ja tak dużo nie jadłam , starałam jak najwięcej jeść owoców i warzyw a przytyłam 20 kg .
u mnie 29 tydzień i 9 kilo do przodu
Dla mnie oczywiście urósł brzuszek i niestety piersi - niestety bo już przed ciążą miałam duże, mam nadzieję, że po ciąży wrócą do poprzedniego rozmiaru, bo w innym przypadku pewnie będę musiała wymienić staniki i bluzki ![]()
każda kobieta inaczej reaguje na hormony itp wytwarzane w czasie ciąży, to że ktoras z Pan przytyje 5 kg 10kg 20kg czy 30kg jest tez uwarunkowane genami i czasami jest to niezalezne od diety jaka prowadzi ciezarna, wiadomo ze nadmierne przytycie moze odbic sie na dziecku ale czasami kobieta poprostu tak ma. Ciaza nie jest dobrym momentem na diete i na spogladanie na nadmierne kg ktore sie gromadza, wazne by jesc zdrowo i by maluszek urodzil sie zdrowy:)
Zdrowy rozsadek przede wszystkim
odpowiednia dieta, ruch, malo slodyczy i kolorowych napoi i myślę że powinno pomoc, ja byłam na diecie i przytyłam 15 kg więc w normie
Zgadzam się jedzenia częściej a mniej oraz nie jedzenia za dwoje bardzo pomagają. No i oczywiście aktywność fizyczna. jetem w 14 tygodniu ciąży przytyłam pół kilograma, w pierwszej ciąży 15 kg.
troche ruchu nie zaszkodzi wrecz przeciwnie
Dieta to podstawia dla zdrowia naszego maleństwa
mi zostało jeszcze ponad 10 kg do zrzucenia bo ok 15 już się pozbyłam
nie latwo czasem sie zmotywowac
niestety mnie się to nie udało
2 bułki na śniadanie to nie jest wymówka że dziecko potrzebuje można zjeść jedną bułeczkę i ser i pomidora i szklankę soku
Uwazam ze jesc dla dwojga a nie za dwone to idealne motto,lecz ciaza to czas zachcianek przeroznych,wiec jedzmy alez umiarem,a potem na spacery i kilogramy zleca;)
No tak, zachcianki. Tylko nasze urozmaicenie smaków w ciąży też swoje kosztuje. Ciężko robić regularne przerwy w posiłkach przy nieregularnym trybie dnia. Szczególnie jak się jest studentką .
Mimo, że nie jadłam słodyczy ani jakiejś większej ilości pokarmów to i tak przytyłam prawie 20 kg
ważne by jeść dla dwojga a nie za dwoje
Ja starałam sie jeśc by sie najesć a nie przejeść i uważam że 13 kg w ciąży więcej z wagą startową 53 przy wzroście 170 to jest w sam raz:)
Ostatni trymestr przypadł mi na dość gorące lato, także wysoka temperatura powodowała iż nie chciało mi się jeść tak jak zwykle i w tym czasie waga zmieniła się zaledwie o 1 kg.
Nie przytylam dużo w ciąży. Wrecz malutko