moze masz pełno mleczka i jej psika od razu po gardle, spróbuj i zobaczysz różnice ![]()
![]()
![]()
Też bym tak zrobiła, u mnie jest taki wpływ po chwili że jak mały sie czasem odstawił po chwili to tak leciało że miał całą twarz w mleku ![]()
U nas był podobny problem i okazało się, że przyczyną jest wzmożone napięcie mięśniowe, przez co synowi trudniej się jadło i się krztusił.
Tylko chodzi o to że Mała wszystko inne je i nie ma problemu.
Tak myślę teraz, że to może przez wychodzące ząbki ![]()
Hmm to może faktycznie, u nas sytuacja była krótko po porodzie, a jednak Twoje dzieciątko jednak jest już większe…
Więc może faktycznie kwestia ząbków.
Może to być etap ząbkowania dziąsła bolą i ssanie sprawia dyskomfort. Czasem też dzieci rozpraszają się bardziej w tym wieku i tracą zainteresowanie po chwili. U nas pomogło karmienie w cichym, zaciemnionym miejscu. Jeśli się powtórzy lub pogłębi warto skonsultować z pediatrą.
to jest dobry czas na odstawienie :D:D:D:D:D:!
Może faktycznie to jakiś skok rozwojowy albo ząbkowanie. Czasem dzieci tak mają, że na pewnym etapie nagle coś im przeszkadza, nawet jeśli wcześniej było ok.
Skok rozwojowy, ząbek a może gardelko troszkę boli a może za dużo mleka ci od początku leci. Faktycznie możesz odciągnąć nawet ręcznie chociaż minutę żeby to ciśnienie z piersi spadło o spróbować. Ale ja bym obstawiała skok rozwojowy dzieci w tedy też nie chcą jeść
Oj faktycznie dziwne. W pierwszej chwili pomyślałam o refluksie , ale raczej nie ![]()
A próbowałaś w innej pozycji przystawić do piersi ? Może cię pomoże skoro mówisz że wszystko inne normalnie pije i je to myślę że to nie jest nic poważnego ![]()
Taak, już chyba każdej…
Ale dzisiaj chciałam zobaczyć dziąsła to tylko dotknęłam je to płakała więc może ją bolą… ma 10 miesięcy i żadnego ząbka więc w sumie czas najwyższy… mam nadzieję że to to i że szybko się pojawi bo jest hardcore ![]()
Może to skok rozwojowy - kiedyś myślałam, że to tylko taki wymysł mamusiek, żeby móc wszystko usprawiedliwiać, ale po pierwszym dziecku przekonałam się, że mnóstwo nowych - niestandardowych zachowań maluchów związanych jest z ich rozwojem.
Może być ząbkowanie, może być też skok rozwojowy. Moja córka akurat miała tak przy pierwszym skoku rozwojowym
To pewnie te ząbki i dziąsła bolą , kwestia przebicia ząbka ![]()
U nas byla identyczna sytuacja a po 3 dniach pojawil sie ząbek ![]()
Tak? Dziecko krztusilo się też ? Ja jestem panikarą i na jutro umawiam się do lekarza, przed weekendem wolę być pewna, że to zęby. ![]()
I co ci lekarz powiedział?
Dobrze, że poszłam… zapalenie gardła i spojówek
czyli nic na ząbki ![]()