10 pytań o karmienie piersią noworodka

Zanim maluszek pojawi się na świecie, w głowie mamy pojawia się wiele pytań dotyczących początków karmienia piersią. Odpowiadamy na najważniejsze z nich.

Bardzo boje się pierwszego karmienia dziecka mam nadzieje ze będę wiedziała w którym momencie synek już zaspokoil potrzebę jedzenia . Skąd będę wiedzieć że pokarm leci czy to się czuje ?

Pierwsze karmienie jest cudowne tak jak pierwsze spotkanie z maleństwem. Ja niestety z początku nie wiedziałam kiedy dziecko pije a kiedy  ssanie przez mojego sutka. I do dzisiejszego dnia moja córeczka potrzrbuje mojego cyckq do zaśnięcia 

Tak to cudowne uczucie. Niestety ja juz odstawilam i jest mi z tym ciezko :( Ale mysle ze rok to dobry wynik.

Nati nie boj sie pierwsze karmienie jest cudowne :) Gorzej jak przyjdzie nawal.

Karmienie jest cudne najlepsza jest ta bliskość jak się w tedy między nami tworzy :) 

Karmienie to coś cudownego, nikt poza matką tego nie doświadczy. Karmię już 20 miesięcy i końca nie widać. Na początku nie wiedziałam kiedy dziecko je, a kiedy tylko trzyma w buzi, ale z czasem wszystko przyszło.

Jedno było pewne w ciąży, chciałam karmić i byłam zdeterminowana aby się udało. Dziś jak słyszę historię koleżanek, to tylko widzę ile jest problemów, a większość wynika z braku wsparcia bliskich, a głównie personelu fachowego.

Rena oj zgodzę się brakuje wsparcia bliskich. Ja często słyszałam,że córka ulewa przez moje mleko,albo co zjadłam. Ciężko mi było,a jeszcze ciągle słyszałam może lepiej będzie dać jej butelkę

Bardzo przydatny artykuł zwłaszcza dla dziewczyn, które po raz pierwszy zostają mamusiami.

Problemów z przystawieniem do piersi nie miałam nigdy ale przy pierwszym dziecku zastanawiałam się na początku kiedy je a kiedy pierś traktuje jako smoczek, ile zjadła itp. Obecnie przy drugim dziecku już żadnych tego typu dylematów nie mam 

Madzia z drugim pewnie lepiej ja też na pocżątku nie wiedziałam keidy bierze cycka aby tylko pociumkać, ale ona tak lubiła sobie polezeć przy mamie 

Dla mam ktore dopiero zaczynają pierwszy raz beda karmic dziecko moze to byc przydatny artykul. Kp tylko wydaje sie takie intuicyjne i naturalnie proste. Wcale tak nie jest moim zdaniem. 

Czuje się, na początku tylko jest stres, potem już przychodzi naturalnie:)

Ja jak pierwszy raz przystawiłam synka czy później córeczkę to normalnie miałam motyle w brzuchu. Cudowne uczucie nie do opisania słowami. Miałam problemy nie powiem ze nie i uważam podobnie jak Klaudiamam że nie jest to prostą i intuicyjną sprawą. Fachowa pomoc i wsparcie bliskich na prawdę dużo dają a wiadomo początki bywają trudne. 

Mam nadzieje ze sobie jakoś poradzę ☺ bardzo fajnie wszystko opisane ☺

Mi nawet przy 2 dziecku położne laktacyjne pomagały przystawiać prawidłowo 

Fajny artykuł:))

Nati na pewno dasz sobie radę, to są instynkty więc każda z nas ma to zakodowane w naturze :) 

nati, czuje się czy pokarm leci, na pewno będziesz o tym wiedziała, poczujesz przepływ mleka w piersi. Spokojnie, dziecko na pewno ci zasygnalizuje, że chce jeszcze jeść, będzie otwierać usta i szukać piersi, mlaskać, wkładać rączkę do buzi, imitując odruch ssania. Mój synek po prostu zasypia, jak już się naje :)

A pierwsze karmienie będziesz miała wkrótce po porodzie, bo szybko przystawią ci dziecko do piersi, to już wtedy zapomnisz o strachu :)

Misiombrowa oj tak maluszki jak się najedza to zaraz zasypiają i najlepiej w ramionach mamusi tak pospać 😁

Bardzo fajny i przydatny artykuł 😊

Moja córka uwielbia pić z piersi w nocy. Ma 11 miesiecy a budzi się nawet 3 razy i pije. Chociaż jestem zmęczona, gdyż od porodu nie przespałam żadnej całej nocy to wiem , że to dla jej dobra. Kiedyś będzie mi tego brakować.