Zmiana mleka na następne - poznaj zasady

Przez pierwszy rok życia dziecka mleko jest podstawowym składnikiem jego diety, gdzie w pierwszym półroczu jest jedynym pokarmem, w drugim powoli włączamy do diety inne produkty, stopniowo zastępując mleko. Trzeba jednak pamiętać, że maluch rośnie i jego organizm zmienia się, dlatego w odpowiednim czasie należy zmienić mieszankę na następną.

Niestety moje dziecko niechce wziąść do ust oprócz mojego mleka,

u nas zmiana nastąpiła normalnie nie było problemów tego typu jak bólu brzuszka

na opakowaniu jest napisane od którego miesiąca należy zmienić mleko;)

u nas tez nie bylo zadnych bolow brzuszkaa chociaz byl tylko dokarmiany butelka

edyta25 a ja bym dużo dała żeby moja córcia chciała pić moje mleko :frowning: niestety zaczęłam ją dokarmiać sztuczny i tak się do niego przyzwyczaiła że mojego pić już nie chce :frowning:

zmieniałam mleko właśnie według miesiąca na początku było to Nan potem z Rossmana mleczko aktualnie mleko z kartonika z budyniem na które dobrze reaguje i mu smakuje :slight_smile:

Liczę że ewentualna zmiana pokarmu nie wpłynie negatywnie na moje Maleństwo.

a ja myślałam, że to się z dnia na dzień zmienia mieszankę

Najczęściej wystarczy po prostu robić inne i żadne niepożądane objawy nie występują

Pierwsze mm zmienia sie po 6mies

mój synek bardzo odczuwa każde “inne” karmienie, np. marchewka, mleko. Będę musiała powoli wprowadzać mleko następne

Moje dziecko nawet niechce patrzeć na butelkę więc narazie zostajemy przy piersi

Moja Michasia niestety skazana była na butelkę od 1.5 miesiąca

Mój mały też szybko dostał butelkę.

kiedy jesteśmy zmuszeni dać butelkę to nawet wykręty dziecka nie pomogą. Synek ma nietolerancje laktozy i butelka weszła z dnia na dzień. Długo walczyliśmy żeby spróbował mleka

Mama która nie karmi piersią, albo karmi krótko wcale nie jest gorsza ;).

Dzisiaj próbowałam podawać mojej córci mleko modyfikowane i niestety nie chce pić. Ma pół roku i z piciem herbatki czy soczku z butelki nie było problemu.

Widocznie mleko mamy najlepiej jej smakuje.

Jak trzeba to trzeba - zmiana musi byc bo ma to wpływ na rozwój dziecka