Niestety mam żylaki na nogach . Przed ciążą już miałam. Moja mama po ciąży dostała. W czasie ciąży wyszły żyłki oby po ciąży nie było ich więcej. Niesty tego nie da się przewidzieć
Żylaki, jak wiele innych schorzeń, zarówno w codziennym życiu jak i ciąży, bywają uciążliwe. Utrudniają one codzienne funkcjonowanie, a także powodują obrzęki kończyn dolnych. Ciężarnym doskwierają nie tylko żylaki nóg, ale i bardzo często odbytu i warg sromowych a nawet pochwy. Problem często narasta wraz ze wzrostem masy ciała, ale zdarza się, że już w pierwszym trymestrze kobiety skarżą się na ten problem.
U mnie na szczęście nie ma tego problemu ale podejrzewam że może przysporzyć wiele złego
U mnie są na tyle poważne że muszę nosić ponoczochy uciskowe 2giego stopnia i mam kwalifikacje do zabiegu usunięcia tego zylaka ale oczywiście po porodzie :)
A boli cię ten żylak? To jest jakoś mocno odczuwalne?
U mnie po ciąży jeden żylak wyskoczył
ja w dwóch ciązach miałam zylaki-od warg sromowych aż pod kolano....żylak nie bolał ale był bardzo widoczny,wargi sromowe były stale powiększone,przy dotyku czuć było żyły...przyczyna był nacisk dziecka stąd u mnie sie pojawiły....po ciązy nie są wystające ale widać je.....ostatnio znów biore leki bo mi ta noga często dretwieje,pobolewa...
mamaLaury a to w ciąży ci wyskoczyły??? bo może po porodzie jak u mnie sie unormuje wszystko i nie trzeba będzie usuwać...
nie wiem czemu, ale często słyszę, że w ciąży tworzą sie pajączki tzn mi i mojej przyjaciółce się zrobiły dopiero w tym czasie
Mamalaury kurcze niefajnie , ale co zrobić ..moja kuzynka miała niedawno zabieg, ale laserowy i w sumie niby wydała mnóstwo kasy, a ciągle coś powstaje i ciągle jeździ z tymi żylakami do lekarza
No właśnie czasem warto poczekać bo po ciąży może samo przejdzie
Ja na szczęście nie mam żylaków i mam nadzieję że nie będę miała. Moja mama ostatnio miała zabieg usunięcia bo ją strasznie bolały nogi od tego
Tak samo chyba to już nie przejdzie. Może ewentualnie lekko ustąpić się chyba żylaki to coś co zostaje na zawsze albo trzeba jakoś usunąć
Boli mnie i często łapie mnie silny skurcz w tej nodze na której on się znajduje u mnie nie ma szans żeby zniknął po ciąży bo miałam go przed a teraz po prostu się nasilił i jest dużo większy niż był i zrobił się bardziej wypukły
Mama laury będziesz musiała się zebrać po ciąży poświęcić trochę czasu dla siebie usunąć zadbać o to I z głowy bo to nic przyjemnego
No to na spokojnie po porodzie trzeba będzie go usunąć
No czeka mnie usunięcie i żylaka i dwóch pieprzyków które też zaczynają mnie już niepokoić i odczulanie tak że full pakiet po ciąży będę musiała zrobić :)
Ja na szczęście nie mam z tym plrblemoe . Ale usunięcia pieprzyka nie masz się co bać. Miałam na twarzy wycinany. Nic strasznego .
O to faktycznie czeka cię trochę zabiegów. A będziesz to robiła prywatnie,? Bo może na NFZ zanim byś skończyła karmić to może byś się terminu doczekała bo od ręki na NFZ to przypuszczam że nie ma szans.
no żylaki niestety same nie znikną, wiem że to niekoniecznie miły zabieg bo i kuzynka i przyjaciółka miała, ale tam po paru dniach jak miały laserowo mogły chodzić normalnie, na NFZ dłuższy powrót do zdrowia i formy niestety
Mama Laury a co ci sie z pieprzykami zrbilo ze je chcesz usunac?
Zaczęły mi rosnąć jeden do tego stopnia że jak zahaczam nim to leci krew więc wolę usunąć ;) dla własnego bezpieczeństwa :) a żylaki nie wiem pewnie pójdę prywatnie raz dwa i po sprawie a nie znów czekać i zwlekać nie wiadomo ile