Zaparcia w ciąży i po porodzie – 4 sposoby

Skąd się biorą zaparcia w ciąży i po porodzie? Jak im zapobiegać? Jak pozbyć się zaparć po porodzie?

Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej: https://canpolbabies.com/porady-mam/zaparcia-w-ciazy-i-po-porodzie-4-sposoby

Konsultacja merytoryczna: Urszula Gałązka - fizjoterapeutka uroginekologiczna i Natalia Aussenberg - fizjoterapeutka uroginekologiczna.

Drogie mamy, czy Wy też doświadczyłyście zaparć w czasie ciąży i po porodzie?

9 polubień

Jak zwykle jest to bardzo wazny i pomocny artykuł. Ja po porodzie instynktownie masowalam brzuch i juz w trakcie samego porodu pilam duze ilosci wody , tak samo jak i po .
Z polecania zabralam tez ze sobą sloiczek ze sliwką , ale nie mualam go jesc , bo na szczescie ten problem mnie ominął

Ciekawy artykul :slight_smile:
Ja mialam zaparcia po porodzie ale na szczescie nie trwaly dlugo suszone morele i sliwki mi pomogly :wink:

Mnie całe szczęście te problemy ominęły, ale na wszelki wypadek wzięłam do szpitala ze sobą gerberka ze śliwkami i suszone śliwki :grinning: i mimo, że się mi te produkty nie przydały to dałam je mojej sąsiadce ze szpitalnego łóżka, była Wdzięczna bo jej pomogły :wink:

Oooo ciekawy temat :upside_down_face::thinking: aczkolwiek ja nie miała w ciąży z tym żadnych problemów. Ja w ogóle ciążę przeszłam bardzo bezproblemowo :upside_down_face::face_with_hand_over_mouth: Niemniej jedna żeby wszystko było ok to jadłam płatki owsiane bo zawierają dużo błonnika oraz probiotyki które też dbały o mój przewód pokarmowy.

Bardzo ciekawy artykuł. Warto przeczytać by wiedzieć jak o siebie dbać w ciąży i po porodzie :smiling_face_with_three_hearts:

O błonniku akurat wiedziałam i o piciu dużej ilości wody bo o tym mnie informował mój lekarz ginekolog. O prawidłowej pozycji podczas wypróżniania dowiedziałam się na jednej z lekcji w szkole rodzenia i starałam się ją stosować w ciąży :grin:

Mnie temat na szczescie nie dotyczy ale ogólnie na zaparcia bardzo polecane jest siemie lniane :face_with_hand_over_mouth::smiling_face:

Zgadza się, jednak warto pamiętać że nie wolno z nim przesadzać :slight_smile:

Mi pomagał kefir, jogurt naturalny, jabłko, malinki ale to w lecie jak były prosto z krzaka :slight_smile:

Ja na szczęście nie miałam tego problemu. Ale piłam dużo soków warzywnych. Piłam bardzo dużo wody w ciąży . I piłam też siemię lniane to na pewno powodowało że nie było tych zaparć :smiling_face: bardzo ciekawy o przydatny artykuł :smiling_face_with_three_hearts:

Oj zaparcia to trudny temat niestety. Bardzo pomocny artykuł bo każdy zawsze mówi że błonnika za mało w diecie a tu się okazuje że nie wolno przesadzać jak ze wszystkim

Bardzo ciekawy artykuł! Ja miałam mega zaparcia na początku ciąży i teraz znowu mi to wraca.

1 polubienie

znow artykuł bardzo przydatny :slight_smile:
ja miałam problem w momencie suplementacji żelaza w ciazy i po cesarce
radzilam sobie piciem jak najwievej wody, produktami z blonnikiem i duuuzo sliwek w kazdej postaci

Moze rady dziewczyny cos pomoga :slight_smile:

1 polubienie

Muszę zacząć znowu pic więcej siemia , to mi najlepiej pomagało i kiwi @MamusiaNM ja akurat nie lubię śliwek suszonych

1 polubienie

na mojego syna dziala swiezo wyciskany sok z cytrusów i jablka a jablka maja tez sporo blonnika jezeli sliwek nie lubisz
i tez jak najwięcej produktow z woda typu warzywa owoce arbuz, pomidor, mandarynki itp i zuuuuupy

Bardzo interesujący artykuł, mnie na szczęście te problemy ominęły :heart:

Owoców też nie mogę, tylko warzywa

@Magdallenka0897 ciezki temat… to produkty zbożowe, kefiry, jogurty, warzywa gotowane czy duszone i duzo wody i kiszonki

W trakcie ciąży zaparcia niestety mnie dopadły ,:face_with_peeking_eye: mimo że piłam dużą ilość wody, to nie pomogło to, za to aby sobie pomóc jadłam suszone śliwki, morele w dodatku do płatków owsianych i zazwyczaj problem ustępował :blush:natomiast po porodzie nie miałam już tego kłopotu :blush: na szczęście! :smiley:

A zapoznanie się z artykułem jak zawsze dostarcza mnóstwo cennej wiedzy :star_struck:

Świetny artykuł , ja często miałam problem z zaparciami , niestety spowodowane to było małą ilością wypijanych płynów w ciągu dnia.

Temat ciąży już za mną, ale przeczytałam artykuł z ciekawością. U mnie pojawiły się zaparcia po pierwszej CC. Ale odpowiednia dieta i dużą ilość pitej wody, przy okazji kp pomogły rozwiązać problem.

1 polubienie