Pewnie jak każda mama doświadczyłyście już problemu zaparć u swoich pociech. Jest to bardzo powszechny problem, którego nie należy bagatelizować, a szybko znaleźć przyczynę i ją zwalczyć.
N niektóre dzieci czerwone grejfruty również działają, czy śliwki.
W tej kwestii nie mam doświadczenia gdyż nie było u nas tego problemu.
Moja córa miała taki moment, ze bała się załatwiac. Przez to, że wstrzymywała było jeszcze gorzej. Kupka się upychała i trudniej było bez bólu się wypróznić. Posiłkowałam się wtedy śliwkami, herbatkami z rumianku. Z czasem minęło jej. Treaz pilnuję, żeby załatwiała sie regularnie.
U nas miała tak kiedyś dawaliśmy jej jabłko żeby mogła się załatwić i poskutkowało
jabłko ale surowe bo gotowane zapiera
u nas jabłko tez pomagało
na razie kupki są wporządku, ale jesteśmy na etapie rozszerzania diety więc wszystko może się zdażyć
My po rozszerzeniu diety mieliśmy małe problemy ale póki co samo przeszło więc większych problemów nie ma
my polecamy jabłka i śliwki ![]()
świeże jabłka i sliwki to starsze dzieci mogą a ze słoiczków to niewiele chyba pomagają
wiem, że odrobinę tartego jabłuszka łyżeczką to nawet maluszek może dostać
na zaparcia dla dzieci sa dobre suszone sliwki - nawet ze sloiczka - mojemu synkowi nic nie pomoglo - ani probiotyki, ani czopki, ani asowanie brzuszka itp itd -a sliwki pomogly ![]()
również słyszałam że śliwki ale suszone
sliwki suszone, dzem ze sliwek… polecam
Suszone jagody stosuję teraz również .
ale te wszystkie rzeczy to dopiero po 4 miesiącu życia, a wcześniej to chyba jakieś kropelki mogą być tylko pomocne
sama czysta przegotowana woda też pomaga, tyle ze nie każde dziecko chce pić
Na rozrzedzenie stolca jest dobry rumianek. Tylko z herbatką rumiankowa nie należy przesadzać bo może mieć skutek odwrotny ![]()
co do rumianku to są takie fajne dla dzieci w saszetkach do zaparzania dostępne w aptece, a nie wiedziałam ze rumianek jest dobry za zaparcia:-)