Drogie mamusie . Jestem po II badaniu prenatalnym . Na całe szczęście maluszek rozwija sie prawidłowo🙂 Stąd moje pytanie : Czy byłyście na trzecim badaniu prenatalnym ? wsród moich koleżanek decyzje były rożne. Jedne mowią ze to zbędny wydatek (700zl) bo u swojego ginekologa dowiedzialy sie tego samego co na badaniach . A inne ze to badanie ich uspokoiło bo miały pewność ze wszystko jest dobrze . Jakie były wasze wrazenia po tym badaniu ?
Ja byłam w pierwszej i drugiej ciąży. Wtedy płaciłam 350, teraz 410. Ja byłam zadowolona, bo jeszcze dr 3d zrobiła, a zawsze inny lekarz spojrzy na maluszka i dokładnie go obejrzy
Ja przez całą ciążę nie byłam na ani jednym prenatalnym. Nie wiedziałam, że są refundowane, a pierwszy ginekolog do którego chodziłam polecał mi takie, za które trzeba płacić ok 2 tysięcy, przez to nie poszłam w ogóle.
Ja nie robiłam prenatalnych w ogóle więc nie pomogę
Byłam tylko dwa razy
ciąża rozwijała się prawidłowo więc nie widziałam potrzeby żeby robić dodatkowe badania
My się decydujemy na 3 prenatalne, przez pępowinę dwunaczyniową:/ trzymajcie kciuki 29 września ![]()
W pierwszej ciąży byłam i teraz też myślę, że się zdecyduję. Zawsze jest to okazja do dokładniejszego obejrzenia maluszka. Prowadzę ciąże na NFZ, dzięki czemu za takie normalne wizyty czy standardowe wyniki badań nie płacę, dlatego nie żałuję na badaniach dodatkowych. A że teraz USG I i II trymestru jest bezpłatne, to tym bardziej myślę że nie szkoda zapłacić za jedną wizytę. Chociaż pewnie poszukałabym miejsca, gdzie ceny są bardziej przystępne, bo 700 zł to dużo.
My robiliśmy, nie wyobrażałam sobie nie robić, a było to jeszcze w czasach, gdzie te badania w ogóle nie były refundowane. Dodatkowo mieliśmy możliwość nagrania filmiku z badania na III trymestrze, więc mamy pamiątkę ![]()
Nawet nie myślałam o tym, żeby zrezygnować. Po każdej wizycie byłam spokojniejsza, że wszystko jest dobrze. A w każdym momencie tak naprawdę może się okazać, że coś jest nie tak więc dla własnego spokoju wolałam zrobić.
A w ciąży ważne jest żeby się nie stresować, więc myślę że w takim przypadku warto☺️
U mniebylo tak że łożysko się nie cofnęło na 2 prenatalnych i mimo że lekarka była pewna że to się zadzieje i wiedziała że chodzimy prywatnie i będzie jak to sprawdzić to i tak dała zalecenie 3 wizyty. Wiedziała że zależy nam też na zdjęciach 3d a wtedy na 2 wizycie nam nie wyszły bo mała się za bardzo ruszała więc trochę też wiem że zrobiła to dla nas byśmy mieli szansę te zdjęcia wykonać ![]()
W sumie maluszek został dokładnie jeszcze raz przebadany, sprawdzone wszystkie przepływy itd. I wyszły nam fajne foty ![]()
Dziś ten sam temat pojawił się na wizycie u mojej gin która prowadzi mi ciążę. Powiedziała mi że maluszek rozwija się prawidłowo, przepływy w łożysku są okej i jeśli na dwóch pierwszych badaniach wszystko wyszło ok to nie ma potrzeby na robienie trzecich. Powiedziała że najważniejsze są I i II badania prenatalne ponieważ tam wykrywają prawdopodobieństwo chorób na trzecich sprawdzają to co prawdopodobnie każdy ginekolog sprawdza na każdej wizycie czyli czy budowa ciała maluszka jest prawidłowa, narządy i przepływy krwi. Nikogo nie zniechęcam ale jeśli wszystko jest ok, bez powikłań, dwa pierwsze badania prenatalne wyszły dobrze a na wizytach u ginekologa nie ma nic co mogłoby niepokoić to bym nie robiła ![]()
Byłam bo miałam wykupiony cały pakiet prowadzenia ciąży. Że wszystkich prenatalnych na tym dowiedziałam się najmniej ale zawsze to jakieś dodatkowe uprawnienie się i zobaczenie maluszka
Ja całą ciążę byłam w Afryce bez dostępu do ludzkich warunków lekarskich na USG jakimś tam byłam ale pierwsze prawdziwe badanie miałam w 34. tygodniu ciąży. Synek musiał wiedzieć, że miałam trudne warunki i sytuacje i może dlatego Bóg sprawił, że ciąża przeszła gładko mimo braku opieki lekarskiej
A co tam robiłaś jeśli można wiedzieć? Wakacje? Praca? Czy po prostu gdzieś tam masz jakąś rodzinę i byłaś odwiedzić? ![]()
700 zl, kupa kasy lekarz liczy i na bank można znaleźć taniej ![]()
Bylam na 3 ,ale miałam w pakiecie lux med z oracy wiec za darmo ![]()
Faktycznie 700zl to sporo, ale zależy to w jakim mieście o regionie oraz jaki to lekarz. U nas profesor wyższej rangi za wizytę i USG bierze 600 zł miesięcznie wiec zależy kto i co.
Ja robiłam USG 1 i 2 trymestru za darmo, a 3 z racji że nie jest refundowane to robiłam i swojego lekarza i kosztowało 350 zł . Mam super zdjęcie 3d, bo na pierwszych ani drugich się nie udało bo dzidziuś się przytulał do brzuszka… no i uspokojenie że wszystko jest prawidłowe
Ja tez mialam podobny dylemat. Jedni mowia ze 3 prenatalne to zbedny koszt, inni ze warto dla spokoju glowy. U mnie wygladalo to tak ze lekarz prowadzacy robil zwykle usg i mowil ze wszystko ok, ale i tak poszlam na 3 prenatalne – kosztowalo sporo, ale dla mnie bylo to uspokajajace bo potwierdzilo ze maluszek rozwija sie dobrze
Mysle ze to bardzo indywidualna decyzja – jesli czujesz ze dla Ciebie to bedzie spokojniejsza ciaza, to warto. A jesli ufasz swojemu lekarzowi i nie masz wskazan, moze faktycznie wystarczy standardowa kontrola ![]()
Ja wgl w pierwszej ciąży to miałam wrażenie że takie super te USG, po każdej wizycie wysyłałam do babć, a teraz wgl dzidziuś się nie chciał ustawiać do zdjęć. Dopiero na tym 3d fajnie widać. Ale wiadomo to taki zbędny bajer
U mnie zamiast 3 badania bylo EKG plodu refundowane poniewaz pierwsze badanie wyszlo nieprawidlowo i zostalam objeta opieką profilaktyczną.
Uwaga, dodam, ze pierwsze badanie mialam w placowce komercyjnej ale bezplatnie, bo mialam skierowanie natomiast za drugie kazali mi juz placic. Zmienilam przychodnie i poszlam na NFZ do szpitala i mialam w ramach NFZ.
lekarz powiedzial ze nie musze robic 3 badania komercyjnego, i wystarczy tylko EKG.