Zaparcia nawykowe

Ja tez słyszałam od znajomego , ze najgorzej jak dziecko ma opory natury psychicznej , bo pamięta , ze robienie kupki boli… Moj Mały tez miał problem , Jak robił kupkę , to az wymiotował z wysiłku. Zdarzało sie ze 5 dni nie robił kupki i lekarz juz kazał dac czopka. Ale położna poradziła brać małego w pozycje siedzacą (jeszcze wtedy sam nie siedział) . Do tego masaż brzuszka i ciepła kąpiel . Pomagało. Teraz jak tylko widzimy ze idzie kupka to kładziemy go i przykurczamy mu nózki ,albo od razu do pozycji siedzącej . I przestał sie męczyć podczas robienia kupki.

Coraz więcej dzieci ma problemy z zaparciami. Czasem ten problem łatwo można rozwikłać, a czasem jest to szalenie trudne. Zaparcia nawykowe są zjawiskiem, które spotyka coraz więcej dzieci. Najczęściej około 3 roku życia, ale mogą je mieć nawet niemowlaki.

przeżycia koszmarne-nie życzę tego nikomu.
Agnesia dobrze żr Twój synek pozwala sobie jeszcze pomóc. Bo Karolina broniła się przed tą kupką jak tylko mogła. A lekarka Wam syropku nie poleciła tak w razie czego?

Nie zadnego syropku nie polecała …Tylko czopka , jak za długo .

Moja Lenka miała zaparcia, jak za szybko podałam jej mleczko modyfikowane2. Nie skojarzyłam skąd to się wzięło. Szczerze mówiąc nie przypuszczałam, że to od mleczka. Teraz wiem, że trzeba je powoli, jak inne pokarmy. Będę robić tak- jak przeczytałam tutaj w poradach- do mleczka 1 będę dodawała 1 łyżeczkę mleczka 2 , za jakiś czas, dwie łyżeczki nowego mleczka itd. Wszystko po to, żeby żołądeczek małej się przyzwyczaił.

tatunio to jeszcze sprawdż czy nowe mleczko nie ma więcej żelaza w składzie.Bo to też może mieć znaczenie. A ile ma mała? Jak dajesz banana to też uważaj i kaszki ryżowe też zapierają

Z tego co przeczytałam to chyba syn sąsiadki ma zaparcia bo (ma 4 lata) i ona mi mówila że nie może w ogóle sie zalatwiać, że kupki już od dawna nie robił i bierze jakies leki.
Ale od czego te zaparcia mogą być?

marsela najczęściej dzieje się tak gdy np raz maluszek miał zaparcie ,nie mógł zrobić kupki ,w końcu zrobił ale go to bolało. I póżniej nie chce jej robić bo boi się że znów będzie go boleć :frowning:

te zaparcia to straszna rzecz.maluszek czymś takim może sobie bardzo zaszkodzić

na szczescie jeszcze nie mielismy z tym problemu

ta koleżanka mi wlaśnie mowiła że musi jej synek pić dużo wody

u nas tylko raz był problem z kupką pomogło masowanie brzuszka i jedzenie przeze mnie dużej iliości owoców i warzyw:)

u mnie były zaparcia przy przejsciu na mleko modyfikowane, ale potem zaczełam rozrabiać mniej mleka niz pisze na opakowaniu tzn jak na 120 ml wsypujemy 4 miarki ja wsypywalam 3 i to pomogło

a co jeśli noworodek robi jedna kupkę dziennie, czy to jest prawidłowo? Bo porada jest o starszym dziecku

z tego co wiem to prawidlowo, wprawdzie moj maly robil mnostwo kupek, czasem nawet ponad 10, ale to tez bylo normalne

moja jak była noworodkiem to co chwile kupa… oska zalezy czy karmisz mlekiem swoim jeśli tak to kupki powinny być często… jeśli modyfikowanym to róznie

basia moj jasiu tez co pieluszke kupke, ponad 130 pampersow na tydzien

Nasza Ania na modyfikowanym robi kupkę raz dziennie, albo raz na dwa dni. Zdarza się też, że i trzy na dzień są :slight_smile:

synek kuzynki tez miał taki problem z zaparciami i bał się robić kupek przez długi okres czasu

moja mala miala taki okres ze potrafila robic kupki po kazdym jedzeniu ,teraz juz robi dwa razy dzienni