Źle ucięta pępowina?

Kingakowalczyk u nas też był wystający pępek od małego. Pępek odpadł praktycznie od razu. Podobno od źle zawiązanej może tak być. Ja chodziłam do fizjo, zauważyła, że ma wystający pępek i może ma przepukline, żeby to zweryfikować. Robiliśmy u niej tejpy - nie zaszkodziło, nie pomogło. Martwiłam sie i konsultowałam u dwóch specjalistów wszyscy mówili, że przepukliny nie ma, że taki jej urok. Póki co ma wystający pępek i myślę, że za jakiś czas na pewno na bilansie o to się ponownie zapytam, czy nie jechać tego skonsultować. 

Czy od źle uciętej pępowiny może zrobić się przepuklina? Córka ma miesiąc i ma strasznie wystający pępek, ktoś zasugerował mi ostatnio że za krótko czy źle przyczepiony był klips i pępek źle odpadł..

O właśnie i przez taką głupotę jak źle związany pępek później tyle problemów jest...

Kurcze nawet nie wiedziałam że pępowinę można źle uciąć. 

ciężko mi powiedzieć, może faktycznie to ich urok tylko 

Moja córka też miała taki pępek , nie było z tym żadnego problemu. Po prostu taki by. Teraz jest starsza i pępek jest bardziej „normalny”. Wszystko jest jak być powinno

Nawet nie wiedziałam że pępowinę można źle uciąć, eh i że potem tyle problemów jest....

Mnie też zaskoczyło to że można źle uciąć.. 

Nie wiem czy przepuklina może być spowodowana złym ucięciem pępowiny - pierwsze słyszę. Ale moja córeczka też miała przepuklinę pępkową, nam powiedział lekarz że przyczyną są słabe mięśnie brzuszka. Naklejałam specjalny plasterek i zakładałam spodenki, tak żeby gumka/ pas była na wysokości pępka, tak jakby go trzymała. Bardzo szybko pępuszek wrócił do normy.

mamaSophie też właśnie czytałam , że za przepuklinę raczej odpowiadają słabe mięśnie brzucha. Dobrze , że u twojej córeczki wszystko szybko się poprawiło .    

O ci wy mówicie tez nie miałam pojęcia ze moze buc źle zwiazana pepowina

Czasami taka rzecz się zdarza, bardziej bym powiedziała, że źle zawiązany był niż ucięty. 

też o tym pomyślałam bo przecież  tu jest wiązane pępek a kikut sam odpada 

No faktycznie może nie źle ucięty tylko źle związany. Nie widziałam nigdy takiego co prawda 

U córki też był wystający pępek. Położna jak i fizjoterapeutka poleciły by więcej kłaść małą na brzuchu. Do tego masaże (pokazane przez fizjoterapeutkę) i pępuszek się wciągnął :slight_smile:

Vertels to super , że zadziałało. To cenna wskazówka dla mam , które mają podobną sytuację z maluszkiem :slight_smile: