Zmiana mleka na 2

Proszę o poradę jak przychodziliscie na 2 mleka modyfikowanego?
Moja córka pije Bebilon comfort plus zagęstnik nutrion, powoli chcemy schodzić z zagęstnika, dać jej stałe pokarmy i będziemy przechodzić na 2 mm.
Pediatra powiedziała że można jej zmienić na inną mieszankę z Bebilonu. Nie do końca jednak ufam jej radą, mieszankę comfot i rzeczy na ulewanie poleciła nam inna lekarka gdy byliśmy prywatnie na wizycie, nie wiem czy ponownie udać się z dzieckiem do tej 2 pani dr czy zaufać tej z przychodni że nie ma problemu i można od razu zmienić ??? A może wy macie jakieś rady,mieszanie przed zmianą?

Mieszania nie polecają. Lepiej daj raz jedynkę a drugi raz 2 i schodz pomału z 1 a dawaj więcej 2. Różne są opinie ale mnie lekarka powiedziała że absolutnie nie mieszać razem

1 polubienie

No właśnie, ta nasza z przychodni lekarka powiedziała żeby od razu zmienić z 1 na 2 i z tego comfort na jakiś inny Bebilon ale mi się wydaje to za drastyczne dla brzucha bo jeśli słabo znosiła w ogóle przyjmowanie modyfikowanego to co dopiero taką zmianę. Czytałam o tym mieszaniu lub właśnie tej metodzie że raz jedno mleko raz drugie.
A mówiła ci kiedy lepiej wprowadzać te nowe mleko? Czy bardziej od rana zacząć czy nie ma znaczenia?

Ja zmieniałam synowi mleko na 2 przez 2 tygodnie. My używamy Bebilon ha, bo źle reagował na zwykłe. My robiliśmy tak jak napisała @Karcia I na prawdę bardzo powoli i ostrożnie przechodziliśmy na 2, a jak zaczęłam mu dawać sama 2 to zaczął ulewac. Ale nie po każdym karmieniu. Trwało to tydzień i się przyzwyczaił.
Mieć zaufanego pediatrę to dużo. U nas w przychodni jest 3, i 1 wydaje mi się, że mówi najsensowniej.

1 polubienie

My byliśmy do 5 miesiąca na nutramigenie (brak alergii po prostu służyło małej) i nutrition. A później nan ha 1 do mniej więcej ukończenia 7 miesiąca. I dałam od razu 2 bebilon profutura duobiotik 2. Nie mieszałam, po prostu od razu. Obserwowałam tylko dziecko. Nie było żadnej wysypki, luźniej kupki. Oponie są różne jedni mieszają i schodzą stopniowo inni od razu. Jeden krytykuje drugich.

Ooo właśnie my tak schodziliśmy z nutramigenu na NAN HA… Nie smakowało dziecku to niby normalne mleko gdzie nutramigen jest paskudny. Ale właśnie mieszałam żeby zaakceptowała smak.

My tak zmieniliśmy z HiPP na Bebilon bo po HiPP wymiotowała ale przez tydzień było widać po niej że coś się zmieniło, teraz wolę uniknąć reakcji na zmianę właśnie

Ja właśnie też jestem przed zmianą mleka i będziemy podawać przez tydzień naprzemian 1 i 2 i co dzień więcej tej 2.

2 polubienia

Nie ma znaczenia. W pierwszy dzień daj 1 porcję tego nowego w drugi 2 i tak dalej aż zejdziesz całkiem

1 polubienie

Ja zmieniałam tak , że powoli przestawiałam dzieci na 2. Np. jeden - dwa razy dziennie 2 (pozostałe kamienia 1). I tak zwiększałam ilość karmień na mleko 2 a zmniejszałam 1

1 polubienie

U nas sprawdziło się stopniowe mieszanie najpierw trochę starego, trochę nowego, i co kilka dni zmiana proporcji. Jeśli masz wątpliwości, warto skonsultować to z tą lekarką, której już raz zaufałaś.

1 polubienie

My stopniowo mieszaliśmy stare mleko z nowym, zaczynając od proporcji 3:1, potem 1:1. Obserwowałam brzuszek i kupki. W razie wątpliwości wróciłabym do zaufanej lekarki prywatnie.

My na razie na 1 ale przy pierwszym synku normalnie przeszlismy z dnia na dzien bez zadnych rewolucji zoladkowych. Teraz wiekszosc odciagam swojego wiec dokramiane jest MM jakosc raz albo 2 razy na dobe… wiec to takie dokarmianie

zacząć od mieszania starego mleka z nowym przez kilka dni. Jeśli nie ma reakcji, przejść całkiem

2 polubienia

Tak myślę nad tym, problem polega na tym że to starsza już pani (moi rodzice mnie i siostrę u niej leczyli :sweat_smile:) i ona przyjmuje prywatnie w domu w gabinecie w małym okresie czasu, głównie jednak chore dzieci. Musiałabym próbować się z nią umówić jakoś gdy nie będzie miała przewidzianej wizyty dzieci chorych jak ostatnio ale to bardzo ciężkie u niej bo jest na prawdę super specjalistą

Moim zdaniem warto zaufać pediatrze z przychodni, ale jeśli masz wątpliwości, to nie zaszkodzi skonsultować się jeszcze raz z lekarzem prywatnym. Czasem dobrze mieć drugą opinię. Mieszanie mieszanek też może pomóc łagodnie przejść na nową formułę.

Dokładnie, druga opinia to zawsze dobry pomysł, zwłaszcza gdy chodzi o maluszka. Łagodne przejście przez mieszanie mieszanek to super sposób, by uniknąć problemów z brzuszkiem.

No właśnie ta z przychodni to jest masakryczna niestety, na ulewanie zaleciła nam lek po którym mała jeszcze bardziej wymiotowała i była nieodkładalna, później na szczepieniu w okolicy 2.5 miesiąca nagle zaczęła pytać czy karmię piersią bo sobie przeczytała ostatni wpis położnej, nie żeby 2 wizyty wcześniej sama nie wpisała w książeczkę że karmię mm, o podaniu suplementów już nie wspomnę bo żadnej porady dać nie umiała dopiero ta nasza 2 nas wspomogła w temacie, a ostatnio gdy wspomniałam jej że mamy problem z ciemieniuchą to uznała że może jak pojedziemy na wakacje to od basenu jej przejdzie :roll_eyes: gdybym mogła to zamieniłabym ją ale jest jedynym pediatra u nas w przychodni

Mleka w butelce nie mieszaj, tak spróbuj podac raz 1 a potem 2 a całkiem przejdzie na 2, u mnie córka nie chciała pić wcale 2 i musialam mieszac niestety mleka :frowning: bo na 1 nie może być cały czas dziecko a inaczej by mi nie przeszła na 2 ;(

A próbowałaś z tej samej serii mieszankę czy z innej?

Przed nami wyzwanie bo nie dość że będzie to 2, to jeszcze chcemy zmienić jej z comfort na jakiś zwykły Bebilon np. profutura lab advance plus aktualnie schodzimy po woli z zagęstnika nutrion :upside_down_face: