Ja byłam raz , wszystko było dobrze w ocenie lekarza. Nie widziałam potrzeby żeby tak non stop chodzić. Skoro maluch i ciąża rozwijały się prawidłowo to znaczy , że jest ok. A prawda jest taka , że na każdym etapie może się „coś” wydarzyć. I to , że w 7 miesiącu jest ok to nie znaczy , że tak do końca zostanie. Niestety różnie może być i trzeba by było chodzić na badania co tydzień żeby to dokładnie kontrolować
Uważam, że takie badanie jest bardzo ważne i powinno się je wykonać pomimo, że jest płatne. Na drugich badaniach prenatalnych dziecko waży ok 400g więc jest jeszcze malutkie. Nie da się przez to zobaczyć w 100% czy jest wszystko w porządku. Na każdym badaniu lekarz też sprawdza zupełnie co innego ze względu na wielkość dziecka. Jeśli okaże się, że jednak jest coś nie tak to mamy czas żeby działać zanim dziecko jeszcze się urodzi. Osobiście mogę powiedzieć, że na badaniach prenatalnych lekarz zdecydowanie więcej rzeczy sprawdza niż na normalnej wizycie. Sprzęt którym wykonuje badanie też na pewno jest lepszy. Trzy tygodnie temu miałam robione 3 badanie prenatalne i płaciłam 350zł. Może warto poszukać innego miejsca gdzie to badanie jest tańsze?
Jasne że tak, na tym USG III trymestru pisze że wiarygodność wynosi 60-80%. Ja teraz też miałam echo serca malucha to lekarz powiedział że jest wszystko ok ale po narodzinach mamy zrobić znowu, bo jednak w ciąży nie da się zbadać i zobaczyć wszystkiego
Na pewno z takiego badania prenatalnego jesteśmy w stanie się więcej dowiedzieć nic że zwykłego USG.
Wiadomo takie zdjęcie 3d to dodatek, ale zawsze fajnie jest mieć na pamiątkę ![]()
Właśnie musze zadzwonic jeszcze do jednego miejsca w łodzi i tam sie zapytac o badanie i o cenę. Kesli bedzie taniej to zawsze mozna kilka złotych zaoszczędzić
No tak. Sopiero na III badaniu mozna zrobic dokladne zdjecia 3d jeśli dziecko dobrze współpracuje. Faktycznie jest to pozniej doskonała pamiatka .![]()
Dzieki za podpowiedzi.
mam jeszcze 5 tygodni na zastanowienie się , ale na pewno zadzwonie jeszcze do innego gabinetu by tam dowiedziec sie o cenę i mozliwosc zrobienia tam badania. Jeszcze poradze sie mojego gonekologa . Ale tak jak niektore z was napisały nie tylko jest to badanie ktore może nas ispokoic ale takze jesli sie uda zrobic zdjecie 3d to jest to wspaniała pamiatka .
w 1szej ciazy robilam prywatnie 1 i 2 badanie. 3 ominelam.
teraz w kolejnej - nastapila refundacja 1 i 2 badania - zrobilo sie to zbiorowe zbieranie statystyk mam wrazenie w szczegolnosci jezeli chodzi o pappa…
Tzn już na 2 pani dr próbowała ale mała nie była chętna nigdy do współpracy i się wierciła okropnie więc wyszły nam średnie i dlatego zaproponowała na 3 wykonanie bo mała miała mniej miejsca i łatwiej było zrobić. Ale powiem szczerze że to było trochę przerażające bo ona spala jak zaczęliśmy pięknie się uśmiechala i wgl aż nagle na ekranie pokazał nam się obraz 3d takiego wkurzenia i ja wtedy poczułam że młoda się obudziła i nie podobalo jej się to ![]()
![]()
Wiesz pappa jest przesiewowa jeśli chce mieć się dokładne badania to trzeba zainwestować w typowo genetyczne jak nifty
@Jola12 jeżeli chodzi o Łódź to polecam panią dr Moczulską w CKD na pomorskiej.
Haha mój syn chyba też nie lubi żeby go podglądać, bo zawsze strasznie się wierci w trakcie
Ja i w pierwszej ciąży i teraz drugiej bede robila wszystkie prenatalne
Z tym ze na III zapisze sie juz gdzie indziej … W pierwszej ciąży przychodnia w ktotrj prowadze ciaze wspolpracowala z Volumedem. Bylam mega zadowolona! Badania byly dokladne. Pani doktor wszytko tlumaczyla. Dostawalam opisy i zdjecia. Teraz dostalam skierowanie do Semedica. I noo na wyniki czekac… nawet tych z usg nie dostalam od razu. Jak juz byky to jedna kartka. Bez zdjec zadnych. Badanie tez trwalo wg mnie krotko. Na poczatku pazdziernika mam II prenatalne. Jako ze refundowane to pojde tam. Ale na osttanie mam zamiar umowic sie do Volumedu znowo.
Ja słyszałam od ginekologów na oddziale, że to Nifty jest badaniem mocno inwazyjnym i nie powinno się go wykonywać, jeśli nie jest się w grupie podwyższonego ryzyka lub jeśli w rodzinie nie ma jakichś chorób
Byłam tylko na dwóch refundowanych tezecie wydawało mi się już zbędne bo mój ginekolog sam robi w gabinecie takie same badanie w cenie wizyty .
Tak zazwyczaj jest robiony test pappa a jeżeli wychodzi coś źle to wtedy kierują na nifty.
Ja poszłam bo mialam w pakiecie, za ktory płacę. Nie powiedzial praktycznie nic nowego, to samo co moj lekarz, a prowadziłam ciążę u lekarza ktory tez mial zrobiona tą ‘specjalizacje’- nie wiem jak to się nazywa, ale mogl robic prenatalne.
Ja miałam oba badania prenatalne na NFZ.
Ja jakos w 1 ciąży czulam sie spokojniejsza jak pojechalam na 3 prenatalne. Trafilam na super pania ginekolog i nawet umowilam sie do niej jeszcze potem na jedna wizyte jak mój gin byl na urlopie a nie chcialam prawie 4 tyg przerwy miedzy wizytami w 8 miesiacu. Żałuję ze ta Pani juz nie pracuje.
Ja niestety mialam tylko tylko jedno badanie prenatalne bo na drugie sie nie załapałam a ginekolog zapomniał mnie skierowac
Strasznie żałowałam ze nje wiedziałam