ja mam problem z zaparciami staram się jeść codziennie płatki owsiane jabłka owoce i nic.. jak już jest źle pomagam sobie czopkami
zaparcia w ciazy to przeklenstwo, o czasu do czasu xenna pomaga
ale można w ciąży ?
Xenny nie powinno się stosować w ciąży z tego co wiem
Z tą Xenną to chyba najlepiej swojego lekarza dopytać, bo w internecie różnie piszą- na jednych stronach, że można, na innych, że nie.
mi lekarz pozwolil, nie ma co ;)
Dużo wody pij, śliwki suszone, ciepła woda z cytryna pobudza jelita, produkty mleczne fermentowane (Kefir, jogurt) oraz oczywiście aktywność fizyczna (Spacery, joga dla ciężarnych, basen).
Woda to podstawa, do tego śliwki suszone, jogurty z błonnikiem, jabłka tarte na tarce i przygotowywany z nich mus (niestety mam uczulenie na surowe jabłka)
Hej, u mnie też pojawił się ten problem w ciąży. Pomogło mi picie większej ilości wody, więcej błonnika w diecie (suszone śliwki, siemię lniane) i ruch – nawet krótki spacer. Słodkie faktycznie może pogarszać sprawę, więc warto ograniczyć. Czopki pomagają doraźnie, ale lepiej działać zapobiegawczo. Może spróbuj też kefiru lub jogurtu naturalnego?
Ja korzystałam z zaparzonego siemienia lnianego , robi się z tego taki kisiel , który też bardzo mi pomógł kiedy miałam zdarte gardło od wymiotów w ciąży
U mnie pojawił się ten problem pod koniec ciąży jak zaczęłam brać żelazo. Ograniczenie słodkości, wprowadzenie więcej warzyw do diety (błonnik), picie dużych ilości wody i aktywność fizyczna, na przykład spacery - to się sprawdzało u mnie.