Zatkane ujście kanalika mlecznego

Kobietki, w krótkim odstępie czasu trzykrotnie zatkało mi się ujście kanalika - ta sama pierś, ten sam kanalik. Widać gołym okiem taką białą plamkę w tym miejscu, mleko nie wypływa wcale albo ledwo krople dają radę wychodzić.
Jak sobie z tym radzić? Karmię ponad pół roku, więc wykluczam złe przystawianie dziecka, większość czasu noszę miękkie staniki, nie wiem czy w grę wchodzi zatkanie mechaniczne. Pilnuje żeby nic nie uciskało piersi.
Przez brak wypływu pokarmu pierś robi się twarda i bolesna, wzdłuż tego kanalika czuć guzki, a Młody nie daje rady odetkać tego korka. A co gorsza, nie chce pić z tej piersi gdy się zatka:(

A próbowałaś to wypracować laktatorem ? Nawet zwykłym ręcznym?

Bakaliowa znalazłam tu artykuł może Ci pomoże - Zatkany kanalik – domowe sposoby | Hafija.pl
Domowe sposoby sa bardzo skuteczne, a Hafija podaje ich tu sporo.

Laktator jest silniejszy od maluszka najpierw sprobuj laktatorem poki jeszcze mleko tam masz bo moze sie zasuszyc i zostanie ci tylko jedna piers do karmienia jak sobie to zaniedbasz :wink:

A ja znowu polecam liście kapusty - karmiacym mamom dzialaja cuda! Rozgniec duzy lisc kapusty i przyloz, powinno pomóc i przyniesc ulge piersiom

Odetkać spróbuj laktatorem, bo silniej ciągnie niż maluszek. A na obrzęk to okłady z kapusty i np np z takiego schłodzonego kompresu żelowego

pomaga też ogrzanie piersi pod ciepłym prysznicem lub termoforem i delikatne rozmasowanie - a na bolesność papka z liści kapusty najlepiej też zrezygnuj na kilka dni ze stanika szczególnie gdy ma uciskające fiszbiny

Ja czasami miałam tak jak karmiłam córkę. Czuć było kulkę pod palcami , wtedy przystawialam ja i delikatnie .kierunku brodawki masowalam ja tak żeby wkoncu się odblokowała, same te "wyciskanie " nie bolało ale jak już się odblokowało to czułam jakby tam prysło i natychmiastowa ulga i kulka znikała , żadne prysznice czy kapustą mi nie pomagały bo też próbowałam , nie wiem czemu mi się tak robilo ale metoda przynajmniej u mnie działała.

również polecam masowanie i zmianę biustonosza na luźniejszy i bardziej przewiewny. Polecam pić dużo wody oraz to aby nadmiernie nie odciągać pokarmu z tej piersi, to znaczy nie na siłę i nie za dużo jak na raz, bo wtedy pojawiają sie takie problemy, przynajmniej u mnie tak było. Może spróbuj to jakoś moczyć np w swoim mleku albo jakimś delikatnym kremem

Z tego co czytam Hafija to tam właśnie jest dużo wątków o karmieniu piersią i rozwiewających wszelkie wątpliwości jak wskazała link Ewelka33

Laktator nie pomaga, w sumie to wykorzystałam już wszystkie sposoby poza kapustą. Cała nadzieja w tych liściach, jutro kupię.
W razie braku poprawy powinnam się udać prosto do doradcy laktacyjnego, czy po prostu do lekarza rodzinnego? Od jednej Pani pielęgniarki usłyszałam “już dość się Pani nakarmiła, dziecko duże więc można przestać” a ja wolę powalczyć…

Pewnie że tak próbuj… Pociesze cię że ja przez kilka miesięcy karmiłam tylko jedną piersią bo synek drugą odrzucił … pijesz 2 litry płynow dziennie?
Próbowałaś też karmić tak że położyć dziecko na pleckach i karmić go pochylona nad nim…

Skoro są guzki to powinnas pójść do lekarza

Też chciałam karmić jak najdłużej karmiłam synka pół roku jedną piersią bądź dzielna nie poddawaj się

przystawiaj dziecko bródką w kierunku zastoju, dziecko najlepiej spija mleko z tej części piersi gdzie pracuje języczek dziecka, w trakcie karmienia delikatnie masuj pierś, to pozwoli na udrożnienie i pomoże w wypływie mleka
Może też jesteś poprostu często zmęczona i zestresowana to też wpływa na zatykanie kanalików

A ja polecam igiełka wyciągnąć tylko ostrożnie :slight_smile: to naprawdę pomaga :slight_smile:

Faktycznie zatkane ujście można spróbować bardzo bardzo delikatnie podważyć wysterylizowaną igłą i w ten sposób spróbować usunąć korek tylko później trzeba przemyyc Octeniseptem sutek i można przemywać roztworem sody oczyszczonej

Warto też później zrobić roztwór sody właśnie zamoczyc wacik i trzymać przy sutku tak zapobiegawczo

Dokładnie :slight_smile:

Bakaliowa daj znać co postanowiłas i czy coś pomogło

Daj znać czy sie udało korek wyciągnąć w końcu i czy już wszystko ok :slight_smile:

Sprobuj schłodzonego utłuczonego liścia kapusty, ciepłych okładów na pierś, karmienia z pozycji spod pachy, zrób okład z wody oczyszczonej żeby tylko był ciepły, ciepłe okłady czy to ciepła pielucha czy termofor, weź ciepły prysznic i rozmasuj zatkany kanalik.
Jest jeszcze jedna metoda nie konwencjonalna. Musi Ci pomóc mąż. Niech on zassie mleko i być może jemu uda się ściągnąć i udrożnić zatkany kanalik.
A jeśli nie to wysterylizuj igłę i delikatnie usuń korek. Na koniec odkaż właśnie czy to octeniseptem czy roztworem sodu oczyszczonej.