Atopowe zapalenie skóry jak pielęgnować

byliśmy u lekarza synek ma zmiany skórne na zgięciach na rączce i z tyłu kolan, swędzące place.

Jakich emulsji , środków do kąpieli używacie i czym smarujecie skore dziecka?

Z początku położna zalecała nam krochmal i powiem że przy łojotokowym zapaleniu skóry podziałało. Spróbuj takich naturalnych sposobów

krochmal robiłaś czy kupowałaś gotowy?

Robiłam i czasem też robię wlasny. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej na półtora litra wody . Dwie łyżki rozpuszczam w odrobinie wody zimnej , gotuje wodę i do wrzącej wody wlewam rozpuszczoną mieszankę , szybko mieszam i kisiel wlewam do wanienki

Krochmal super sprawa i dodatkowo kąpiel w wodzie oczyszczonej no raz w tygodniu. Do wody dodajesz 2 łyżki sodu która zmiękcza wodę i działa antyseptycznie więc jak najbardziej polecam przy zmianach skórnych 

dziękuję za poradę :)

Mamusia Wojtusia daj znać czy te sposoby pomogły.

Co prawda u nas na razie nie ma problemów skórnych ale dobrze wiedzieć na przyszłość. Nam lekarz zalecil przy problemach skornych krótkie kąpiele i emolium do kąpieli i w kremie.  

Gdzieś na webinarze było o dermokosmetykach. Może coś z La Roche Posay będzie odpowiednie 

na razie jest ok, ale widzę że jak się przegrzeje to problem powraca

Oj a przegrzać dziecko wcale nie jest trudno..

Niestety zima zawsze problemy skórne jak AZS jest bardzo uciążliwe , wiem bo moi dwóch synków miewa problemy z atopową skóra i naszczescie pomaga nam balsam cethapil a już tyle wypróbowałam że wybieram z cethapil a gdy już skóra czasem zdarzy się w zgięciach że czasem jest naprawdę brzydka a czasem tak się zdarzyło jak opuściłam smarowanie balsamem ok. 3/4dni to skóra była aż z krwią i w tedy pomagała nam tylko masc sterydowa elocom i naoatwdeu wystarczyło raz na dzień cienka warstwą i po dwóch dniach skóra zdrowa.

Oj tak 

co zagoimy te rany  na zgięciach to znów powracają 

Polecam serię La Roche Posay Lipikar, u córki się sprawdziło. 

A co stosowałaś do mycia/kąpieli ?

La Roche to dobra firma i sama urzywam z niej produktów. Może warto przetestować i akurat pomoże 

Też używam , super jest balsam z tej serii na bardzo przesuszoną skórę skłonna do atopii 

Mama Wojtusia polecam La Roche Posay Lipikar Sandet AP+ do mycia i balsam z tej samej wersji. Mają różne wersje opakowań, ja kupiłam najpierw małe żeby sprawdzić czy córce będzie odpowiadać, sprawdziło się idealnie. 

j po tych naszych widziałam na początku efekt, a teraz mam wrażenie że się cofamy, ale może jak ma ospę to organizm osłabiony? i dlatego tak jest 

Myślę, że przy ospie skóra może trochę inaczej reagować. Poczekajcie aż ospa minie i spróbujcie tego La Roche ;-)